Audi 80 B4 2,3 B+G problem z odpalaniem jak ciepły

11 Wrz 2009, 13:14

witam wszystkich:) audi jak jest zimne wsiadam-odpalam i jade-co prawda troche kuleje na wolnych obrotach-ale jak juz się nagrzeje to kręce kręce i nie chce zapalić:( tylko wtedy na pych)rozrusznik dobrze kręci (może to ma związek z szybszym ruchem silnika?) blaszka spiętszająca powietrze (bo to na mechanicznym) co prawda nie chodzi aż tak lekko-ale nigdzie nie obciera o obudowe. filtr paliwa wymieniłem.może czujnik jakiś albo sam już nie wiem-czyżby nie działa wtrysk pomocniczy ten do odpalania? a jest taki wogóle-bo słyszałem? może go nie załącza?
proszę o pomoc fachowców-a może miał ktoś taki problem??
z poważaniem Roman
audi80romantyk
audi80romantyk
Nowicjusz

Miejscowość: Mrągowo
  • 11 Wrz 2009, 14:00

Czujnik położenia wału...
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

11 Wrz 2009, 14:10

kolega a co ma wspólnego czujnik położenia wału z ciepłym silnikiem??
    pozdrawiam
    audi80romantyk
    audi80romantyk
    Nowicjusz

11 Wrz 2009, 16:39

Ja mam podobny problem u siebie w temprze. Tyle ze u mnie jak sie odlaczy czujnik cieczy na cieplym silniku to odpali , wiec odlaczylem calkowicie czujnik ,BO wymiana nic nie pomogla , elektryk powiedzial ze to komputer:)... Na benzynie pali duzo wiecej ale to z racji tego ze chodzi caly czas na saniu, na szczescie mam gaz wiec to mi nie przeszkadza.i dalem sobie spokoj z tym ,i jezdze tak.Moze u ciebie tez jest cos z tym czujnikiem
    turboplus
    Początkujący

Miejscowość: przbyszow

11 Wrz 2009, 20:42

audi80romantyk napisał(a):kolega a co ma wspólnego czujnik położenia wału z ciepłym silnikiem

To, że uszkodzony czujnik przy rozgrzanym silniku podaje błędne odczyty i auto nie odpala.
    Kubuch
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Matplaneta
    Przebieg/rok: 20tys. km
    Auto: Fiesta MK7 FL / Mini One
    Silnik: 1,0 100 KM/1,6 90 KM
    Paliwo: Benzyna
    Typ: Hatchback
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2013

11 Wrz 2009, 21:59

turboplus napisał(a):. Na benzynie pali duzo wiecej ale to z racji tego ze chodzi caly czas na saniu,
    obaj sprawdżcie czujnik temperatury cieczy chłodzącej :mrgreen: bardzo często jest to tylko ten czujniczek za 15 zeta :wink:
    pocieszny
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
    Miejscowość: z błota ;)
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Uważajmy na rowerzystów bo to jeszcze nie koniec sezonu
      Wrzesień zaskoczył w tym roku wysokimi temperaturami i wszystko wskazuje na to, że utrzymają się one do końca miesiąca. To dobra informacja dla rowerzystów, dla których oznacza to dłuższy sezon rowerowy. Kierowcy ...
      Rajd Finlandii 2017 wygrywa młody fiński kierowca
      Tegoroczny Rajd Finlandii wygrał niespodziewanie młody fiński kierowca Esapekka Lappi, zdobywając najwyższe miejsce na podium dla zespołu Toyota GAZOO Racing. To jednak nie przypadek – mimo zaledwie 26 lat, młody Fin ...

12 Wrz 2009, 14:01

a wiesz może gdzie on się znajduje w mojej B4 2,3 pozdrawiam kolegów
    to ten położenia wału też wymienić-myślałem że on pokazuje kiedy ma być iskra:) ale oki-na tyle się aż nie znam
    audi80romantyk
    audi80romantyk
    Nowicjusz

13 Wrz 2009, 09:47

Zanim zaczniecie wymieniać czujniki metodą prób i błędów,to proponuję wam najpierw je sprawdzić.Może to być czujnik temperatury(też na niego stawiam),ale może to być też czujnik położenia wału,czujnik położenia przepustnicy,może też być sonda lambda.Możliwośći jest całe mnóstwo,więc wydaje mi się,że wymiana poszczególnych częśći wyżej wspomnianą metodą nie jest najtańszym rozwiązaniem.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

13 Wrz 2009, 11:22

turboplus wiesz odłączyłem czujniki temp.i zapalił a miałem niskie obroty -nawet nieraz gasł-to jak odłączyłem jeszcze silnik krokowy to teraz ma i obroty dobre-pozdrawiam
    oczywiście KOBUCH i POCIESZNY pewnie mają też racje
    ale racje niestety też ma MOTOALBERCIK-tylko się zastanawiam czy nie jest z Mrągowa pozdrawiam również wszystkich i dziękuje za wypowiedzi

[ Dodano: Pon Wrz 28, 2009 23:16 ]
    hej wszystkim:) audi już pali:) nie wymieniałem żadnych czujników-wystarczyło wyregulować ciśnienie paliwa-tak powiedział mechanik-pozdrawiam
    audi80romantyk
    audi80romantyk
    Nowicjusz