Audi A6 C6 2.0 TDi moduł wentylatora

27 Cze 2019, 21:57

Witam :) Ktoś jest w stanie powiedzieć czy działający wentylator na 14% przy temp. 82-85 stopni to norma? Nie powinien włączyć się po osiągnięciu wyższej temperatury? Czasami mam wrażenie ze wentylator pracuje nawet w niższych temperaturach przez co auto prawdopodobnie dłużej się nagrzewa. Czy jeśli włącza się i wyłącza, reaguje na test komputerem to nie ma co brać do głowy ? :) :?
TomZiom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 2011
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Audi a6c6
Silnik: 2.0tdi BRE + mody
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

28 Cze 2019, 10:08

TomZiom napisał(a):Czy jeśli włącza się i wyłącza, reaguje na test komputerem to nie ma co brać do głowy ?
A tak jest? Silnik nie przegrzewa się?
TomZiom napisał(a):Nie powinien włączyć się po osiągnięciu wyższej temperatury?
Włącza się na wyższe obroty przy wyższej temperaturze?
TomZiom napisał(a):działający wentylator na 14% przy temp. 82-85 stopni to norma?
Zawsze działa przy takiej temperaturze?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

30 Cze 2019, 21:12

Silnik nie przegrzewa się, wraz ze wzrostem temperatury procentowa wartość wydajności wentylatora zwiększa się, powyżej 85*. Test robiłem 0/1 wtedy wentylator działa na max. Zauważyłem np zimą po chwili pracy włącza się, a wydawałoby się ze do tych 80 powinien się nie włączać. Zastanawia mnie że po tym teście komputerem po późniejszym uruchomieniu silnika i zagrzaniu zareagował prawidłowo, bo do ~82/3* nie pracował wcale. Za to później pomimo że silnik miał ~80/75* pracował na 14%. :?:
TomZiom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 26 06 2011
Przebieg/rok: 28tys. km
Auto: Audi a6c6
Silnik: 2.0tdi BRE + mody
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Summer Cars Party 2012 / relacja
    Summer Cars Party 2012 już za nami SCP powstało dzięki zaangażowaniu śląskich (i nie tylko) klubów motoryzacyjnych i jest największym zlotem tego typu w Polsce. To jedna z nielicznych okazji, aby zobaczyć tysiące zmodyfikowanych ...
    Zdejmij nogę z gazu i zobacz więcej...
    Nadmierna prędkość grozi nie tylko otrzymaniem mandatu. Warto wiedzieć, że zbyt szybka jazda daje kierowcy mniej czasu na reakcję, a także ogranicza jego pole widzenia. Statystycznie z powodu nadmiernej prędkości każdego ...