Autko do 30tyś

14 Maj 2013, 08:17

Witam

Od pewnego czasu przeszukuję oferty aut w poszukiwaniu "nowego" samochodu. Jednak mnogość modeli jest dość przytłaczająca. Dlatego zwracam się o pomoc do Was!
30tyś to górna graniczna dla autka najlepiej byłoby się zmieścić do 25tyś. Autko max z 2007 roku, zdecydowanie benzyna (max silnik 1800) gaz nie jest konieczny bo robię w roku max 4tyś km. Autko chcę kupić na lata (mam zamiar pojeździć nim przynajmniej z 8lat) dlatego priorytetem jest niski koszt eksploatacji oraz wysoka bezawaryjność. Samochód wolałbym raczej prostej budowy bez zbędnej elektroniki, która jak wiadomo lubi się psuć.
Jak dotychczas moim faworytem jest opel astra II - prosta konstrukcja, (klimatyzacja, 2 poduszki i ABS jest - moje minimum) no i nawet do 20tyś jestem w stanie znaleźć autko z 2008roku z udokumentowanym niskim przebiegiem (interesują mnie auta z przebiegiem max 110tyś).
Jeżeli chodzi o sylwetkę auta to wchodzą w grę tylko sedany i hatchbag-i.
Trzymam się z daleka od sprowadzanych aut, więc wchodzą w grę tylko Polskie autka.

Proszę o pomoc.
Piotrek
pietyr
Nowicjusz

Auto: nie mam

14 Maj 2013, 19:52

Astra II to bardzo stara konstrukcja, za tą kwotę to może lepiej zainteresować się np. Kia Cee'd np. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
luck112
Początkujący

Miejscowość: Wręczyca Wielka
Prawo jazdy: 10 02 2013
Auto: Renault Scenic III

14 Maj 2013, 22:48

W sumie to też się zastanawiałem nad tą Kią. Jak jest u niej z bezawaryjnością i eksploatacją (korozja lubi ją zjadać)? W sumie to te wszystkie bajery nie są mi potrzebne przy tych 4tyś km rocznie. Najważniejsza to dla mnie bezawaryjność i niskie koszty eksploatacji.

BTW Niech ktoś wreszcie zbanuje tego idiotę spamującego wszędzie linkami do gry.
pietyr
Nowicjusz

14 Maj 2013, 23:08

luck112 napisał(a):Astra II to bardzo stara konstrukcja, za tą kwotę to może lepiej zainteresować się np. Kia Cee'd np. [link do Otomoto wygasł] ... 30820.html

A to wada? Stara i sprawdzona ;).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

15 Maj 2013, 10:39

A jak się przedstawia astra III? Z tego co czytałem to jest na tej samej płycie zbudowana, to samo zawieszenie i silnik tylko troszkę nowocześniejszy i lepiej wyposażony od astry II. Jak jest z awaryjnością astry III i czy lubi się ona z korozją?
pietyr
Nowicjusz

15 Maj 2013, 12:02

Nie oplaca sie kupowac Astry II > 15 tys. Trojka to juz zupelnie inne wnetrze, a tym samym komfort. Ale blachy jak to w oplu.

Ja na Twoim miejscu szukalbym sposrod trojki:
1) Fiat Bravo
2) Hyundai i30
3) Kia Ceed

Kolejnosc nieprzypadkowa (ale wynika glownie ze wzgledow estetycznych). Bez problemu znajdziesz egzemplarz z 2007r. za ok 25 tys.
Yankee
Aktywny

Prawo jazdy: 01 12 2005
Przebieg/rok: 19tys. km
Auto: Skoda Octavia
Silnik: 1.8 TSI 180KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2017

16 Maj 2013, 15:04

A jak w KIA Ceed ma się sprawa korozji? Gdzieś czytałem, że nie jest dobrze zwłaszcza w rocznikach 2007.
QwertyD
Nowicjusz

Miejscowość: Dębica

17 Maj 2013, 09:57

Również słyszałem o problemach z korozją i słabym lakierem u Kia ceed z 2007.

Zdecydowałem się wybierać z tych modeli:
1. Toyota Auris - trochę ciężko będzie dostać taki rocznik jak chcę w tej cenie
2. Ford Focus 2
3. Opel Astra III
4. Kia Ceed
5. Hyundai i30

Kolejność wg największej chęci posiadania. :)
Mógłby ktoś wyrazić opinię o awaryjności i kosztach eksploatacji każdego modelu - oraz parę słów o korozji? Ciężko znaleźć jakiekolwiek wiarygodne informacje, szczególnie o koreańskich samochodach.
pietyr
Nowicjusz

20 Maj 2013, 10:55

Przepraszam że post pod postem, ale ostatnio się nikt nie udziela, a mam nowe pytanie.
Przeglądam oferty focusów mk2 no i zastanawiają mnie zdjęcia bagażnika. Większość modeli ma materiał na tylnych fotelach, a zdarzają się sztuki co mają gołe blachy jak np ten
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Nie wiem co o tym myśleć, to jest kwestia wyposażenia czy jak?
pietyr
Nowicjusz

20 Maj 2013, 21:15

do 20 tysi śmiało polecam to auto [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
znawca44
Początkujący

Prawo jazdy: 12 04 1964
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: laguna III
Silnik: 2.0
Paliwo: Diesel