Auto dla mamy - Crossover do 50 tysięcy

Wczoraj, 11:32

Cześć,
Moja mama (60 lat) poprosiła mnie o pomoc w znalezieniu auta. Celuję w jakiegoś crossovera (chyba tak się to nazywa). Coś pokroju nowszej Dacii Sandero Stepway, Opel Mokka, Renault Captur etc.
W skrócie to ona nie jest najlepszym kierowcą. Jeździ przede wszystkim do pracy (20km x2) jednak auto będzie wykorzystywane jako to "główne auto" dla moich rodziców. Ojciec jeździ zniszczoną skodą octavią gen 1 więc z pewnością będzie podbierał mamie auto gdy będą chcieli gdzieś dalej pojechać.

Wracając, chciałem kupić jej jakieś wyższe auto bo dość często przewozi również starsze osoby (około 80-90) którym jest trudno wsiąść do niskich aut. Dodatkowo, nie musiałaby aż tak uważać na progi zwalniające czy dziury... Nie szukam też (raczej) niczego długiego bo jak wspomniałem nie jest zbyt dobrym kierowcą i sama mówi, że "nie lubi długich aut". Aktualnie jeździ Nissanem Note z 2008 roku.

Za czym się rozglądać w tej kwocie? Jaki model? Jaki silnik?

Osobiście mi się bardzo podoba Dacia Sandero Stepway, która wielokrotnie jeździłem na Traficarze. Wyższa, całkiem dynamiczna... Ale jednak ojciec nie jest przekonany do rumuńskiej motoryzacji mając z tyłu głowy starsze Dacie. Poprawili się od tamtego czasu?

Dzięki za pomoc!
maxxam97
Nowicjusz

Wczoraj, 15:28

maxxam97 napisał(a):Poprawili się od tamtego czasu?

Z jednej strony jakość wykonania lepsza a z drugiej silnikowo bardziej skomplikowanie. Imo obecna generacja to całkiem fajne auto jeśli ktoś nie ma zbyt dużych wymagań.

maxxam97 napisał(a):Za czym się rozglądać w tej kwocie? Jaki model? Jaki silnik?

Popatrz na Mitsubishi asx, jest proste, jest trwałe
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

Wczoraj, 17:35

Aktualne wymagania mojej mamy to "żeby nie było duże ale wyższe". Jestem pewny, że po przesiadce z nissana będzie zadowolona.
Jakby się udało wyrwać egzemplarz z czujnikiem parkowania z przodu i kamerą cofania to byłaby wniebowzięta ;)
Co do Sandero to celowałem w wersję Stepway, ale nie wiem jakim silnikiem właśnie. Jeździłem tymi na Traficarze to tam jest chyba 1.0 z turbo i przyznaję, że sobie chwaliłem. Wbrew pozorom to całkiem sprawnie przyspiesza, ale obawiam się trochę o trwałość takiego wyżyłowanego silnika. Widziałem egzemplarze z 200k nalotu więc mam mieszane uczucia. Jaki jest realny możliwy przebieg tych silników przed generalnym remontem/ wymianą?

A ten ASX- z którego roku? Jaki silnik?

Za czymś jeszcze patrzeć? Przykładowo te Mokki czy Captury?
maxxam97
Nowicjusz

Wczoraj, 21:05

maxxam97 napisał(a):Osobiście mi się bardzo podoba Dacia Sandero Stepway
Kupując w miarę nowe taki auto powinno być całkiem spoko. Jeździłem ostatnio taką z LPG i całkiem niezłym wyposażeniem. Uważam, że to jedno z tańszych samochodów które warto wziąć pod uwagę bo auto jest proste konstrukcyjnie i generalnie nie powinno sprawiać kłopotów a ewentualne naprawy nie zrujnują budżetu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nie wsiadaj za kierownicę jak jesteś wczorajszy!
    Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko ...
    Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...