Auto do 3-4 tys. zł - tanie w utrzymaniu i trwałe

21 Sie 2017, 07:42

Witam

Bardzo długo już szukam samochodu, niestety wciąż nie mogę znaleźć, więc chyba czas zasięgnąć opinii ekspertów.

To, na czym mi zależy, to cena zakupu do 3-4 tys. zł, możliwie niskie koszty utrzymania (spalanie + naprawy) oraz trwałość - chciałbym pojeździć tym samochodem dobrych kilka lat (a jak się da, to i więcej). Przy czym roczne przebiegi nie byłyby duże, raczej w granicach 10-12 tys. km. Chciałbym też, żeby autko było wielkości przynajmniej Golfa, żeby dało radę w jako-takich warunkach przewieźć 3 osoby + bagaże.

Nie zależy mi na mocnym silniku i bajerach typu komputer pokładowy, klimatyzacja, jakieś wymyślne wzornictwo itp. Silnik to może być kompletny „muł”, a stylistyka może być nudna jak flaki z olejem.

Modele, nad którymi zastanawiałem się do tej pory to:
• Audi A4 B5
• Honda Civic VI
• Hyundai Accent I
• Hyundai Elantra III
• Mazda 323 V
• Nissan Primera P10/P11
• Opel Astra F
• Skoda Octavia I
• Toyota Corolla VIII
• Toyota Starlet IV
• VW Golf III

Wiem, że mój budżet nie jest imponujący, ale w przypadku gdyby naprawdę było warto (np. idealny stan, pojeździ jeszcze 10 lat), mógłbym zwiększyć limit do maksymalnie 5 tys. zł (ewentualnie samochód 3 tys. + montaż instalacji LPG 2 tys.). Co byście polecili w moim przypadku? Z góry dziękuję za wszelką pomoc, będzie dla mnie wręcz nieoceniona.

Miejscowość: Wieluń (woj. łódzkie).
Spooky91
Nowicjusz

Auto: nie mam

21 Sie 2017, 09:17

Auto w tym budżecie może być tanie w utrzymaniu (jest mnóstwo aut z częściami tanimi jak barszcz), ale trudno tu liczyć na bezawaryjność czy trwałość w znaczeniu "nic nie trzeba przy nim robić" - musisz być przygotowanym na to, że będzie Cię czekało mnóstwo wymian po zakupie wynikających z:
a) wieku pojazdu,
b) jego sporego przebiegu (prawdziwego, nie tego na wyświetlaczu),
c) zaniedbań poprzednich właścicieli.
Generalnie przy takim samochodzie zawsze będzie coś do zrobienia i tylko od Twojego podejścia (no chyba, że awaria uniemożliwia jazdę) zależy czy to zrobisz czy będziesz jeździć z grającym głośniej radiem, żeby nie słuchać dudnienia w zawieszeniu czy piszczenia jakiegoś paska.
Nie nastawiaj się na konkretny model, po prostu ustaw sobie na olx czy innym portalu ogłoszeniowym "Wieluń", budżet do 5k (przy tak tanich autach jest duża możliwość negocjacji) i przeglądaj świeże ogłoszenia każdego dnia.
hondziarz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 8
Auto: honda

21 Sie 2017, 20:16

W takim budżecie liczy się tylko i wyłącznie stan auta, możesz dorzucić do swojej listy Lanosa, można jeszcze trafić auto z polskiego salonu i od pierwszego właściciela, co przy innych modelach tej wielkości jest raczej niemożliwe.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sie 2017, 20:22

Skoro chcesz kupić w takim budżecie auto na kilka lat to szukaj Audi 80,inne auta typu Lanos,Seat,Golf III czy Astra będą rdzewiały.
Powers
Początkujący

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2004

22 Sie 2017, 14:15

A4 sobie odpuść jeśli chcesz auto tanie w utrzymaniu a poza tym nie ten budżet.
Octavia również nie ten budżet.
Civica i Corolli możesz się naszukać zdrowych.

Druga sprawa za te pieniądze liczy się przede wszystkim stan danego egzemplarza i nie ma co szukać konkretnego modelu no i trzeba szukać auta już zagazowanego bo też nie ma sensu wrzucać nowego gazu do starego trupka.

Masz kilka linków:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - bardzo dużo zdjęć i opłaty z przeglądem do przyszłego roku.
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - autentyczny przebieg (napis total na liczniku).
[link do oferty na Olx wygasł]
[link do oferty na Olx wygasł] - 8lat w jednych rękach,jest klima tylko dopytaj czy ma może udokumentowane naprawy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Sie 2017, 15:15

Przy tym kilometrażu dziennym proponowałbym Tobie starego niezawodnego diesla 1,9 TDi najlepiej w golfie 4 lub seacie toledo. Może i chwyta te modele rdza, ale z tym idzie w pewnym stopniu wygrać, a spalanie i koszty są znikome. Fakt, trzeba raczej wydać 4-5 tys, ale jest to rozwiązanie.
fucs
Nowicjusz

Prawo jazdy: 19 12 2001
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: golf IV
Silnik: 1,9 TDi
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2003

22 Sie 2017, 15:22

fucs napisał(a):Fakt, trzeba raczej wydać 4-5 tys, ale jest to rozwiązanie.

dodaj :roll:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Sie 2017, 16:13

fucs napisał(a):Przy tym kilometrażu dziennym proponowałbym Tobie starego niezawodnego diesla 1,9 TDi najlepiej w golfie 4 lub seacie toledo. Może i chwyta te modele rdza, ale z tym idzie w pewnym stopniu wygrać, a spalanie i koszty są znikome. Fakt, trzeba raczej wydać 4-5 tys, ale jest to rozwiązanie.

Golfa 4 raczej za tyle nie kupi no chyba że szrot,Toledo I tak tylko rdza w tych modelach to masakra.
Powers
Początkujący

Auto: Opel Vectra C GTS
Silnik: 1.8 122KM
Rok produkcji: 2004