Auto do ok. 8 tys - Mazda 6 I?

18 Wrz 2019, 20:22

Cześć wszystkim,

Przymierzam się do zakupu samochodu za ok. 8 tys. W większości bym jeździł po mieście ale pewnie z dwa razy w miesiącu mogłaby wpaść trasa ok 600 km. Jednym z nielicznych wymagań jakie mam to klimatyzacja. Jeśli chodzi o wygląd to raczej sedan.

Trochę szukałem i chyba najbardziej pasowałaby mi Mazda 6 I (podobno od 2005 lepiej zrobione blachy i nie łapie tak łatwo rdzy - prawda to?) ale jestem raczej otwarty jeśli coś jest wartego polecenia.

Ogłoszeń szukam z okolic Trójmiasta oraz Suwałk i coś takiego wpadło mi w oko:

1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Czy są to ogłoszenia warte uwagi?
Dodam, że nie znam się na samochodach i jeśli chodzi o oglądanie to i tak będę musiał kogoś zabrać do pomocy ;)
kugi
Nowicjusz

18 Wrz 2019, 23:02

Przykro stwierdzić ale roczniki 2003-2005rok czyli przedlift borykają się z zagadnieniem rudej ale nie ukrywajmy polifty czyli druga połowa roku 2005 do 2008, też nieuchronnie jest zrzerana przez rudą..
Podobno wersje USA miały lepsze blachy ale tak czy tak w Twoim budżecie będzie ciężko coś znaleść bo jakieś 70-80% egzemplarzy będzie zgnita albo już robiona tylko pytanie jak dobrze..

Ta pierwsza 6 ma silnik który nie należy do zbytnio udanych i ma problemy z braniem oleju i na pewno trzeba sprawdzić podłogę (niby konserwowana ale strzeżonego wiadomo..).
Druga w miare wygląda i to już polift,możesz zobaczyć.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

19 Wrz 2019, 07:13

Dzięki za odpowiedź. Czy w tej kwocie jest jeszcze coś za czym warto się rozglądać? Ciekawie wygląda też Hyundai Sonata
kugi
Nowicjusz

19 Wrz 2019, 08:04

Barol napisał(a):Ta pierwsza 6 ma silnik który nie należy do zbytnio udanych i ma problemy z braniem oleju

Dodam tyko że problem olejowy nie polegał na jego ubywaniu co jeszcze da się jakoś przeżyć ale na obiegu oleju i zacieraniu się panewek. Na tyle powstaje demolka w silniku że nie opłaca się remont a używki są bardzo drogie ze względu na zapotrzebowanie.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

24 Wrz 2019, 18:54

Tak się wybierałem do oglądania tej Mazdy, że już ogłoszenie nieaktualne.

Czy możecie polecić coś podobnego w tej kwocie? Trochę poszerzyłem zakres poszukiwań i co myślicie o tych:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Może nie podobają mi tak jak Mazda 6 ale nie wiem czy jest warto czekać aż znowu jakaś się pojawi.
kugi
Nowicjusz

24 Wrz 2019, 21:01

Spełnia Twoje wymagania (sedan,klima i mieści się w budżecie),Polski salon,16lat w jednych rękach i wygląda na bardzo zadbaną.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

24 Wrz 2019, 21:28

W sumie ta Toyota nie wygląda źle. Gdyby zrezygnować z wymogu, że ma być sedan, który z wyżej wymienionych (Mazda 3 I, Seat Ibiza III, Toyota Avensis I) byłby najlepszym wyborem? Najbardziej chyba kusi mnie Seat (w Mazdzie trochę obawiam się rdzy).
kugi
Nowicjusz

25 Wrz 2019, 15:45

Jedz oglądaj Avensisa póki jeszcze jest bo oferta jest naprawdę ciekawa..
Ibiza sprowadzona więc tak naprawdę nic o niej nie wiesz,silnik 1.4 jest ok,rdza niestety też potrafi wyjść ale na pewno nie tak jak w przypadku Mazdy no i sporym minusem Seata jest niska jakość wykończenia wnętrza (plastiki często skrzypią i szybko się wycierają,często przy 200tysiącach wyglądają jakby miały dwa razy tyle).
Barol
Awatar użytkownika

25 Wrz 2019, 16:30