Auto klasy średniej, do 6-6,5k GBP

29 Lis 2008, 23:55

Witam Was wszystkich na forum :D Przyszedł ten czas kiedy wreszcie trzeba zmienić auto...

Do tej pory jeździłem przez 9 lat Fiatem Siena 1.2, nigdy mnie nie zawiódł. Ale co tu dużo mówić, silnik w trasie zostawia wiele do życzenia, zwłaszcza jeżeli chodzi o moc i elastyczność. Poza tym to auto dla 4-osobowej rodziny stało się zbyt małe... może jeszcze jako tako gdy dzieci były mniejsze to było ok. No ale do rzeczy

Jestem zainteresowany 3-letnim lub nowszym autem klasy średniej z przebiegiem maksymalnie do 30-40k mil. Jestem zainteresowany kilkoma modelami ale mam już kompletny mętlik w głowie. W dodatku nie jestem dobrze rozeznany jak się kształtują ceny serwisu w UK, podjrzewam że te ceny są dosyć wyrównane. Dobrze byłoby gdyby auto miało silnik diesla lecz nie jest to jakiś niezbędny czynnik.

-Vauxhall Vectra SRi (jak na razie faworyt, dobry stosunek ceny do oferowanego wyposażenia)
-Mazda 6 (wnętrze przypadło mi do gustu ale wydaje mi się, że auto ma bardziej aspiracje sportowe)
-Fiat Croma (mimo, że to Croma to obawiam się, żę to auto u tak cierpi na typowe dolegliwości dla Fiata, a jakość wykonania odbiega od jego innych konkurentów)
-Renault Laguna (ceny bardzo atrakcyjne lecz mam wrażenie, że to nieco damskie autko :wink: i wygląda)

Audi A4 i VW Passat rozpatrywałem, lecz jednak nie zdecyduję się, a Passat sprawia wrażenie ubogiego samochodu wewnątrz, mówie o tym nowym modelu i są drogie w porównaniu do innych aut klasy średniej

Volvo, Saab. Nie jestem zwolennikiem szwedkich aut, a S40 jest po prostu za małe. Saab 9-3... hmmm, jak z serwisem i awaryjnością

Jakie macie opinie o tych autach ? Komfort jazdy ? Awaryjność ? Wyposażenie ? Przestrzeń ?
Damaged
Nowicjusz

Miejscowość: Wombwell

30 Lis 2008, 03:18

Mazda 6 jest z pewnoscia nieco usportowionym autem, jednak bez problemu i powiedzialbym w duzym komofrcie bedzie podrozowala nim 4 osobowa rodzina, jest to auto dobrze wyposazone i chyba najwazniejsze malo awaryjne. Fiat Croma duzy samochod ale daj sobie spokoj, Laguny szczerze to nie znam, natomiast ople znaja wszyscy i jak historia pokazuje bywa z nimi bardzo roznie, a jesli chodzi o silnik w tym oplu- SRi chyba fabrycznie ma on 147 koni i naped lancucha-zerwanie lancucha to na 99% w UK wymiana silnika,przed kupnem radzilbym dokladnie sprawdzic...apropos passata-tyle wersji wyposazeniowych ile kolorow, wszystko kwestia ceny.Pozdrawiam
bykuu
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: z nienacka

01 Gru 2008, 00:31

Vectre ma mój wuja już kilka lat i nigdy na nią nie narzekał, Mazda 6 wg mnie to jej usportowienie to jest troche plus..., Crome sobie odpuść jechałem jazde próbną miała 6k przebiegu i wszystko treszczało, a Laguna - ciężko mi o nim cokolwiek powiedzieć.
piotreq
piotreq
Zaawansowany

Miejscowość: Bydgoszcz
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 zdobywa cztery nagrody - Euro NCAP advanced
    Konsorcjum Euro NCAP uhonorowało Audi A3 czterema tytułami "Euro NCAP advanced". Wyróżnienia te przyznawane są za innowacyjne systemy zapobiegające wypadkom, których skuteczność wykracza poza standardy bezpieczeństwa ...
    Opel Astra - kompaktowy hatchback do miasta
    W przypadku tego hatchbacka odmiana Dynamic wyposażona w silnik Diesla o pojemności 1,6 litra i mocy 136 KM została wyceniona na kwotę 91 200 zł. Napęd przekazywany jest w tym przypadku za pomocą automatycznej skrzyni biegów ...