Auto o zaniżonej wartości= problem z Urzędem Skarbowym??

16 Kwi 2010, 21:59

Kupiłem auto 2 grudnia 2009 zarejestrowane w Polsce i przy zakupie niestety popełniłem błąd bo zgodziłem się na sugestie sprzedającego że na umowie wpiszemy 7000zł i na umowie DOPISALIŚMY iż 'pojazd uszkodzony,w prawy przód' . Gdy zjawiłem się Urzędzie Skarbowym to pan spojrzał w książkę i wyczytał mi że wartość pojazdu wynosi ponad 2 razy tyle, i wytłumaczył że na wszystkie części itd muszę mieć faktury bo prawdopodobnie będzie jakaś kontrola jeśli zapłace podatek od 7000zł.Więc żeby mieć święty spokój to zapłaciłem podatek od wartości z książki,tak jak to polecał pracownik US...

I teraz jest moje pytanie,
w związku z tym iż chciałbym sprzedać to auto, czy jeśli na umowie z przyszłym kupującym ode mnie to auto wpisać kwote realną jaką jest warte sprawne auto a więc w okolicy 17tysięcy( na taką kwote opłaciłem podatek w Urzędzie Skarbowym) to czy Urząd Skarbowy się może doczepić do tego?? Czy Interesuje US tylko kwota w deklaracji jaką złożyłem i dadzą już mi spokój?Proszę o odpowiedz
bartek_lykos
Nowicjusz

Miejscowość: Poznań

16 Kwi 2010, 23:03

bartek_lykos napisał(a):) to czy Urząd Skarbowy się może doczepić do tego

To zalezy po jakim czasie to autko sprzedaz.Jezeli minie pół roku od dnia zakupu
/pełne m-ce/ to US nie moze Ci nic podskoczyć.Natomiast sprzedaz auta przed
upływem pół roku to wtedy musisz odprowadzić do US 20% od roznicy pomiędzy
kwotą sprzedazy a kupna.Jezeli tego nie zrobisz to oni Cię poproszą.. :!: :grin:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

16 Kwi 2010, 23:17

Pytam dlatego, bo pan w US wyraźnie zaznaczał że kwota z umowy go nie interesuje, także wychodziło by na to że jeśli opłaciłem podatek od 17tysięcy to mógłbym go sobie sprzedać za te kwote nawet wcześniej niż po 6miesiącach...Kwota z umowy widnieje tylko w urzędzie komunikacji podana podczas wyrejestrowania auta przez poprzeniego właściciela , tylko teraz nie wiadomo czy oni mogą poinformować US o takiej sytuacji czy nie.
bartek_lykos
Nowicjusz

16 Kwi 2010, 23:38

bartek_lykos napisał(a):bo pan w US wyraźnie zaznaczał że kwota z umowy go nie interesuje

To co piszesz to kiedyś dla mnie był chleb codzienny.Handlowałem samochodami i
moge powiedzieć ze znam temat od podszewki.Nie raz miałem podobne sprawy ze
pobierali 2% od wyzszej kwoty/niby rynkowej/.Tylko przy rozliczeniu pamiętaj ze
w umowie masz wpisane np.7.000.-.Jak będą chcieli Cię rozliczyć to nikt nie będzie
Cię rozliczał od kwoty od jakiej pobrali wzbogacenie ale od kwoty w umowie.. :!: :!:
bartek_lykos napisał(a):...Kwota z umowy widnieje tylko w urzędzie komunikacji podana podczas wyrejestrowania auta przez poprzeniego właściciela ,

Jesteś tego pewny... :?: :?: :?: A jesteś pewny czy przypadkiem pan w US nie zrobił
ksera Twojej umowy i nie dołaczył do Twojego PIT-u w US.. :?: :?: :?: :sad:
bartek_lykos napisał(a): tylko teraz nie wiadomo czy oni mogą poinformować US o takiej sytuacji czy nie

WK nie interesują Twoje sprawy z US... :!: :!:

[ Dodano: Sob Kwi 17, 2010 00:07 ]
Ps.A czy teraz w US nie wypełniasz przypadkiem druku PIT w którym wpisujesz cenę
faktyczną zakupu samochodu... :?: :?: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2010, 09:20

Migi60 napisał(a):Jesteś tego pewny... :?: :?: :?: A jesteś pewny czy przypadkiem pan w US nie zrobił
ksera Twojej umowy i nie dołaczył do Twojego PIT-u w US.. :?: :?: :?: :sad:

Właśnie że w US nawet nie chciał patrzeć na te umowe, wziął ją tylko na początku do ręki, przeczytał co tam jest i zaczął swoje prawić... "to nie ważne , że tam wpisane że uszkodzony" i pokazywał te kwoty ze swojej mądrej książki itd. itp. :???:
Ale 2 maja minie chyba to wymagane 6 miesięcy, a więc mam nadzieje że bez strachu mogę sobie autko sprzedać za tyle ile chce.
bartek_lykos
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 10:30

Ja wiem tyle, że idąc do US opłacić podatek za kupiony samochód nie ma znaczenia cena, za jaką samochód kupiliśmy. W US urzędnik otwiera swoją mądrą książkę i wg niej oblicza podatek. A w tej książce są ceny rynkowe samochodów. To, za jaką kwotę kupimy samochód wogóle urzędnika w US nie interesuje. To jest sprawa między sprzedającym a kupującym. Nikt nam przecież nie udowodni, ile daliśmy do ręki sprzedajaćemu...
Inną sprawą jest to, że w umowie pisze, że samochód jest uszkodzony. To zaniża jego wartość rynkową. I jak wartość rynkowa wg książki w US sprawnego samochodu z roku 2000 wynosi np. 20.000 zł, to wartość rynkowa tego samego samochodu, ale uszkodzonego będzie już niższa. I urzędnik powinien to wziąść pod uwagę.
Nie wiem, jak wygląda sprawa z fakturami, rachunkami. Teoretycznie żadne prawo nie zabrania właścicielowi napawy samochodu samemu - jeżeli jest uszkodzony np. prawy błotnik, to można go samemu naprawić...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Pakiet tuningowy TRD dla nowego Lexusa LS
    Japońska firma TRD, dostawca fabrycznych rozwiązań tuningowych dla Lexusa, przygotowała zestaw akcesoriów do tuningu najnowszej, piątej generacji flagowej limuzyny Lexus LS F SPORT. Zestaw TRD do tuningu aerodynamicznego ...
    Skoda Roomster Fresh - seria limitowana
    Dzięki nowej wersji, Skoda Roomster stała się jeszcze bardziej atrakcyjna dla rodzin czy osób poszukujących funkcjonalnego i pakownego auta. Skoda Roomster ze względu na swoje rozmiary i funkcjonalność jest z natury ...

17 Kwi 2010, 10:48

bartek_lykos napisał(a):Ale 2 maja minie chyba to wymagane 6 miesięcy,

Wtedy mozesz bez problemu je sprzedac
MotoAlbercik napisał(a):ale uszkodzonego będzie już niższa. I urzędnik powinien to wziąść pod uwagę.

Urzednika z US nic nie obchodzi co tam dodatkowo napiszesz w umowie.
Jezeli bedziesz mial orzeczenie od rzeczoznawcy z eyceną wartosci to wtedy tak.. :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2010, 11:17

No chyba, że tak. W takim raziie wynika z tego, że obojętnie jaką cenę wpisze się w umowie, to urzędnik skarbowy oblicza podatek ze tej swojej mądrej książki.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2010, 11:29

MotoAlbercik napisał(a):W takim raziie wynika z tego, że obojętnie jaką cenę wpisze się w umowie, to urzędnik skarbowy oblicza podatek ze tej swojej mądrej książki.

No niestety tak to dziala w naszym kraju.
Jedynie w przypadku kiedy sprzedajesz/kupujesz od firmy/AUTO-HANDEL/ to nic nie
ingeruja w cenę pojazdu.Bynajmniej było tak kiedys kiedy ja sie tym paralem.. :!: :grin:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

17 Kwi 2010, 15:36

MotoAlbercik napisał(a):No chyba, że tak. W takim raziie wynika z tego, że obojętnie jaką cenę wpisze się w umowie, to urzędnik skarbowy oblicza podatek ze tej swojej mądrej książki.

Z tego co mówił w US wynika, że jeśli przedstawie w razie kontroli faktury zakupionych części to dadzą mi spokój,bo wtedy w cenie części już jest podatek,a jak chce na własną ręke sobie kupić gdzieś części bez faktur to taka kontrola może mnie troche kosztować, bardzo chore to wszystko. Zaznaczył , że kontrola jest bardzo prawdopodobna bo kwota jest zaniżona aż o 10tysięcy, nie interesuje go że to jest uszkodzone auto :mad:
Mówił też że zaniżanie kwoty książkowej jest możliwe ale jeśli będzie niższa kwota o więcej niż 30% to zapala im się lampka ostrzegawcza i naliczają swoje.
Płaciłem kiedyś w innym miejscu podatek po kupnie auta i też miałem zaniżone ale trafiłem na miłą panią i tylko wymownie sie uśmiechęła i zapłaciłem tyle ile chciałem.
Tak jak to bywa urzędnik urzędnikowi nie równy :???:
Trzeba się z tym pogodzić i żyć w tym kraju gdzie każdy odział rządzi się swoimi prawami
bartek_lykos
Nowicjusz

17 Kwi 2010, 18:45

bartek_lykos napisał(a):Trzeba się z tym pogodzić i żyć w tym kraju gdzie każdy odział rządzi się swoimi prawami

Niestety jem ten chleb na codzień.Oczywiście w innej branzy i gąszczu absurdalnych
przepisów .... :!: :!: :!: :sad:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP