Auto za około 20tyś 5d diesel

21 Cze 2011, 21:05

Witam. Muszę kupić auto typowo rodzinne w sedanie albo hatchbacku za kwotę około 20tyś. Na początku szukałem coś typu golfa IV ale po przymiarkach okazał się za mały. Dobrze by było aby auto było mało awaryjne i ekonomiczne, coś w dieslu. Co waszym zdaniem opłaca się kupić za tą kwotę?
Moje typy to:
Passat B5FL 1.9TDI 130KM 2001-2003r.
Laguna 2 FL 1.9dci 120KM >2005r. (tutaj po lifcie podobno auto dopracowane i mało awaryjne)
Peugeot 407 1.6HDi 110KM ~2004r. (w tym modelu jest filtr cząsteczek stałych FAP i nie wiem jak to jest z tym w praktyce i czy warto go kupić).
Citroen C4 1.6HDi 90KM, tutaj jeszcze nie wiem jak z miejscem w środku
Fusion
Początkujący

Miejscowość: Warszawa

22 Cze 2011, 08:08

Jezeli szukasz auta mało awaryjnego odrzucił bym ma Twoim miejscu Lagune i Passata, dlaczego? W Lagunie może zepsuć się dosłownie wszystko(oprócz silnika DCI sa wytrzymale), w passacie siada elektryka, zawieszenie nie nalezy do najlepszych ale najpowazniejsza jest wymiana pompowtryskiwaczy ktore czesto sie psują(sa bardzo czule na jakosc paliwa i na ostra jazde na zimnym silniku)
Myslales moze na np Citroenem C5 2.0HDI? Możliwe ze uslyszales opinie "specjalistow" ktorzy twierdza ze zawieszenie hydrauliczne sie psuje i dlatego go odrzucasz, ale to jest kolego MIT, zwieszenie w Citroenach jest trwałe i tanie w naprawach.
W moich żyłach płynie benzyna a zamiast serca pracuje turbina
Marcin0116
Początkujący

Miejscowość: WLS
Prawo jazdy: 19 12 2011
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Audi A4 B5, Ford Mondeo MKIII
Silnik: 1.9TDI, 2.0 TDDI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

22 Cze 2011, 08:37

ostatnio miałem do czynienia z Xsarą Picasso i miło mnie zaskoczyło to auto lub zobacz C4 Picasso ,auta niby nie duże a mają dużo miejsca ,możliwość wyjęcia foteli każdego z osobna ,spory bagażnik ,schowski,dobra pozycja za kierownicą ,lepiej wybierać z silnikiem 2,0HDI 90km ,polecam.Opis zakupu XP znajdziesz tutaj http://sprowadzanieaut-czeslaw555.blogspot.com/
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Cze 2011, 09:21

Laguna właśnie po lifcie podobno jest bardzo mało awaryjna, można ją znaleźć z fajnym wyposażeniem z dobrej cenie.
Ten Citroen C5 na pewno będzie komfortowy z tym zawieszeniem ale cena jest już trochę większa, chyba, że rocznik ~2002 ale tutaj wygląd już odbiega na minus od passata czy laguny. Ten silnik 2.0HDi też ma filtr cząsteczek stałych?
A co powiecie o peugeocie 407? Podobno super się prowadzi dzięki zawieszeniu wielowahaczowym z przodu i z tyłu, do tego jest trwalsze niż w passacie.
Zapomniałem dodać, ostatnio rozglądam się też za bmw 320d ale ciężko coś znaleźć ciekawego.
Fusion
Początkujący

22 Cze 2011, 09:30

Laguna III to tak ale po lifcie to nie jestem tego tak pewien ,Peugeot 407 dobre rozwiązanie i faktycznie miękko się nim jeździ
czeslaw555
Zaawansowany

Zdjęcia: 1
Miejscowość: GKA- pomorskie
Auto: Peugeot 508
Silnik: 2.0 HDi 163km.
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2014

22 Cze 2011, 15:38

Laguna z 2005 roku jest warta rozważenia. Awaryjne były okazy z początku produkcji te z 2005 roku to już poprawione egzemplarze co nie znaczy, ze nie przytrafi się awaria. W każdym modelu trafiaja się felerne egzemplarze.
P407 jest dość ciasnawy z tyłu.

Też popatrzyłbym za Xsarą Picasso. Może Zafira.
Joter
Aktywny

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...

22 Cze 2011, 16:47

Właśnie zauważyłem, ze jest trochę za ciasno z tym peugocie ale wygląd ma fajny :) Szukam tej laguny ale znaleźć coś konkretnego za 20tyś jest bardzo ciężko.
Fusion
Początkujący

22 Cze 2011, 20:31

A jak wygląda sytuacja z Citroenem C5 w benzynie 1.8 125KM? Rozmawiałem ostatnio ze znajomym i polecił mi benzynę ze względu na niewiele większe spalanie ale za to dużo tańsze części w razie awarii.
Warto się tym interesować? Roczne przebiegi będą między 8-15tyś km
Rocznik 2006 z małym przebiegiem można znaleźć za około 23tyś
Fusion
Początkujący