Avensis kombi 2007r. - prośba o poradę

26 Wrz 2012, 11:37

Witam.

Przymierzam się do zakupu Toyoty Avensis kombi z 2007r. Rocznie przejeżdzam 10-15 tyś. km. głównie po Wrocławiu (co 2 miesiące wyjazd za miasto ok. 400 km, raz w roku wakacje 2500 km). W związku z tym zastanawiam się nad wyborem jednostki 1.8 VVT-i (129KM). Czy warto brać ten silnik? Myślę też o 2.0 D-4D (126KM), tylko nie wiem czy jest sens przy takich przebiegach. Aktualnie mam diesla i pomimo wszystkich problemów jakie z nim miałem sentyment pozostał :) Planuje wydać nie więcej niż 35 tyś. (najlepiej ze wszystkimi opłatami). Z góry dzięki za pomoc.
wolczan
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna

27 Wrz 2012, 02:03

Nie kieruj sie sentymentami. Akurat Avensisy z benzynowymi silnikami są jednymi z najmniej palacych wiekszych aut na rynku. A z 2007 d4d...będzie już miał wszystkie przeklęte dodatki, których nie cierpimy we współczesnych dieslach...od dwumasy po filtr cząstek stałych.W dzisiejszych realich cenowych paliw,to nawet bym sie nie zastanawiał...ON spali tobie w trasie 6l ,a benzyny 7l... :yes:
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

27 Wrz 2012, 08:02

Dzieki za rade. Zastanawiam sie jeszcze nad Mondeo IV kombi z silnikiem 2.0 145KM. Podobno bardziej komfortowe od Avensisa. Jezdzil ktos i moze sie wypowiedziec? Dzieki.
wolczan
Nowicjusz

Auto: Renault Laguna
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy luksusowe SUV-y mogą być ekologiczne?
    Jeszcze dekadę temu aspekt ekologii w segmencie samochodów klasy premium nie był brany przez producentów pod uwagę tak mocno, jak w chwili obecnej. Co więcej, samochody luksusowe produkowane dzisiaj mogą poszczycić ...
    Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...