Benzyna 98

13 Cze 2007, 18:48

Mam pytanie do Was. Co wpływa na silnik, jeśli zastosujemy 98 oktanową benzynę zamiast 95? Czy warto tankować benzynę 98? (wiem, że to droga benzyna)

Pozdro :wink:
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

13 Cze 2007, 19:06

Wogóle nie powinno się zmieniać benzyny....Pisałem to w temacie poniżej ,jest to męczrania dla silnika,nie ma co cechować się ceną.Masz samochód na którym jeździsz na 95 lepiej już jezdzij dalej nie zmieniajac jej....Co ma się stać nic się nie stanie poprostu samochód szybciej się zepsuje...
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

13 Cze 2007, 19:18

Znalazłem informację na temat benzyny 98. Oto fakty:
Rodzaj i liczba oktanowa paliwa powinny być dostosowane do budowy i stopnia sprężania jednostki napędowej.

Paliwo, które powinien spalać silnik jest szczegółowo scharakteryzowane w instrukcji obsługi samochodu i tylko takie należy wlewać do zbiornika.

W instrukcjach wielu samochodów można znaleźć zapis, że paliwo o wyższej liczbie oktanowej można stosować, lecz nie polepszy ono osiągów silnika. Biorąc pod uwagę aspekt ekonomiczny / benzyna 98 jest droższa od 95/ nie ma uzasadnienia stosowania droższego paliwa, jeśli nie poprawia ono osiągów.

Jednak nasza rzeczywistość paliwowa jest inna. Z praktyki wiadomo, że większość silników na benzynie 98 pracuje ciszej i jest bardziej dynamiczna. Dlatego, gdy na stacjach są promocje i ceny benzyn są równe, warto tankować benzynę o lepszej jakości.

Autor: Grzegorz Wojtyrowski

Co Ty na to soleQ?
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

13 Cze 2007, 19:42

Ooo:)Nie wiem wielu rzyczy i również tego nie widziałem.No cóż :)Teraz będe już to pamietał:)Trzymaj sie:P
PzdR
P.S Jakoś zawsze takie przekonanie miałem ,że nie należy zmieniać benzyny :)
It's nice to be important but is more important to be nice
soleQ
Aktywny

Miejscowość: kRk

18 Cze 2007, 08:58

Witam

Ja kiedyś widziałem program na TVN Turbo gdzie pokazywali, żę często 95 ma wiecej oktanów w rzeczywistości niż 98. Po prostu stacje benzynowe, zwłaszcze te niezrzeszone sprzedają taką samą benzynę dzieląc ją na 2 rodzaje. Tylko po to by więcej skasować:(

Smutne, ale prawdziwe.

Live
liveforever
Nowicjusz

19 Cze 2007, 15:31

nie no, to co sie wyrabia na niektorych stacjach to jest w ogole skandal :evil: dlatego staram sie nie zmieniac benzyny i stacji i zawsze tankuje na tej samej sprawdzonej bp to samo paliwo i szczerze mowiac boje sie ryzykowac eksperymentow
konjo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Duże Toyoty w małej skali, ciekawe modele RC
    Jak zostać mistrzem Polski w rajdach terenowych? Najlepiej zacząć od Toyota Adventure Rally Mistrzostw Polski Modeli RC w Rajdach Terenowych. Okazuje się, że każdy może mieć dakarowego potwora w stylu Hiluxa, którym ...

19 Cze 2007, 21:15

jezdzic na benzynie o wyzszym oktanie jest zawsze lepiej bo silnik pracuje ciszej i oczywiscie jest mocniejszy.ja preferuje tylko stacje renomowane BP lub SCHELL,wiem ze jest drozej ale wydaje mi sie pewniej. :D
misiek
Początkujący

Miejscowość: london,vw passat ,1.9 TDI 90KM