Blow Off

10 Kwi 2011, 11:42

witam,jestem zarowno nowy na forum jak i zielony w sprawach tuningu. Do rzeczy,interesuje mnie montaz zaworu upustowego w swoim polo,nie mam turbosprezarki i tu moje pytanie, czy trzeba by montowac cala turbosprezarke czy wystarczy sama turbine ? chodzi mi tylko i wylacznie o dzwiek jaki daje blow off.
Kondziucha
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

10 Kwi 2011, 11:56

turbina i turbo sprężarka z tego co wiem to to samo ;), a blow off bez turba nic ci nie da bo ten upragniony gwizd wytwarza sprężone powietrze z turba wychodzące z blow off-a, jak ci zależy na gwiździe załóż gwizdek ( [link do oferty na Allegro wygasł] ) ale to już będzie wiejski tuning
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam

10 Kwi 2011, 12:15

[link do oferty na Allegro wygasł] tu masz turbine a to chyba nie to samo co turbosprezarka ;]
Kondziucha
Nowicjusz

Miejscowość: Tarnów

10 Kwi 2011, 12:57

to nie jest turbina! to sie zakłada w dolot w powietrza żeby wprawiało powietrze w ruch wirowy (g...o daje) a turbina to inne określenie turbo sprężarki (często używane w przypadku diesli)

p.s.
turbo jest napędzane spalinami a to kręci sie na łożyskach wprawiane w ruch przez powietrze czyli nawet jeszcze hamuje powietrze bo wytwarza dodatkowy opór

schemat działania turbo sprężarki w dieslu (zamiast blow-off jest wastegate(różnice między nimi były już poruszane na tym forum))

Zdjęcie
Sikora95
Początkujący

Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison
    Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...