witam,jestem zarowno nowy na forum jak i zielony w sprawach tuningu. Do rzeczy,interesuje mnie montaz zaworu upustowego w swoim polo,nie mam turbosprezarki i tu moje pytanie, czy trzeba by montowac cala turbosprezarke czy wystarczy sama turbine ? chodzi mi tylko i wylacznie o dzwiek jaki daje blow off.
turbina i turbo sprężarka z tego co wiem to to samo , a blow off bez turba nic ci nie da bo ten upragniony gwizd wytwarza sprężone powietrze z turba wychodzące z blow off-a, jak ci zależy na gwiździe załóż gwizdek ( [link do oferty na Allegro wygasł] ) ale to już będzie wiejski tuning
to nie jest turbina! to sie zakłada w dolot w powietrza żeby wprawiało powietrze w ruch wirowy (g...o daje) a turbina to inne określenie turbo sprężarki (często używane w przypadku diesli)
p.s.
turbo jest napędzane spalinami a to kręci sie na łożyskach wprawiane w ruch przez powietrze czyli nawet jeszcze hamuje powietrze bo wytwarza dodatkowy opór
schemat działania turbo sprężarki w dieslu (zamiast blow-off jest wastegate(różnice między nimi były już poruszane na tym forum))
Bezpieczeństwo dzieci w samochodzie, foteliki, podstawki, pasy To przykre, lecz do końca lat 90. w Polsce w ogóle nie dbano o bezpieczeństwo dzieci. Powszechne były przypadki przewożenia ich bez fotelików czy choćby podstawki, która zabezpieczyłaby je przed wysunięciem ...
Toyota Hilux w nowej wersji Black Bison Japońska firma WALD International po raz kolejny opracowała pakiet tuningowy do samochodu Toyoty. Tym razem fachowcy od tuningu wzięli na warsztat pick-upa marki i stworzyli model Hilux Sports Line Black Bison Edition. Rasowa ...
Drogi użytkowniku, aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepszej jakości treści którymi możesz być zainteresowany powinieneś przejść do ustawień prywatności i tam skonfigurować swoje zgody w celu dopasowania treści marketingowych do Twojego zachowania. Pamiętaj! Dzięki reklamom możemy finansować rozwój naszej strony, a Ty w zamian otrzymujesz do niej bezpłatny dostęp.