BMW 328i e46 193HP

31 Gru 2010, 04:19

Już niedługo będę zdawał prawo jazdy lecz samochodami jeżdżę od dzieciaka. Mój ojciec jest mechanikiem/blacharzem ma swój warsztat w którym spędzam każdą wolną chwilę i znam się na rzeczy. Moje pytania polegają na tym czy opłaca się zakupić taki samochód z tym silnikiem bo zależy mi na osiągach oraz stosunku osiągi/spalanie także czy gaz jest dobrym pomysłem dla tego silnika(oczywiście jakaś dobra sekwencja). Zastanawiam się nad wersjami nadwozia coupe lub sedan(inne nie wchodzą w gre). Na samochód mam niecałe 30tys zł ale muszę wliczyć koszty założenia instalacji LPG oraz opłacenie OC i NNW ewentualnie jak starczy też AC(wie ktoś ile mnie wyniesie cena ubezpieczenia i jakie mam zwyżki jestem urodzony w 1993roku)
Gawith_NSR
Nowicjusz

Miejscowość: Wejherowo

31 Gru 2010, 10:22

Na pewno jest zwyzka za wiek,jak mozesz to takie auto proponowal bym ci wziac w ubezpieczalni razem,tzn.na ,,spolke" np. z ojcem czy kims kto juz jest kilka lat ubezpeiczony i leca mu juz znizki :)
bonifacy166
Początkujący

Miejscowość: Mazowieckie

31 Gru 2010, 10:26

Dokładnie jak wyżej.... nie opłaca kupic sie takiego na pierwsze auto kup coś słabszego z przednim napędem pojezdzij obczuj naucz sie wogóle jezdzic a potem wsiadaj na 328 jeden z lepszych silników Bmw
nitro
Zaawansowany

Miejscowość: znikąd

31 Gru 2010, 10:40

No tak nitro ale wtedy chłopak wyda kase na jakieś słabsze auto, pojeździ, nie będzie mu pasowało... a potem skąd weźmie drugie 30 tys na taką beemke :) Ja to wcale nie jestem zdania, że pierwsze auto ma być słabe, z przednim napędem i małe. Jak ma się zabić to się zabije nawet i maluchem.

Za samo OC to obstawiam jakieś 1700 zł, z AC to pewnie grubo ponad 2,5 tys zł. Dlatego tak jak już poprzednicy wspomnieli lepiej na spółke z ojcem, niech Ci lecą zniżki .
havoc
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rzeszów
Auto: Porsche 911 Carrera 4 GTS
Silnik: 3.8 408 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

31 Gru 2010, 10:51

havoc napisał(a):Jak ma się zabić to się zabije nawet i maluchem.

no raczej wieksze prawdopodobienstwo ma w tej beemce... miałęm okazje jezdzic e36 z tym silnikiem auto ma silne tendencje do jazdy "bokiem" w połączeniu z 18nastolenim kierowca ktoremu wydaje sie ze umie jezdzic bo ma prawko to mieszanka niebezpieczna i nie chciałbym sie spotkac z takim na drodze a watpie zeby był taki rozsadny w tym wieku zeby 200 koni nie działało mu na wyobraznie :razz: a zdrowie wazniejsze niż szpanowanie propnuje Ci civica coupe 1.6 125 koni wystarczy na poczatek jiGsaw napewno potwierdzi ze 2.8 na pierwsze auto nie jest dobrym pomysłem :razz:
nitro
Zaawansowany

31 Gru 2010, 12:37

To fakt, dodatkowo chłopak nie ma prawa jazdy, więc chyba strata czasu na wypowiadanie się w tym temacie.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

31 Gru 2010, 12:57

No fakt ale pewnie kiedyś zda a jak ma taki budżet w tym wieku to na brak gotówki nie narzeka :razz: kiedy to było bez prawka maluchem fiatem po zdaniu prawka dostałem samochód ale bynajmniej nie była to beemka za 30 kafli hehe poczciwy golfik 1.4
nitro
Zaawansowany

31 Gru 2010, 14:06

jak chcesz to bierz tylko nie gazuj coupe będzie głupio wyglądało jak podjedziesz pod LPG :mrgreen:
kamyl
Aktywny

Miejscowość: SR
Prawo jazdy: 0- 4-2009
Auto: VC GTS
Silnik: Z19DT
Paliwo: Diesel
Typ: Liftback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

31 Gru 2010, 14:28

A co to jakis sportowy wóz zeby go nie gazowac? Troche mocniejszy dupowóz....
STI 440hp / 660NM
RS4 B7 Avant 420hp
Legacy 3.0 Spec B 245hp
MajkPZM
Zaawansowany

Miejscowość: Kraków

02 Sty 2011, 04:27

Opłaca się brać AC? Może lepiej zabezpieczyć samochód tylko przed kradzieżą? Założyłbym blokadę skrzyni biegów, immobiliser i autoalarm. Ogólnie szukam sedana bo jest bardziej praktyczny ale jeżeli trafi się ładne coupe to nie pogardzę. Wie może ktoś czy w coupe można złożyć tylne siedzenia?
Gawith_NSR
Nowicjusz

02 Sty 2011, 14:22

Gawith_NSR napisał(a):Opłaca się brać AC? Może lepiej zabezpieczyć samochód tylko przed kradzieżą? Założyłbym blokadę skrzyni biegów, immobiliser i autoalarm. Ogólnie szukam sedana bo jest bardziej praktyczny ale jeżeli trafi się ładne coupe to nie pogardzę. Wie może ktoś czy w coupe można złożyć tylne siedzenia?

AC to podstawa. Coupe jest droższe o jakieś 5tys z danego rocznika.

Oparcia tylnych siedzeń składają się w zależności od wersji.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

02 Sty 2011, 18:11

A czemu nie szukasz w tej cenie 330i?
aleksandra1986
Początkujący

Miejscowość: Wrocław
Prawo jazdy: 01 01 2001

02 Sty 2011, 18:15

aleksandra1986 napisał(a):A czemu nie szukasz w tej cenie 330i?

Bo za 30tys zł. nie znajdzie 330i wraz z ubezpieczeniem, przeglądem, instalacją gazową.
robert7
Początkujący

Miejscowość: mazowieckie

02 Sty 2011, 18:55

kamyl napisał(a):jak chcesz to bierz tylko nie gazuj coupe będzie głupio wyglądało jak podjedziesz pod LPG :mrgreen:

widzę kolejny zwolennik benzyny, głupio to wygląda jak lejesz beznyny za 20 i zastanawiasz się czy kolejne kilometry pokonać samochodem czy radzić sobie inaczej
Serce bije w tempie obrotów maszyny
bodziokardasz
Zaawansowany

Miejscowość: Czarna Ziemia

02 Sty 2011, 20:32

Bo moim zdaniem 193 konie wystarczą a spalanie jest dla mnie bardzo ważne bo jeszcze chodzę do szkoły
Czy ten model często kradną?
Gawith_NSR
Nowicjusz