Brak hamulców Omega 2.0

29 Wrz 2010, 13:48

Witajcie !
Dzisiaj miałem bardzo przykry incydent... mianowicie ściąłem znak stojący na zakręcie przy ok 40 km/h. Opisze co sie działo. Jade ze znajomymi. Wchodząc "scianjąc" zakręt chciałem lekko przyhamować, a że było ślisko bo padało to samochód zaczął jechać prosto nie skręcając... ale przy prędkości 30-40 km/h lekkie muśniecie pedału hamulca powinno mnie zatrzymać praktycznie po 4-5 m... a tu nagle nic, kompletnie nic się nie dzieje, pedał hamulca wpadł niczym sprzęgłu i moze na sek włączył sie ABS i w tym momencie wjechałem na krawężnik i lekko zahaczyłem znak. Byłem w totalnym szoku i zamroczeniu bo nie jechałem na tyle szybko by cos takiego mogło sie wydarzyć, nikt nie wierzył że to auto przy znaku to nasze.... to sie mogło stać ? Pompa hamulcowa czy co ? Dodam że od jakis 3-4 tyg przy lekkim hamowaniu bardzo mi drżała kierownica... Prosze o prade bo wybieram sie jutro do mechanika, takim pojazdem nie moge sie poruszac po drogach bo kogoś mogę skrzywdzić...
ech cale szczęście ze nikt nie szedł tym chodnikiem :((((
Dziadzia40a
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Wrz 2010, 14:27

No a w jakim stanie traz jest pedał? Nadal jest mięki?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2010, 14:49

Na chwile obecną jest tak w 75% taki jak byl wczsciej tj twardy ale po tym zdarzeniu to przez ok 3 km byl ciagle miekki taki jak sprzegło abs łapał moze na sek po wcisnieciu w podłoge. Bo sparadzałem jak nikt za mną nie jechał co jest nie tak. :sad:

[ Dodano: 29 Wrzesień 2010, 14:53 ]
pojechałem szybko do mechanika ale on olał sprawę, kazał mi milon razy nacisnąć na hamulec, wziął jakąś rurkę i znaczą dmuchać w zbiorniczek z płynem, przejechał sie i stwierdził: "nie wiem co jest grane, moze pompa poszła" ... to jakie taki oczy zrobiłem i pojechałem do domu... muszę znaleźć innego mechanika ten najwidoczniej jest nieogarnięty albo stwierdził ze szukam problemu którego według niego nie ma...
Przeciez to normlane ze samochod przy 30 km/h sunie jak po lodzie... :sad: :sad: :shock:
aa i jeszcze coś, zaczeło mi trzeć bardzo lewe koło. To raczej od uderzenie w krawęznik lub znak. Na początku myślałem że to zderzak ale on wisi 15 cm nad jezdnią. To jest takie szuranie jakby wlasnie plastikiem po drodze, nieregularne odstępy czasu. Mogą byc 2 szurnięcia ze tak to nazwę w przeciagu 100 m, i moze być cisza przez km. Do domu mam ok 14 km wiec przez okres dorgi to zauważyłem.
Dziadzia40a
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 23:03

Ja bym posprawdzał wszystkie rurki i przewody elastyczne od hamulców może rurka co na tył idzie przegniła?? lub przy samych kołach ..i sprawdź stan klocków hamulcowych..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

30 Wrz 2010, 10:39

Stan płynu w zbiorniczku sprawdzałeś?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Wrz 2010, 16:44

Jak płynu w zbiorniczku sprawdziłem. Moze jest zbyt niebieski co oznacza wilgoć ale nie powinno się tak nigdy stać jak sie stało, że pedał w podłogę i nic, co słyszałem to pedał powinien być twardy jak kamień to by cos oznaczało ale ze jak sprzęgło i przy cm od podłogi samochód dopiero zaczął hamować. ech :(
Dziadzia40a
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

01 Paź 2010, 13:57

A kiedy ostatnio płyn był wymieniany? Bardzo prawdopodobne jest, że płyn się zagotował. A to mogło być przyczyną tego, że w płynie jest za dużo wody.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2010, 14:53

dzisiaj dostałem diagnozę: prawdopodobnie pompa przepuszcza dlatego jest tak jak jest. I dzisiaj po wczorajszym dniu niejeżdżenia a zwykle dziennie to min. 100 km pedal wpada do polowy i dopiero zaczyna samochód hamować. Do mechanika jestem umówiony na czwartek, zobaczymy co zdziała.
Dziadzia40a
Nowicjusz