Brak hamulców Omega 2.0

29 Wrz 2010, 12:48

Witajcie !
Dzisiaj miałem bardzo przykry incydent... mianowicie ściąłem znak stojący na zakręcie przy ok 40 km/h. Opisze co sie działo. Jade ze znajomymi. Wchodząc "scianjąc" zakręt chciałem lekko przyhamować, a że było ślisko bo padało to samochód zaczął jechać prosto nie skręcając... ale przy prędkości 30-40 km/h lekkie muśniecie pedału hamulca powinno mnie zatrzymać praktycznie po 4-5 m... a tu nagle nic, kompletnie nic się nie dzieje, pedał hamulca wpadł niczym sprzęgłu i moze na sek włączył sie ABS i w tym momencie wjechałem na krawężnik i lekko zahaczyłem znak. Byłem w totalnym szoku i zamroczeniu bo nie jechałem na tyle szybko by cos takiego mogło sie wydarzyć, nikt nie wierzył że to auto przy znaku to nasze.... to sie mogło stać ? Pompa hamulcowa czy co ? Dodam że od jakis 3-4 tyg przy lekkim hamowaniu bardzo mi drżała kierownica... Prosze o prade bo wybieram sie jutro do mechanika, takim pojazdem nie moge sie poruszac po drogach bo kogoś mogę skrzywdzić...
ech cale szczęście ze nikt nie szedł tym chodnikiem :((((
Dziadzia40a
Nowicjusz

Miejscowość: Polska

29 Wrz 2010, 13:27

No a w jakim stanie traz jest pedał? Nadal jest mięki?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

29 Wrz 2010, 13:49

Na chwile obecną jest tak w 75% taki jak byl wczsciej tj twardy ale po tym zdarzeniu to przez ok 3 km byl ciagle miekki taki jak sprzegło abs łapał moze na sek po wcisnieciu w podłoge. Bo sparadzałem jak nikt za mną nie jechał co jest nie tak. :sad:

[ Dodano: 29 Wrzesień 2010, 14:53 ]
pojechałem szybko do mechanika ale on olał sprawę, kazał mi milon razy nacisnąć na hamulec, wziął jakąś rurkę i znaczą dmuchać w zbiorniczek z płynem, przejechał sie i stwierdził: "nie wiem co jest grane, moze pompa poszła" ... to jakie taki oczy zrobiłem i pojechałem do domu... muszę znaleźć innego mechanika ten najwidoczniej jest nieogarnięty albo stwierdził ze szukam problemu którego według niego nie ma...
Przeciez to normlane ze samochod przy 30 km/h sunie jak po lodzie... :sad: :sad: :shock:
aa i jeszcze coś, zaczeło mi trzeć bardzo lewe koło. To raczej od uderzenie w krawęznik lub znak. Na początku myślałem że to zderzak ale on wisi 15 cm nad jezdnią. To jest takie szuranie jakby wlasnie plastikiem po drodze, nieregularne odstępy czasu. Mogą byc 2 szurnięcia ze tak to nazwę w przeciagu 100 m, i moze być cisza przez km. Do domu mam ok 14 km wiec przez okres dorgi to zauważyłem.
Dziadzia40a
Nowicjusz

29 Wrz 2010, 22:03

Ja bym posprawdzał wszystkie rurki i przewody elastyczne od hamulców może rurka co na tył idzie przegniła?? lub przy samych kołach ..i sprawdź stan klocków hamulcowych..
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

30 Wrz 2010, 09:39

Stan płynu w zbiorniczku sprawdzałeś?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

30 Wrz 2010, 15:44

Jak płynu w zbiorniczku sprawdziłem. Moze jest zbyt niebieski co oznacza wilgoć ale nie powinno się tak nigdy stać jak sie stało, że pedał w podłogę i nic, co słyszałem to pedał powinien być twardy jak kamień to by cos oznaczało ale ze jak sprzęgło i przy cm od podłogi samochód dopiero zaczął hamować. ech :(
Dziadzia40a
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Transport ładunków sypkich
    Do przewozu sypkich i suchych produktów luzem niezbędny jest odpowiedni sprzęt oraz wykwalifikowana kadra. Ważne jest także wieloletnie doświadczenie pozwalające odpowiednio transport przygotować oraz przewidzieć prawdopodobne ...
    Światowa premiera Golfa GTD
    GTD jest od 31 lat "dalekobieżnym ekspresem" w ofercie Golfów – w wyjątkowy sposób łączy przyjemność jazdy i osiągi samochodu sportowego ze spalaniem typowym dla małych samochodów. Teraz, na bazie ...

01 Paź 2010, 12:57

A kiedy ostatnio płyn był wymieniany? Bardzo prawdopodobne jest, że płyn się zagotował. A to mogło być przyczyną tego, że w płynie jest za dużo wody.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

01 Paź 2010, 13:53

dzisiaj dostałem diagnozę: prawdopodobnie pompa przepuszcza dlatego jest tak jak jest. I dzisiaj po wczorajszym dniu niejeżdżenia a zwykle dziennie to min. 100 km pedal wpada do polowy i dopiero zaczyna samochód hamować. Do mechanika jestem umówiony na czwartek, zobaczymy co zdziała.
Dziadzia40a
Nowicjusz