CC 700 - gaśnie na trasie;-(

25 Lut 2009, 22:29

Zimą mniej jeździłam. Tyle co na zakupy. Dziś wybrałam się za miasto ok 30 km i ... w drodze samochód kilka razy mi przymulał i zgasł. Przestałam kilka chwil na poboczu, odpaliłam tak jak zawsze zimą rano;-) ... i jechał. Tyle, że po paru km znów duszę gaz a on zwalniał aż w końcu stanął. Omijali mnie jak dużą k.... Po chwili znów ruszyłam i dojechałam do celu. Droga powrotna bez zarzutu - jechał jak zawsze. trochę przymulał, ale to nie F1 więc rozumiem. Co może być przyczyną takiego zachowania CC?
Pojadę do mechanika, ale sami wiecie - wmówi mi "fiata w brzuch".
Dawno już nic z nim nie było więc ... kurcze - mam problem;-(
Poradzicie mi coś sensownego?
Pozdrawiam wesoło i z wdziękiem;-)
alixia
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wielkopolska
Prawo jazdy: 01 01 1990
Auto: Toyota Yaris
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna
  • 25 Lut 2009, 22:52

Alixia podoba mi sie to twoje pozdrawiam wesolo i z wdziekiem! :) Ta duża k... też! :lol: Dobrze,że jeszcze na świecie są tak wesołe babki :D Ja by unikac takich sytuacji co roku na zbiornik paliwa(55l )wlewam pol litra denaturatu,naturalnie gdy silnik jest goracy i na chodzie,gdyby nie to wiesz ile wody potrafi sie nazbierac w ciagu roku?Naturalnie przyczyn moze byc wiele innych jak to bywa z tymi awariami ale ja zaczalbym od tego.Kup sobie specyfik absorbujacy wode w zbiorniku ,masz tego pelno na stacjach i do baku! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
    Miejscowość: Z prawdy :)

25 Lut 2009, 23:28

Zacznij od sprawdzenia spręzyny w pompce paliwa i wymiany filterka paliwa.Jaki masz gaźnik?Były montowane trzy rodzaje: Aisan,FOS i Weber.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

26 Lut 2009, 23:07

No właśnie jaki tam masz gażnik ? Przerabiałem identyczny problem z cienkim na gażniku webera i przyczyna była bardzo prozaiczna - brak wychwytu ciepłego powietrza na rurze wydechowej ( skorodował i sobie poprostu odleciał ) Mechanizm powstawania usterki ? - bardzo prosty , przy dalszej jeżdzie w takich jak teraz warunkach gażnik zamarzał bo nie miał dopływu ciepłego powietrza . Usprawnienie tego ustrojstwa uzdrowiło tego cieniasa i problem się nie powtórzył .
    bonifacy
    Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
    Prawo jazdy: 01 01 1981
    Auto: Fabia II , Fabia II
    Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Kombi
    Skrzynia biegów: Manualna

28 Lut 2009, 11:03

A ja bym proponował na początek sprawdzić przewody paliwowe przy gaźniku czy dobrze są pozakładane albo czy nie są popękane,będzie dostawał za mało paliwa i będzie tak głupkował.Awaria ta jest doświadczona na własnej skórze!
    sebacrx3

28 Lut 2009, 12:57

Przyczyna może lezec w samym systemie zapłonowym też,ciezko jest diagnozowac na odleglosc,aparat zaplonowy,cewka itd! :?
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bezpiecznie holować samochód osobowy?
      Niezależnie od tego ile jeździmy samochodem dużo czy też mało nie możemy założyć, że nie przytrafi nam się awaria, która unieruchomi nasz pojazd. Dlatego warto wiedzieć co zrobić, gdy do takiej sytuacji dojdzie? Po ...

03 Mar 2009, 21:48

Hmmm....... skąd ja, malutka kobietka, mogę wiedzieć jaki mam gaźnik;-)
    Nie mam zielonego pojęcia.
    Byłam u mechanika, sprawdził, niby wszystko OK... nie widział problemu.
    Pogoda taka denna i już.
    A CC nadal gaśnie - zauważyłam, że gdy jadę i hamuję np. przed skrzyżowaniem czy na światłach to gaśnie sobie i klops. Mam nawyk patrzenia na kontrolki - jak tylko widzę, że się świecą - kręcę kluczykiem... nawet w czasie zakrętu go zapuszczę i już. Tyle, że tak się nie da jechać.
    Wlałam do paliwa jakiś płyn poprawiający wydajność, ale nie ma efektu jeszcze. Kurcze - mój stary mechanik zamknął interes i teraz nie mam nikogo zaufanego. No nie wiem.
    Pomyślę jutro;-))
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

03 Mar 2009, 22:11

No to trzeba podnieść obroty na biegu jałowym,przy gażniku powinna być srubeczka przeznaczona do tego lub regulacja na samej lince,nie znam konstrukcji CC a dlaczego na trasie gasnie?Zastosowałaś się do rady Andrzeja ?Jesli spadnie wydajnosć pompki paliwa to też tak będzie się działo a jak to sprawdzisz?Zciągajac przewod paliwowy za pompką, nie przed,tylko ktoś musi ci pomoć,podstawiasz słoik a ktoś zakreca rozrusznikiem a ty patrzysz czy mocno bije czy nie,wystarczy niewielki spadek ciśnienia i już jest problem!Usmiechniesz się wesoło i z wdziękiem to ci pomoże kazdy facet :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

03 Mar 2009, 23:24

hihihi;-)
    no nie wiem czy taka sexy 50;-) zrobi na kimś duże wrażenie;-)
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika

03 Mar 2009, 23:29

Kazdy ma swój urok osobisty.
    A propo auta niech mechanik wymieni filtr paliwa i zwiększy obroty biegu jałowego(wolne obroty)
    piotrpz87
    Stały forumowicz
    Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
    Prawo jazdy: 01 01 2001
    Auto: Mazda 6
    Silnik: 2,3
    Typ: Sedan/Limuzyna
    Skrzynia biegów: Manualna
    Rok produkcji: 2002

03 Mar 2009, 23:35

Alixia 50 sexy to miałaś ale chyba postów! :D Ale nie słuchaj tych zaleceń płynących z Watykanu by pościć nie wysyłając esemesów,nie ogladać telewizji,nie korzystać z laptopa i nie pić z butelki! :lol: :lol: :lol:No i żebyś pościła nie umieszczajac na tym forum,żadnych postów,Boże ,Boże ja jak slucham takich durnot to mi się mózg lasuje !Alixia czuję,że niebawem Cienias będzie hulał! :wink:
    PhantomASA1
    Forumowicz VIP

21 Mar 2009, 10:05

koniec tego tematu
    alixia
    Początkujący
    Awatar użytkownika