Chrobotanie podczas ruszania i przyspieszania

16 Lut 2020, 11:50

Volvo V50 przód prawa strona 2004 2.0d
Wymieniłem całą kolumnę mcpersona wahacz z tulejami drążki stabilizatora i poduszki stabilizatora nowe przeguby kompletne . Objaw dalej mianowicie chrobotanie podczas ruszania przyspieszania. Na poziomych przeszkodach stukot jakby resor miał wyskoczyć spod maski. Prawa strona tylko. Na szarpakach na stacji coś słychać podczas największego zakresu pracy amortyzatora. Wsadziłem że 3 koła i słychać to coraz głośniej. Zastanawiam się gdzie popełniłem błąd albo coś skrzyni przekładni. Poza tym mruga kontrolka dstc jak przyspieszam. Pomocy
Oskaritton
Nowicjusz

16 Lut 2020, 12:58

Oskaritton napisał(a):Na poziomych przeszkodach stukot jakby resor miał wyskoczyć spod maski.
Masz luzy w układzie kierowniczym?
Oskaritton napisał(a):Objaw dalej mianowicie chrobotanie podczas ruszania przyspieszania.
Na wszystkich biegach tak jest?
Spróbuj zaciągnąć ręczy i lekko próbować ruszyć tak żeby wymusić lekki ruch silnika na poduszkach zobaczysz czy wtedy coś skrzypi.

Próbowałeś naciskać tą stronę z której skrzypi i słuchać czy wtedy pojawiają się te dźwięki?
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

16 Lut 2020, 13:47

Bujanie nic nie daje poduszki silnika dobre. Tylko na na kocich łbach progach zwalniającyCH lub innych. W pionie pracy amortyzatora
Oskaritton
Nowicjusz

16 Lut 2020, 13:49

Po dłuższym dystansie chrobotanie ustaje ale nie stukot
Oskaritton
Nowicjusz

16 Lut 2020, 14:09

Układ kierowniczy w porzadku bez luzów a co do tych biegów to nie zależnie od biegu tylko od momentu przyspieszania nie co później cichnie ale wraca przy manewrze skręcania połączony z przyśpieszaniem. Po przejechaniu ok 10 km cichnie całkowicie. Rano ten sam problem.
Oskaritton
Nowicjusz

17 Lut 2020, 08:25

Może dawać takie objawy łożysko przegubu wewnętrznego w przekładni?
Oskaritton
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

LED-owa rewolucja
    Jeszcze niedawno za szczyt nowoczesności uchodziły reflektory biksenonowe, jednak ich kariera już dobiega końca – dziś nowe modele aut coraz częściej wyposażane są w reflektory LED. Mało kto wie, że pierwszym samochodem ...