Citroen C6 - opinia nt. ogłoszenia

04 Wrz 2017, 14:01

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Czy ktoś zna może tą sztukę? Dzwoniłem dziś do obecnego właściciela i dowiedziałem się, że posiada obecnie autko od ok miesiąca-dwóch, odkupił je podobno od kumpla, który samochodem nie mógł jeździć przez około dwa lata z pewnych powodów (mi są znane, ale nie chciałbym ich tu wywlekać). Po zakupie wymienił akumulator, gdyż po takim postoju poprzedni już się nie nadawał do niczego. Po założeniu akumulatora samochód odpalił bez problemów, tylko przez kilka sekund było słychać zawory, zanim dostały z powrotem trochę oleju. Pojawiły się także błędy na komputerze, ale mechanik/elektryk powiedział mu, że to z powodu niskiego napięcia starego akumulatora i po ich wykasowaniu już nic nie wyświetla komputer. Obecnie jedynym błędem podobno jest brak komunikacji z czujnikiem ciśnienia w prawym przednim kole, bo auto stało na kapciu i problem pojawił się po wymianie opon.
Sprzedawca jest ogólnie osobą prywatną i wydawał się dość wiarygodny podczas rozmowy, nie wtłaczał mi do głowy zapamiętanej regułki, że "auto igła" itp. Zaproponował także zakupienie auta na fakturę od jakiegoś znajomego handlarza za 1%, więc teoretycznie lepiej :)
Czy ktoś może coś podpowiedzieć? Bo nie wiem czy warto jechać i sprawdzać, a może ktoś jest z Piły i ma możliwość obejrzenia autka...
marwej
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Prawo jazdy: 10 05 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: obecnie nie mam

04 Wrz 2017, 21:15

marwej napisał(a):Sprzedawca jest ogólnie osobą prywatną i wydawał się dość wiarygodny podczas rozmowy,

Osoba prywatna nie kupuje auta i sprzedaje po miesiącu ;P
Ogólnie nic nie widać - jak to na czarnym lakierze.
BTW to największym problemem tego auta jest silnik i jego drogi osprzęt, chyba ładowali to też jaga, dorzuć do tego magiczny przebieg poniżej 200kkm
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

04 Wrz 2017, 21:52

Invi napisał(a):Osoba prywatna nie kupuje auta i sprzedaje po miesiącu ;P
a tym bardziej się nie zamienia. W jaguarach też to montowali masz rację Invi. Ogólnie auto dla ludzi z grubym potrfelem
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

04 Wrz 2017, 23:16

Z tego co mi sprzedawca tłumaczył, to kupił auto okazjonalnie od znajomego i auto doprowadził, jak twierdzi, do porządku i teraz chce z delikatnym zyskiem sprzedać. Zaproponował też sprzedaż auta na fakturę od znajomego handlarza, więc w razie czego od handlarza można prawnie wymagać więcej...
marwej
Nowicjusz

Miejscowość: Gdynia
Prawo jazdy: 10 05 2007
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: obecnie nie mam

05 Wrz 2017, 07:38

Zrobisz jak zechcesz, opinie poznałeś
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

05 Wrz 2017, 18:26

Ciekawe jaki to jest ten "delikatny zarobek" zwłaszcza, że takie Cytryny w ogarniętym stanie chodzą po 25-30k+ ... ja wiem, że kupił po znajomości i nie zamierza z nikogo zdzierać, ale za dużo niewiadomych, co w przypadku takiego auta może się dla Ciebie skończyć... spektakularnie :D
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Latający samochód elektryczny - czy to jest możliwe?
    Toyota opatentowała nowy projekt latającego samochodu-drona, którego koła mogą pełnić funkcję śmigieł. Pojazd ma mieć napęd elektryczny zasilany bateriami lub ogniwami paliwowymi. Projekt opracowała Toyota Engineering ...

05 Wrz 2017, 23:13

mike napisał(a):w ogarniętym stanie chodzą po 25-30k+

Realne ceny tego auta to 30 tysięcy +
Ten egzemplarz omijał bym szerokim łukiem .

Ostatnio C6 2006 z przebiegiem 250+ sprzedaliśmy za 38. Ale była w stanie idealnym ;)
emilxman
Początkujący

Miejscowość: Łódź
Prawo jazdy: 10 01 2014
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Lexus GS 300
Silnik: 3.0 250KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005