Moje zdanie na temat tej marki jest takie,że w ople z lat 90-tych jak i nieco nowsze charakteryzują się niskimi kosztami utrzymania...! Przede wszystkim mają proste i trwałe silniki benzynowe (Proszę zobaczyc jak trwałe są one w Daewoo !!!).
Rzeczywiście rdza jest obecna szczególnie w autach 15 letnich ale...15 letnie Golfy III,Civic-i,Primery,Mercedesy czy nowsze Focusy też gniją !!! Więc nie ma co narzekac.
Zaletą jednostek oplowskich jak dla mnie oprócz prostoty budowy,jest najlepsza ze wszystkich marek aut praca na lpg. I jest to fakt bezsprzeczny.
Sam mam w domu Astrę bezwypadkową z 95 i bez rdzy !!! Oczywiście jest to nudne auto ale ostatnio coś się w nim zepsuło ok roku temu... (wymieniałem końcówki drążków i amory). Można czasem zapomniec,że auto trzeba naprawiac...
Prędzej się znudzi niż kompletnie zepsuje !!!
Prowadzenie takiego auta nie jest koszmarem ale jeżdżąc innymi markami muszę przyznac ,że lepiej mi się jezdziło Focusem i Octavią...
Ogólnie jeśli ktoś nie aspiruje do "elity" w "parafii",to Opel z całą pewnością go zadowoli,odwdzięczając się solidnością mechaniczną i tanimi naprawami.
Doskonałym przykładem uniwersalnego auta jest tutaj Astra II,którą z perspektywy czasu zaliczyc należy do bardzo udanych konstrukcji,w której wszystko jest na 4+...
Chciałbym zauważyc,że jakby ktoś się na tym naszym forum zaczął bawic w statystyki "jakie auto jest najczęściej polecane kupującym",to ...Asatra G (II) zapewne by zwyciężyła w tym rankingu. O czymś to świadczy !!!
![Wink :wink:]()