Co wybrać 17tys??

12 Lut 2013, 22:20

Witam
Chciałbym kupić jakieś auto tak do 17 tys max coś młodego z silnikiem 1,4 100km lub 1,6 105km najlepiej jakiś Hatchback 5d w miarę dobrze wyposażony. Ogólnie szukam czegoś do zagazowania lub już zagazowane. Problem w tym ze słabo u mnie z znajomością aut i ich żywotności czy ceny części eksploatacyjnych. Mam tak kilka faworytów z tej grupy Golv V, mazda 3, fiat grande punto, Focus MK2 , Seat ibiza III, Seat leon 1 bo 2 chyba nie uszczelce za ta cenę tak samo astry 3??, może C4?? Proszę o poradę co by się tak opłacało za ta kasę i żeby ewentualne przyszłe naprawy nie zrobiły drenażu mego portfela. z góry dziękuje!!
FREDek86
Nowicjusz

Auto: brak

14 Lut 2013, 17:07

Golfa V na pewno nie dostaniesz za tą cenę,podobnie jak dobrą Mazde 3,więc te propozycje można sobie darować. Propozycja Seata Leona lub Astry jest moim zdaniem najlepsza i wybierając silnik 1.4 w przypadku Opla nie musiałbyś już gazować bo spalanie jest na niskim poziomie,a dostęp do części powszechnie dostępny.
ZmienOlej
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: BMW M3

14 Lut 2013, 23:21

Ja też zaproponuje Astre II 1.4 . Najlepiej szukać od pierwszego właściciela kupionego w polskim salonie, a takich ofert jest sporo. To są raczej pewne samochody. Za 17 tys można dostać nieźle wyposażoną sztukę z 2006-2007r.
mazur93
Początkujący

Zdjęcia: 3
Prawo jazdy: 05 12 2011
Auto: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 TDCI
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

15 Lut 2013, 14:55

Popieram przedmówców. Upraszczając zasada jest taka, że im silnik o prostszej konstrukcji tym lepiej znosi gaz. Jeśli interesują Cię szerzej ten temat poczytaj artykuły na stronie autopewniak-a.

Moje propozycje silników, które dobrze znoszą gaz:

Auta z grupy VW z silnikiem 1.6/8V – Audi A3/Seat Leon/VW Golf/Skoda Octavia
Auta z grupy Fiat z silnikiem 1.4/8V – Grande Punto/Bravo II
Auta z grupy GM z silnikiem 1.6/8V – Astra/Corsa/Vectra
Auta z grupy PSA z silnikiem 1.4/8V – Peugot 206/ Peugot 307/Partner

Powodzenia!
APewniak
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 01 01 2001

15 Lut 2013, 15:57

Ode mnie Civic VII [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Tu masz w wersji coupe [link do oferty na Allegro wygasł] która według mnie prezentuje się dużo lepiej, a pali ok. 8litrów.
jeankes
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 11 1965

18 Lut 2013, 02:20

W sumie mogę dorzucić tego tysiaka i wtedy otwierają mi się taki możliwości:

golf V 1.6 105km

citroen C4 1.6 110km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Ford focus 1.6 100km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mazda 3 1.6 105km [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Astra 3 tez 1.6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] troche boli brak elektryka na tył -_-"
Seat leon tez 1.6 [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Gdzieś tam mi się pelętała jeszcze Ibiza ale nie mogę teraz linku odszukać ;/ ale tam chyba miała 1,4 100km 6 biegowa czarna pełna klima-tronik 2004 za 13.600zł, co myślicie o tych ofertach w co by się opłacało pójść ze tak napisze??
FREDek86
Nowicjusz

Auto: brak
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Co potrafią skrzynie biegów? Ręczna czy automatyczna?
    Wytworzenie momentu napędowego to dopiero połowa sukcesu samochodu – moment ten trzeba jeszcze przenieść na koła. By odbywało się to efektywnie i komfortowo, ŠKODA opracowała szeroką ofertę układów napędowych ...