Co z tym olejem?!

29 Paź 2007, 17:46

mam problem z olejem Dziwnie gęstnieje ,,pieni" sie nie wiem jak to nazwać mechanik mówił mi ze jeżdze na krótkich trasach i dlatego silnik nie łapie temperatury ale ja jezdze po 25km w jedną strone do roboty w sumie codziennie po jakieś 50, 60 km co mam robić
mark787
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• 29 Paź 2007, 20:32

Jak olej jest stary to gęstnieje jeżeli silnik był przegrzany to parametry gorszego oleju drastycznie spadają.Może przedostawać się do oleju płyn chłodzący ktory reaguje z olejem.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

29 Paź 2007, 20:35

Sprawdź też czy w silniku jest tyle oleju i zaleca producent nie ufaj miarce chyba że auto masz od nowości.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

29 Paź 2007, 22:04

samochód juz troszke mam. Olej zmieniam co pół roku. Ubytki płynu chłodzącego raczej nie mam. nawet po zalaniu nowego oleju juz sie to pojawia taka maż na korku wlewu oleju do silnika. Tylko w lato tego nie miałem
    mark787
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

29 Paź 2007, 23:14

To masz silnik niedogrzany.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

30 Paź 2007, 01:15

Znowu musze się denerwować.Dlaczego ie czytacie jak zakładać nowy temat??????? :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: Chyba zacznę kasować wszystkie tematy nieprawidłowo sformułowane :twisted: .
    Jakie to auto???????
    I jaki olej tam wlewasz?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

31 Paź 2007, 17:58

Mam golfa2 z 1990. wcześniej miałem zalany półsyntetyk Lotosa teraz mam zalany mineralny Szell i nadal to samo
    mark787
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

31 Paź 2007, 18:52

Wymień termostat.Czy masz w aucie gaz?
    andrzej_124
    Stały forumowicz

31 Paź 2007, 19:56

mam gaz
    mark787
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

31 Paź 2007, 21:15

silnik nabiera normalnej temperatury a ta maż z oleju nadal powstaje Już sam nie wiem co robić Może na to ma wpływ nieszczelność silnika, leci mi z pod pokrywki zaworów Jak z tym walczyć Pomocy
    mark787
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

31 Paź 2007, 23:34

Wymien termostat na wyzsza temperature otwarcia ,albo zaslon czesc chlodnicy ok. 1/3 ,a pozatym kazdy silnik musi raz w tygodniu dostac pogarach.
    Tomas
    Nowicjusz

01 Lis 2007, 13:43

Jeżeli tej mazi nie ma dużo,olej nie przybiera kolorów podobnych do koloru mazi,to nie ma sie czym przejmować.Poprostu obecnie temperatury są niskie i po wyłączeniu silnika,jak silnik chłodnie,to wytwarza się para,która w reakcji z olejem daje taką maź,która osadza się na korku.Dodatkowo jeszcze ta nieszczelność pod pokrywa.Wymień uszczelkę pod pokrywą zaworów(możesz to zrobic sam,gdyż nie jest to skomplikowane,a cena uszczelki nie jest wysoka).Niestety w zimie trzeba to co jakiś czas kontrolować i od czasu do czasu wyczyścić ten korek.
    Co do oleju - zazwyczaj olej się pieni,jak ma niewłasciwe parametry dla danego silnika.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

01 Lis 2007, 14:33

W zimie obowiązkowo musisz czyścić odpowietrzanie silnika z tej mazi bo jak to zamarznie i odpalisz silnik to spowoduje wyciek oleju a nawet wypchanie simmeringow.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

09 Lis 2007, 21:44

Wymieniłem termostat na nowy ale teraz mam z nim problemy. nie puszcza obieg boryga. silnik mi się nagrzewa borygo mi się gotuje a chłodnica jest zimna. przez 3 dni tylko 3 razy puscił obieg i wentylator mi sie załączył. Odpowietrzałem układ juz parę razy więc chyba to nie to. Wina termostatu??????? :evil:
    mark787
    Nowicjusz
    Awatar użytkownika

09 Lis 2007, 22:10

mogles przed montazem termostatu go sprawdzic w garnku czy i jak sie otwiera
    artekk
    Początkujący

Miejscowość: k-kozle