Czy klimatyzacja działa ?

01 Kwi 2017, 14:43

Witam,

jakiś czas temu kupiłem samochód więc w zimie nie interesowałem się klimatyzacją. Teraz w cieplejsze dni testowałem. Wciskam przycisk klimy temperatura najniższa słyszę jakiś stuk za każdym razem i leci letnie powietrze. Przekręcając na ciepłe leci od razu gorące.

Niestety nie znam się na klimatyzacji czy jest opcja sprawdzić bez serwisu czy jest zepsuta czy po prostu trzeba napełnić?
Laik90
Początkujący

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 02 04 2009
Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Opel Astra H
Silnik: 1.6 TWINPORT 105 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

01 Kwi 2017, 21:02

Laik90 napisał(a):Niestety nie znam się na klimatyzacji czy jest opcja sprawdzić bez serwisu czy jest zepsuta czy po prostu trzeba napełnić?
To jest klimatyzacja manualna czy automatyczna (klimatronic)?

Każdą klimatyzację jak włączasz powinieneś usłyszeć cyknięcie i lekki spadek obrotów przy załączeniu sprężarki. Załącza się ona cyklicznie i nie pracuje cały czas.

Jak sprawdzić? W pierwszej kolejności posłuchać czy sprężarka załącza się. Następnie ustawiasz temperaturę na najniższą wartość i przy włączonej klimatyzacji z nawiewów powinno lecieć powietrze o temperaturze około 5 stopni przy temperaturze zewnętrznej 20 stopni po około 5-7 minutach od włączenia na wolnych obrotach.

Jak nie robiłeś serwisu klimatyzacji po kupnie to proponuję to zrobić w pierwszej kolejności.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

02 Kwi 2017, 14:06

Kacper napisał(a):Każdą klimatyzację jak włączasz powinieneś usłyszeć cyknięcie i lekki spadek obrotów przy załączeniu sprężarki. Załącza się ona cyklicznie i nie pracuje cały czas.

No nie do końca - jak klima jest manualna, to sprężarka pracuje cały czas.
Jeżeli chodzi o klimatroniki, to nie wiem, czy we wszystkich jest tak samo - czy się różnią w sterowaniu - Ja w Jeepie mam climatronic, ale sprężarka pracuje cały czas. A temp. powietrza wylatującego z kratek jest regulowana przez elektryczne silniki klap w zespole nagrzewnicy oraz przez elektronicznie zmienianą siłę nadmuchu. W zimie zauważyłem, że po włączeniu silnika sprężarka włącza się na jakiś czas i po chwili się wyłącza, ale to akurat normalne. Dodam, że u kolegów jest tak samo. Ale to w Jeepach. Nie wiem jak w innych samochodach.
Kacper napisał(a):Jak sprawdzić? W pierwszej kolejności posłuchać czy sprężarka załącza się.

No tu też nie jest tak do końca, bo najprościej to poprostu zajrzeć pod maskę na sprzegło sprężarki - czy się kręci razem z kołem pasowym czy kręci się tylko samo koło pasowe. Z temperaturami też nie jest tak do końca, bo różne sprężarki mają różną wydajność. Do tego dochodzi ilość czynnika w układzie, a co za tym idzie ciśnienie w układzie. Wystarczy, że to ciśnienie będzie na tyle wysokie, że sprężarka będzie pracowała, ale będzie na tyle niskie, że nie będzie miała dobrej wydajności i temperatura powietrza wylatującego z kratek będzie inna. No i jeszcze jest kwestia siły nadmuchu z wentylatora nagrzewnicy.
A najprościej będzie w tym przypadku, jak się pojedzie do mechanika, który ma maszynę do nabijania klimy i sprawdzi szczelność układu i nabije czynnika tyle ile należy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000