Czy warto zakładać zamienniki łożysk do kół samochodu?

25 Lis 2011, 16:14

Czy warto zakładać zamienniki łożysk do kół samochodu? Rzuca się w oczy różnica cenowa pomiędzy „dedykowanymi” łożyskami a zamiennikami, których cena niekiedy jest wręcz dwukrotnie niższa. Czy zalecacie wydanie jednak większej sumy pieniędzy na „oryginalne części”, czy lepiej jednak zainwestować w zamienniki?
Szynszyl
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 1984
Auto: Tigra

26 Lis 2011, 18:13

moim zdaniem nie warto poniewaz juz nie raz sie sam przekonalem ze na orginalnym lożyszku pojezdzisz duzo dluzej a w tym czasie co na orginale to musisz wymienic ze trzy lozyska zamienniki ale to moje zdanie:)
<ZABRZAN>
Ciało rzucone na łoże traci na oporze :)
zabrzan13
Aktywny

Miejscowość: Jelenia Góra
Prawo jazdy: 11 02 2007
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Mercedes ML w163
Silnik: 2.7 CDI
Paliwo: Diesel
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2003

29 Lis 2011, 12:47

Zdecydowanie zamienniki, bo cena ich jest kilkukrotnie niższa. Osobiście polecam CX, bo za taką cenowo i jakościowo prezentują się póki co najlepiej.
Legionn
Nowicjusz

Prawo jazdy: 05 06 2005
Auto: Peugeot 206

30 Lis 2011, 15:13

Też tak myślałem, ale wolałem się upewnić. Sprawdzałem te łożyska na Allegro i CX faktycznie są dużo tańsze. Dzięki za radę!
Szynszyl
Obserwowany

Prawo jazdy: 01 04 1984
Auto: Tigra

08 Gru 2011, 13:58

Jeżeli jakość zamienników odbiegałaby od oryginalnych części, to nie warto byłoby oszczędzać. Różnica ceny to kilkanaście złotych. Jednak jakość jest dokładnie taka sama, więc nie widzę powodów, dlaczego ktokolwiek miałby przepłacać.
Legionn
Nowicjusz

09 Gru 2011, 02:07

Na przykładzie własnego doświadczenia zdecydowanie odradzam. Osobiście raz się skusiłem na zamiennik i nigdy więcej tego nie powtórzę bo jego jakość okazała się, żenująco niska. Oryginalne łożysko padło po ponad 150tys. km, zamiennik po kilku tysiącach...
Łukasz93
Początkujący

13 Gru 2011, 10:27

Prawdopodobnie trafiłeś na jakąś wadę fabryczną. Mi jeszcze nigdy nie zdarzyło się, żeby CX padły po kilkuset kilometrach. Trudno mi w to wręcz uwierzyć...
Legionn
Nowicjusz

13 Gru 2011, 22:55

wszystko zależy co zakładacie i do czego, bo jeśli kupisz "zamiennik" którejś z wiodących firm może się okazać że kupujesz oryginał wkładany na 1 montaż lub wręcz lepszej jakości łożysko od oryginału :mrgreen:
choć nie koniecznie musi być taniej :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

14 Gru 2011, 05:28

Legion, wspomniałem o kilku tysiącach a nie kilkuset kilometrach. Ile to dokładnie było to nie pamiętam ale o rząd wielkości mniej niż na oryginalnych łożyskach.

pocieszny, jeżeli jest to część wkładana na pierwszy montaż to nie jest to zamiennik.
Łukasz93
Początkujący

15 Gru 2011, 01:58

Łukasz93 napisał(a): jeżeli jest to część wkładana na pierwszy montaż to nie jest to zamiennik
nie do końca, wiele firm nie mówi jakiej firmy wkłada łożyska, i nawet kupując to samo, kupujesz je jako zamiennik, nie jest sygnowane emblematem producenta samochodu
pocieszny
Forumowicz VIP

15 Gru 2011, 03:16

pocieszny, jakbyś tego nie nazywał to nie zmienia to faktu, że nie jest to zamiennik. A to, że tą samą część w ASO potrafią sprzedawać znacznie drożej niż w innych miejscach i np. ma emblemat producenta to już inna sprawa.
Łukasz93
Początkujący

15 Gru 2011, 14:58

Jeżeli ktoś musi zaspokoić swoje ego montując część z oryginalnym znaczkiem, to jego sprawa. Ja nie będę płacił dwa razy tyle za to samo, więc montuję Polskie zamienniki.
Legionn
Nowicjusz

15 Gru 2011, 19:08

częśc oryginalna to jest ta sprzedawana ze znaczkiem w ASO, każda inna (nawet jeśli to jest to samo tylko bez znaczka) to zamiennik, ale mniejsza z tym jak się co nazywa, ważne żeby włożyć do autka coś co nam się nie rozleci po 1000 km, więc jeśli chodzi o łożyska zwłaszcza piast to jestem za kupowaniem nawet drogich ale za to dobrej jakości,
o łożyskach do skrzyni to nawet nie mówie, bo czasem warto wydać 2500 na same łożyska tylko po to żeby jej drugi raz z auta nie rwać po przejechaniu 500 km :wink:
pocieszny
Forumowicz VIP

08 Mar 2012, 20:47

Ja sądzę że jednak nie ma to jak oryginalna część. Wiadomo że jest droższa ale komfort i jej wytrzymałość jest nie do porównania z zamiennikiem.
Stworek
Początkujący

Miejscowość: Mława
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Opel Astra
Silnik: 1.4 8v
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

29 Sty 2016, 14:00

Odświeżam temat. Z całą pewnością jestem zwolennikiem zamienników. Podobnie jak część z was korzystam z łożysk CX i jak dla mnie są ok. Jedyną różnicę jaką widzę pomiędzy tymi łożyskami a oryginalnymi jest cena.
Tom123
Obserwowany

Auto: Fiat