Darowizna

17 Sie 2009, 19:41

Witam. Tydzien temu sprowadzilem auto z Niemiec. Jestem swiezym kierowca i kiedy obliczylem skladke OC zamurowalo mnie... pond 3000zl na rok. Dlatego chcialbym o wyjasnienie pewnej sytuacji. Na umowie Kupna widnieje moje imie i nazwisko... jednak chcialbym darowac tacie czesc auta bym mogl wziac ubezpieczenie na niego.. Jakie kroki musze podjac i ile procent darowac tacie bym mogl ubezpieczyc auto na niego. Czy wymagana jest wizyta w Urzedzie skarobwym?
Pozdrawiem i Dziekuje za odpowiedz
gr8graf
Nowicjusz

Miejscowość: Łódź

18 Sie 2009, 10:46

oczywiście możesz ojcu darować część pojazdu.
Zasadniczo nie ma to znaczenia ile % mu podarujesz i tak będzie on współwłaścicielem i zawsze będziecie musieli razem w sprawie samochodu chodzić (mówię o urzędzie komunikacji)

Procedura jest taka:
1. załatwiasz dokumenty w urzędzie celnym - akcyza, skarbowym, tłumaczenia dokumentów, badanie techniczne, opłata recyklingowa osobiście.

tu możesz wyliczyć akcyzę i wydrukować 8 niezbędnych dokumentów do powyższych urzędów
[link wygasł]

2. po odbiorze dokumentów
sporządzacie z ojcem umowę darowiznyą
tu możesz pobrać
[link wygasł]

3. żeby ojciec nie musiał z Tobą do urzędu komunikacji wystarczy, że weźmiesz od niego upoważnienie
tu możesz pobrać
[link wygasł]

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak skalibrować alkomat?
    Alkomat to urządzenie, które może pomóc podjąć odpowiedzialną decyzję, zanim wsiądziesz za kierownicę. Jednak aby jego wskazania były wiarygodne, konieczna jest regularna kalibracja. Ten proces jest niezbędny, ...