Diesel do 20 tysięcy złotych - Długie trasy

16 Kwi 2018, 22:42

Witam.
Przejrzałem sporo wątków przed napisaniem tego posta i dalej mam spory dylemat.
Aktualnie jeżdżę mondeo mk4 1.8 2008r i niestety będę musiał z niego zrezygnować pomimo, że jest to niesamowite auto.
Do wydania mam maksymalnie 20 tysięcy złotych, wolałbym 17-18 żeby był zapas na jakieś ewentualne inwestycje na początek.
Codziennie dojeżdżam do pracy w obie strony jakieś 120km czyli tygodniowo robię 600km - z tego względu zależy mi na małym spalaniu i oczywiście w grę wchodzi już silnik diesla.
Z tego co widziałem, że polecaliście w poprzednich wątkach to po głowie chodzi mi:
- Fiat Bravo 1.9
-Laguna III 2.0 DCI
-VOLVO S40 2.0D
-Citroën C5 III 2.0 HDI
-Peugeot 407 2.0 HDI
Czy może coś z bmw albo audi ?

Wiadomo, że robię spore trasy, więc zależy mi też na tanich częściach bo auto będzie mocno eksploatowane to raz, a dwa nie chcę aż tak mocno odczuć tej przesiadki z mondeo, zdaje sobie sprawę, że jest to limuzyna no ale może akurat jest coś o w miarę podobnym komforcie jazdy.
Krusell
Obserwowany

Prawo jazdy: 15 03 2012
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Mondeo mk4
Silnik: 1.8 TDI
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

17 Kwi 2018, 18:09

Do tych 17-18k z wymienionych kupisz tylko 407 i w sumie jest to dobry wybór.
Do 20 bravo i s40
Laguna i C5 tak w granicach co najmniej 23-25.

Pomyśl o vectrze c 1.9. Bliźniaczym autem do s40 jest focus 2 - a jest tańszy.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Jak marki premium zmieniają motoryzację
    Niegdyś rola producentów samochodów ograniczała się niemal wyłącznie do produkowania aut. Ale to już przeszłość. Dzisiaj największe marki nie tylko dają nam coraz bardziej zaawansowane pojazdy, ale również ...