Drobne rysy na szybie

12 Lis 2014, 17:31

Podczas jazdy samochodem zauważyłem rysy na przedniej szybie. Są to drobne ryski widoczne jak samochód z naprzeciwka oświetli mi szybę. Znacie sposoby na zniwelowanie tych rys??
jacekplacek
Obserwowany

Przebieg/rok: 13tys. km
Auto: Ford Mondeo
Silnik: 2
Paliwo: Diesel

14 Lis 2014, 01:15

Rysy można usunąć samemu jak się ma trochę pojęcia :) są specjalne pasty, filce, gąbki do polerowania szkła. Trzeba mieć również odpowiedni sprzęt do tego. Niestety samemu jak się nigdy tego nie robiło można narobić sobie problemów, dlatego warto podjechać do warsztatu który zajmuje się wymianą i naprawą szyb samochodowych. Cena myślę że nie będzie wysoka, ale masz gwarancję że będzie ok.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

20 Lis 2014, 19:22

a przednią szybę też można polerować??
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

25 Lis 2014, 12:28

Można. Mniejsze zarysowania można spróbować usunąć za pomocą polerki rotacyjnej z padem filcowym. Jako środek polerski użyć tlenek ceru. Trzeba mieć sporo cierpliwości, ale drobne ryski można usunąć w ten sposób.
ŁukaszW
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kraków
Auto: PN

05 Gru 2014, 18:34

aha. nie mam takiego sprzętu więc samemu sobie tego nie zrobię. raczej wybiorę się do jakiegoś serwisu np [reklama] mam blisko.
mazi88
Początkujący

Miejscowość: Kuźnia

05 Maj 2015, 12:11

No ja radziłbym się samemu nie bawić w takie rzeczy, bo można narobić więcej szkody niż pożytku… Podjedź do jakiegoś serwisu, ja np. mam na Gocławiu Car Glass, gdzie jest bardzo miła obsługa i panowie Ci wycenią naprawę. W sumie to mogą Ci to w jeden dzień zrobić i problem z głowy.
leszek40
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Auto: Cuddy