Dziwne zakończenie strefy zamieszkania

03 Lis 2022, 16:19

Witam,

Chciałbym zapytać o pewne skrzyżowanie które ostatnio doprowadziło do kłótni między mną a moim ojcem :-) Wygląda następująco:

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Na Google Maps można je znaleźć tutaj:

[email widoczny po zalogowaniu][email widoczny po zalogowaniu] ... 804,18.08z

(skrzyżowanie ulic Siewierska i Obwodnica)

Zdjęcie StreetView jest dość stare i obecnie zamiast znaku ustąp pierwszeństwa stoi STOP co nic nie zmienia w kontekście mojego pytania.

Znak odwołania strefy zamieszkania stoi dość daleko od skrzyżowania - z drugiej zaś strony nie ma innego skrzyżowania między tym znakiem a omawianym skrzyżowaniem. Istnieją zatem 2 możliwości, która z tez jest prawdziwa?

1. Odwołanie strefy zamieszkania następuje jeszcze przed skrzyżowaniem więc wjeżdżając na skrzyżowanie nie dołączamy się do ruchu a jedynie ustępujemy pierwszeństwa. Sugerowałby to znak ustąp pierwszeństwa (obecnie STOP) bo w przeciwnym razie po co by tam stał skoro i tak wyjeżdżamy ze strefy?

2. Odwołanie strefy zamieszkania następuje na skrzyżowaniu więc wjeżdżając na nie dołączamy się do ruchu. Istnienie w tym miejscu znaku STOP lub ustąp nie miałoby żadnego uzasadnienia, chyba, że drogowcy zwyczajnie sobie o nim zapomnieli i się ostał po wprowadzeniu strefy zamieszkania. Szczerze wcale by mnie to nie zdziwiło - w końcu to Polska. Względnie zostawili go dla świętego spokoju bo połowa kierowców w tym kraju nie wie co to strefa zamieszkania.

Która z przytoczonych tez jest zatem prawdziwa i jak należy się w tym miejscu zachować?
BooBoss
Nowicjusz

03 Lis 2022, 17:17

BooBoss napisał(a):1. Odwołanie strefy zamieszkania następuje jeszcze przed skrzyżowaniem więc wjeżdżając na skrzyżowanie nie dołączamy się do ruchu a jedynie ustępujemy pierwszeństwa. Sugerowałby to znak ustąp pierwszeństwa (obecnie STOP) bo w przeciwnym razie po co by tam stał skoro i tak wyjeżdżamy ze strefy?
Ze strefy zamieszkania wyjeżdżasz przed skrzyżowaniem i stojąc na nim jesteś już uczestnikiem ruchu. Znak z ustąp pierwszeństwa zmienili na STOP bo on wymusza zatrzymanie się pojazdu nawet jak nic nie jedzie. Dlatego pierwsza teza jest moim zdaniem prawidłowa patrząc na aktualne znaki.

Za znakiem D41 nie ma już strefy zamieszkania dlatego żeby włączać się do ruchu na skrzyżowaniu musiałby on stać w miejscu tego znaku STOP/ustąp pierwszeństwa.

BooBoss napisał(a):Która z przytoczonych tez jest zatem prawdziwa i jak należy się w tym miejscu zachować?
Zachowujesz się jak na pełnoprawnym skrzyżowaniu. Samochody na drodze poprzecznej mają pierwszeństwo, a tych z przeciwka traktujesz jak na normalnym skrzyżowaniu czyli jadący prosto mają pierwszeństwo przed Tobą jak byś skręcał w lewo, natomiast jak jedziesz prosto to jadący z przeciwka skręcając w lewo muszą Ciebie przepuścić.

Przyjrzałem się skrzyżowaniu i widać, że jadący z przeciwka mają również znak STOPu.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

03 Lis 2022, 17:19

OK - dzięki za odpowiedź. Ale sam przyznasz że taka kombinacja znaków wprowadza lekką konsternację.

Tak swoją drogą jaka odległość ustawienia znaku odwołania strefy od skrzyżowania determinuje czy strefa się kończy jeszcze przed skrzyżowaniem czy na skrzyżowaniu? Jest na to przepis?
BooBoss
Nowicjusz

03 Lis 2022, 17:37

Moim zdaniem nie wprowadza tu żadnego zamieszania. Znak jest specjalnie ustawiony tak żeby było wiadome że zatrzymując się na skrzyżowaniu nie jesteś już w strefie zamieszkania. Problem by mógł powstać jak by był w miejscu gdzie stoi ustąp pierwszeństwa (razem z nim na jednym słupku) bo wtedy całkowicie zmieniły by się zasady na skrzyżowaniu dla tych jadących z tej strony.
Rokiko
Forumowicz VIP

03 Lis 2022, 19:43

BooBoss napisał(a):Tak swoją drogą jaka odległość ustawienia znaku odwołania strefy od skrzyżowania determinuje czy strefa się kończy jeszcze przed skrzyżowaniem czy na skrzyżowaniu? Jest na to przepis?
O to jest pytanie . Np .

Przy tak umieszczonym znaku koniec strefy zamieszkania obowiązuje na tym skrzyżowaniu ? Tak na marginesie tutaj budził wiele wątpliwości . Było wiele unfali , z czasem pod nim znalazł się znak ustąp pierwszeństwa , potem wyemigrował solo trochę wcześniej , póżniej jeszcze wcześniej ..... ......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

03 Lis 2022, 19:54

No w tym wypadku skłaniałbym się, że koniec strefy jest na skrzyżowaniu bo znak stoi relatywnie blisko skrzyżowania. Niemniej jednak - na to powinien być przepis.
BooBoss
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

[2018] Mercedes klasy A
    Mercedes pokazał kolejną generację klasy A. Silniki, które będą dostępne to m.in. 1,4 turbo 163KM (A200), 2,0 turbo 220KM (A250) oraz 1,5 diesel 116KM (A180d). Później paleta ma się rozszerzyć. Moim zdaniem ...

04 Lis 2022, 10:35

Można też spotkać coś takiego jak na załączonym zdjęciu czyli koniec strefy zamieszkania i znak ustąp pierwszeństwa ale tu ten drugi jes niepotrzebny bo przecież każdy kierowca wie, że mając znak D-41 (koniec strefy zamieszkania) informuje nas o włączaniu się do ruchu więc musimy ustąpić pierwszeństwa wszystkim innym uczestnikom ruchu.

Tu poprawne oznaczenie końca strefy zamieszkania

Rokiko
Forumowicz VIP

04 Lis 2022, 18:03

A czy zastanawialiście się, w którym miejscu tak naprawdę musiałby stać znak D41, żeby obowiązywał on na skrzyżowaniu? Bo z tego co tu opisujecie, to wynika tyle, że nawet na tym ostatnim obrazku, strefa zamieszkania kończy się nie na skrzyżowaniu, a jakieś półtora metra przed skrzyżowaniem. I stojąc na skrzyżowaniu już nie jestem w strefie zamieszkania...
No ale to nie jest tak do końca. Znak D41 należy do grupy znaków D, czyli znaków informacyjnych. Znak D41 informuje, że wyjeżdżamy ze strefy zamieszkania. A zgodnie z ustawą, znaki na drogach innych niż Zgodnie z rozdziałem 5.2.47 ( Dz.U.2019.2311 ) znak D41 stosuje się w celu wskazania wyjazdu ze strefy zamieszkania. Znak ten musi być ustawiony na drodze do 10m od skrzyżowania ( nie chce mi się już szukać ustawy, ale napewno tak jest ). Należy więc raczej przyjąć, że nawet, jak D41 stoi 10 m przed skrzyżowaniem, to obowiązuje on na skrzyżowaniu.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

05 Lis 2022, 00:05

No właśnie... więc skąd mam wiedzieć czy znak oddalony o 15 metrów od skrzyżowania tyczy się tego skrzyżowania czy może też obszaru przed skrzyżowaniem. Sorry... ale nie wożę ze sobą linijki żeby to sprawdzić. Oceniam to czysto wizualnie. Nie mam miary w oczach żeby ocenić czy znak stoi 10m od skrzyżowania czy może 15m. Dlaczego w tym POJEBANYM kraju musi to być tak skomplikowane???

Ja zawsze to oceniałem tak - jeśli między znakiem "koniec strefy zamieszkania" a następnym skrzyżowaniem nie ma innego skrzyżowania to znak obowiązuje do skrzyżowania. Z przyczyn fizycznych nie da się czasem umieścić go na skrzyżowaniu więc jest trochę wcześniej - ale do najbliższego skrzyżowania. Jak pokazuje mój przykład (pierwszy wpis w tym temacie) NIE KONIECZNIE!!! Co burzy całą logikę i sprawia że polskie prawo o ruchu drogowym jest do dupy a ustawodawcy powinni się nim udławić i zdechnąć.
BooBoss
Nowicjusz

05 Lis 2022, 01:07

BooBoss napisał(a):Nie mam miary w oczach żeby ocenić czy znak stoi 10m od skrzyżowania czy może 15m.
Tu nic nie trzeba mierzyć. Jak by miał dotyczyć skrzyżowania to stałby obok ustąp pierwszeństwa lub razem z nim. 10m to nie jest dużo.

Inna sprawa to to że w przypadku jak by z jednej strony na tym skrzyżowaniu była Strefa zamieszkania, a z drugiej stop w pewnych sytuacjach mogło by być niebezpieczne dla kierowców bo mogi by się zacząć wzajemnie przepuszczać bo kierowca jadący z drugiej strony nie wie że ten z przeciwka wyjeżdża z takiej strefy, dlatego myślę że za dużo tu kombinujesz.

To trochę tak jak byś otworzył drzwi w samochodzie i zastanawiał się czy już w nim siedzisz czy jeszcze nie...
Rokiko
Forumowicz VIP

05 Lis 2022, 14:24

BooBoss napisał(a): więc skąd mam wiedzieć czy znak oddalony o 15 metrów od skrzyżowania tyczy się tego skrzyżowania czy może też obszaru przed skrzyżowaniem.

Z ustawy wiadomo, że znaki są stawiane d0 10 m przed skrzyżowaniem.
BooBoss napisał(a):orry... ale nie wożę ze sobą linijki żeby to sprawdzić. Oceniam to czysto wizualnie. Nie mam miary w oczach żeby ocenić czy znak stoi 10m od skrzyżowania czy może 15m. Dlaczego w tym POJEBANYM kraju musi to być tak skomplikowane???

Nic nie musisz mierzyć - znaki ustawiają drogowcy, zgodnie z przepisami. Jak ma być do 10 m to napewno jest. I nic nie jest skomplikowane. Wystarczy tylko pomyśleć... A że kraj taki, to się akurat zgadzam. Przepisy mogły by być bardziej jasne - to akurat niezaprzeczalny fakt. Czasami nawet policja ma problem z rozwiązaniem sprawy.
BooBoss napisał(a):Ja zawsze to oceniałem tak - jeśli między znakiem "koniec strefy zamieszkania" a następnym skrzyżowaniem nie ma innego skrzyżowania to znak obowiązuje do skrzyżowania. Z przyczyn fizycznych nie da się czasem umieścić go na skrzyżowaniu więc jest trochę wcześniej - ale do najbliższego skrzyżowania.

No i bardzo dobrze myślisz i robisz :ok:
BooBoss napisał(a): Jak pokazuje mój przykład (pierwszy wpis w tym temacie) NIE KONIECZNIE!!! Co burzy całą logikę i sprawia że polskie prawo o ruchu drogowym jest do dupy a ustawodawcy powinni się nim udławić i zdechnąć.

No nie do końca tak jest. Bardzo często można spotkać skrzyżowanie, przed którym stoi D41 i za nim A7 lub B20. Podyktowane jest bezpieczeństwem ruchu na danym skrzyżowaniu. D41 i B20 mogą mieć sens - być może na takim skrzyżowaniu wcześniej doszło do jakiegoś konkretnego wypadku i zarządca drogi postawił znak B20, żeby zwiększyć bezpieczeństwo - sam wyjazd ze strefy zamieszkania nie wymaga zatrzymania się na tym skrzyżowaniu. A z kolek znak A7, może się wydawać nielogiczny, ale tak czy inaczej musisz ustąpić pierwszeństwa. A7 ci może o tym przypominać. Nic złego i nic wprowadzającego w błąd.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

05 Lis 2022, 21:15

Rokiko napisał(a):bo wtedy całkowicie zmieniły by się zasady na skrzyżowaniu dla tych jadących z tej strony.

A w jaki sposób strefa zamieszkania zmienia zasady na skrzyżowaniach :?:
Strefa zamieszkania nie jest przecież tożsama z drogą wewnętrzną.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

13 Lis 2022, 13:27

yeti65 napisał(a):A w jaki sposób strefa zamieszkania zmienia zasady na skrzyżowaniach
Znak D-41 oznacza wyjazd ze strefy zamieszkania, co jest równoznaczne z włączaniem się przez kierującego do ruchu i koniecznością ustąpienia pierwszeństwa wszystkim uczestnikom ruchu na drodze publicznej. Jeżeli by ten znak stał na skrzyżowaniu z twojej strony to musisz przepuścić wszystkich uczestników ruchu na drodze publicznej. Chyba wyżej to opisałem jak dobrze pamiętam podając przykład.
Rokiko
Forumowicz VIP

14 Lis 2022, 11:36

yeti65 napisał(a):A w jaki sposób strefa zamieszkania zmienia zasady na skrzyżowaniach
Strefa zamieszkania nie jest przecież tożsama z drogą wewnętrzną.

Wyjazd z drogi wewnętrznej, wyjazd ze strefy ruchu ( czyli drogi wewnętrznej ) oraz wyjazd ze strefy zamieszkania to włączanie się do ruchu.
A z kolei nie na każdym skrzyżowaniu włączamy się do ruchu - najczęściej ustępujemy pierwszeństwa.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika