Ekonomiczne auto dla ucznia.

15 Cze 2014, 12:43

Hej, jestem dopiero początkującym kierowcom, w sumie dopiero będę zdawał egzamin na prawko, ale już zastanawiam się jakie auto kupić :D, mam na to ok 4-5 tys więcej nie da rady. Potrzebuję auta, które jest w benzynie (bez gazu), w miarę przystępny rozmiar 3,6-4,1m maksymalnie, mało palącego i dosyć taniego w naprawach i najlepiej mało psującego się xD, w sumie to chyba nie takie duże wymogi ;). Tym autem chcę mniej więcej stosować ecodriving, więc 500+ koni nie potrzebuję, tygodniowo wychodzi ok 180 km drogi. Moje typy to:

Polo 3 1.4 60KM
Corsa b 1.4 60KM
fiesta mk4 1.2 75KM
focus 1.6 100KM

co do tych fordów to nie za bardzo bo mam złe wspomnienia z fordami (np, u rodziców w starej fiescie załatanie nadkola dżinsami przy użyciu żywicy xD, a wszystko dzięki rdzy ^^)
kojotm
Nowicjusz

Auto: Nie
0

15 Cze 2014, 12:48

Focus to co najmniej 10k. Przeszukałeś forum czy bezmyślnie założyłeś nowy temat? Takie tematy już się przewijały :)
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
0

15 Cze 2014, 12:49

Może Daweoo Matiz
[link do oferty na Olx wygasł]
Albo Fiat Seicento
[link do oferty na Olx wygasł]
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2010
0

15 Cze 2014, 12:51

Ja radze najpierw zrobić prawko a potem szukać auta bo typy zmienią Ci sie jeszcze setki razy.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012
0

15 Cze 2014, 12:52

Te dwa odpadają, szukałem całe google, nie ma nigdzie jakoś specjalnie porównania polo z corsą, wszędzie tylko polecenie mazda 323, civic 5/6, tico, matiz, lanos, astra f. A to nie są auta, które mnie interesują z powodu np stanu w jakim można nabyć oraz kosztów eksploatacji xd, to odrazu ktoś wyskoczy, że w gazie można, a ja w gazie nie chce.

Żeby zdać trzeba zaliczyć najpierw pisemny a głupie pytania są ... xD
kojotm
Nowicjusz

0

15 Cze 2014, 12:59

Weź Matiza. Porządne autko. Tanie w eksploatacji, oszczędne i krótkie.
BK1928
Zaawansowany

Prawo jazdy: 06 06 2014
Auto: Mercedes-Benz Klasy E W212
Silnik: E200 CDI 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2010
0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

15 Cze 2014, 13:02

Matiz wiem, że jest dobry poza tym, że tak cienka blach, że palcem wgniecenia zrobisz xD, nie no ogólnie matiz i lanos mi się wizualnie nie podobają. Tak samo jak sei, chociaż wiem, że to bardzo dobre auto i tanie.
kojotm
Nowicjusz

0

15 Cze 2014, 13:07

A może Smart ForTwo - małe oszczędne auto, zdecydowanie na miasto. Wbrew pozorom w testach zderzeniowych wypada lepiej niż większość wiekowych aut. Auto z klimatyzacja, dwie poduszki powietrzne w standardzie. Jeżeli kupi Pan dobry egzemplarz nie będzie drogi w utrzymaniu.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
0

15 Cze 2014, 13:22

Akurat Lanos czy Astra w tym budżecie będą w dobrym stanie więc niewiem o co Ci chodzi z tym stanem.
motozakup Smart w tym budżecie to będzie padaka..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

0

15 Cze 2014, 13:23

kojotm napisał(a):Żeby zdać trzeba zaliczyć najpierw pisemny a głupie pytania są ... xD

Nie ma głupich pytań są tylko głupie odpowiedzi :mrgreen: jak się będziesz uczyć to zdasz bez problemu. Ja nową teorię zdałem za pierwszym, więc można :wink:
Za 4-5k nie spinaj na dane modele, markę tylko szukaj auta w najlepszym stanie. I najpierw wgl zdaj prawko bo to prawda że jeszcze Ci się pozmienia
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Rok produkcji: 2004
0

15 Cze 2014, 13:27

Ten Smart ładny, ale odpada z tego powodu, że te auto będzie od czasu do czasu musiało spełnić rolę rodzinnego, ponieważ będzie jedynym autem w rodzinie, więc musi czasami mieć możliwość przewieźć te 4 osoby. A z tych trzech ktoś by potrafił się wypowiedzieć jakie będzie najlepsze ?

corsa b 1.4 60km
polo 3 1.4 60km
fiesta 4 1.2 75km

może jeszcze
clio 1.4 75km (ale co do tego auta słyszałem dużo złych opinii)

A co do astry to chodzi głównie o spalanie za duże jak dla mnie. Ponieważ nie będę na razie sam zarabiał na paliwo xD O ten stan to chodziło w sprawie mazdy 323 i civica, którego wielu poleca za 5 tys xD. A o co chodzi z tym, że pozmienia :sly: ?
kojotm
Nowicjusz

0

15 Cze 2014, 13:36

Teraz chcesz auto typu Corsa czy Clio jak piszesz a potem możesz np zmienić zdanie i stwierdzisz że jednak przyda Ci sie kombi.
Barol
Awatar użytkownika

0

15 Cze 2014, 13:39

Ostatnio jeden użytkowników tematycznego forum Smart-a wychwalał zakup swojego nowego smarta z ok. 3 tys zł. Myślę że w najbliższym czasie wartość auta wzrośnie o kolejne 3 tys zł przeznaczone na remont silnika lub wymianę innych części. Chociaż mam nadzieję że będzie jeździł bezawaryjnie. :)
Jeżeli auto ma spełniać rolę samochodu pozamiejskiego/rodzinnego to smart zdecydowanie odpada.
Tak jak kolega wyżej napisał proszę bardziej kierować się stanem auta a nie modelem lub rocznikiem bo nie da się ukryć że w tym budżecie wybór jest ograniczony - trzeba szukać auta najbardziej sprawnego technicznie.
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam
0

15 Cze 2014, 13:43

Nie no fakt miałem kiedyś faze na kombika, ale mnie kolega zgasił mówiąc, że kartofli na targ woził nie będę i w sumie ma rację, autko mi będzie potrzebne na dojazd na studia a potem na maks 2-3 lata pracy, żeby dorobić na coś innego. Z tego co na razie zaobserwowałem, najczęściej jednak u mnie będzie to jazda w 1 osobę co najwyżej z plecakiem, więc kombi wcale by mi akurat potrzebne nie było ;). Jedyne do czego bagażnik duży może się u mnie przydać to na wakacje raz w roku, ale to też w 2,3 osoby więc raczej spokojnie by nawet polo zmieściło tyle xD. Auto będzie głównie miejskie, odcinek pozamiejski to wjazd pod górę sporą na odcinku ok 6 km,a tak to tylko miasto ok 9-10 km w jedną stronę.
kojotm
Nowicjusz

0

15 Cze 2014, 16:03

Fiat Seicento
Suzuki Alto
Citroen Saxo
IPman
Początkujący

Auto: Maserati 3200GT
Silnik: 3,2 368KM