Elektryczna pompa paliwa

22 Lip 2007, 15:22

mam pytanie czy w silniku gaznikowym moge zmmiast mechanicznej pompki paliwa dac elektrycznom np z poloneza
frazn23
Nowicjusz

• 23 Lip 2007, 13:30

A chce ci się bawić - zależy do jakiego samochodu...
    Milwan

23 Lip 2007, 21:40

opel kadet silnik był na jednoponktowym wtrysku a ja wsadziłem mu gaznik i wbloku niema miejsca na zwykłom pompke chce wiedzic czy gaznik niebedzie dostawał za dużo paliwa?
    frazn23
    Nowicjusz

23 Lip 2007, 21:56

chyba tak, bo silniczek pompki elektrycznej pracuje ciągle

A po cholere cofałeś się w rozwoju motoryzacyjnym i wracał do gaźnika..? :D <żart>
    Milwan

26 Lip 2007, 14:58

Absolutnie w silniku gaźnikowym,nie można wkładać elektrucznej pompki paliwa.Powodów jest kilka - ciśnienie paliwa,które spowoduje przelewanie się gaźnika,przewody paliwowe,które zostaną rozerwane,filtr paliwa,który albo nie będzie przepuszczał doststecznej ilości paliwa,albo też się rozszczelni z powodu ciśnienia.No i najważniejsza rzecz - elektryczna pompka paliwa jest sterowna przez ECM,którego nie w silniku gaźnikowym.A działa ona tak,że po przekręceniu kluczyka w stacyjce w pozycji przed zapłonem,pompka włącza się na 2,3 sekundy,rewgulując ciśnienie paliwa w układzie i jeżeli silnik nie zostanie uruchomiony,to ECM ją wyłącza,żeby się nie spaliła i nie pracowała pod zbędnym obciążeniem.
    Czyli reasumując - tak czy inaczej po założeniu elektrycznej pompki do silnika gaźnikowego,można bardzo łatwo spalić samochód,a i sama pompka jest skazana na śmierć w bardzo krótkim czasie.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000
    • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poznajcie ambasadorów Poznań Motor Show 2020
      Czwórka miłośników motoryzacji i cztery różne spojrzenia na motoryzację. Przedstawiamy Wam ambasadorów targów Poznań Motor Show. Ambasador Poznań Motor Show to zupełnie nowa formuła, która ...