Fiat Brava do 9k

16 Lis 2012, 02:09

Witam

Zabieram się do kupna swojego 1szego samochodu,sporo dobrego naczytałem się o Fiacie Brava i jestem zainteresowany tym autkiem,wpadło mi w oko choćby to :
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

mam dość niedaleko do tej oferty i tutaj prosiłbym bardziej doświadczonych kolegów o ocenę czy wszystko z nim i ok i czy warto,ewentualnie zaproponowanie innych modeli/aut

Pozdrawiam !
stalek993
Obserwowany

Auto: nie mam

16 Lis 2012, 08:33

Ten model jest już troche czasu na otomoto do sprzedania i nawet sprzedający z ceny nie chce zejść :mrgreen:
Ogólnie Brava JTD to oferta warta zastanowienia,w dodatku za 6-7tys.zł mamy już zadbany egzemplarz z rocznika 2000-2001 i nawet z klimą.

Z innych aut to może coś z tych
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

16 Lis 2012, 09:08

Osobiście nie polecam Ci tego autka, chociaż silnik JTD jest wyróżniającą się jednostką, to cała reszta może budzić niesmak. Użytkujemy w domu już drugiego fiata brava, w tym jeden od nowości, no i niestety trwałość podzespołów budzi duże kontrowersje. Dość powiedzieć, że w aucie ledwo ponad 10 letnim i przebiegu ponad 100 tys km dwa razy w ciągu dwóch lat zawiodły hamulce podczas jazdy. :shock:
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

16 Lis 2012, 10:12

No to nie polecaj,może niech sie porozgląda za BMW nie?
Ja osobiście polecam Brave,ojciec miał taką z silnikiem 1.2,kupiona w salonie w 2001roku,sprzedana w zeszłym roku z przebiegiem troche ponad 240tys.km,przez te 10lat serwisowane w jednym warsztacie i nigdy z nią nie było problemów (na częściach nawet nie było oszczędzane),silnik podczas sprzedaży igła :!:
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

16 Lis 2012, 10:36

Niekoniecznie BMW, ale Fiata odradzam. Może trafiłeś na jakiś wyjątkowo udany egzemplarz. Tam są poczynione oszczędności na każdym kroku i to wyłazi. Mógłbym litanię napisać. W zasadzie do niedawna wydawało mi się, że czasy malucha minęły, myliłem się. Silnik 1.2 faktycznie jest ok, jest to jedyny udany silnik benzynowy w tym modelu (to też o czymś świadczy). Tyle, że jest za słaby i pali sporo jak na swoją pojemność.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Lis 2012, 10:48

Wszystko zależy od danego egzemplarzu,u mnie w ciągu 2lat w maluchu hamulce jeszcze nie były ruszane,z koleji w Seicento ostatnio był zrobiony przegląd hamulców ze względu na szum jaki był przy hamowaniu,jak sie okazało tarcze i klocki są dobre i spokojnie zrobią jeszcze 20tys.km (tak stwierdził znajomy mechanik u którego auto było) a szum powstał tylko dlatego że zrobił sie nalot gdyż auto stało ponad 3miesiące nieużywane.
Z koleji kolega w Puncie I wymieniał tarcze i klocki zaraz po jego kupnie,przejeżdził 1.5roku czasu i jak sprzedawał hamulce były ok.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

16 Lis 2012, 11:37

U mnie co fiat to dziwne historie, a troche tego bylo w rodzinie i towarzystwie (dwa maluchy, dwa brava, siena, panda, uno - jako jedyne dobrze wypadlo, ale najmniej jezdzilo).
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

16 Lis 2012, 15:54

Masz 9 tys pln i patrzysz za tak archaicznym, przestarzałym autem? :shock:
Z taką kwotą to mozesz spokojnie patrzeć za Punto II FL 03r., Albeą, Fabią, Astrą II itp
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

17 Lis 2012, 08:38

A jeśli mu sie akurat podoba Brava to co?
Barol
Awatar użytkownika

17 Lis 2012, 14:03

Lepsza Brava w ocynku niż zgnity Focus :mrgreen: wogóle kto powiedział że za całe 9000zł musi kupować Brave?Może kupić za 5-6tys.zł a reszte zostawić na rejestracje i ewentualne naprawy.
TFSI
Stały forumowicz

Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.9JTD 115km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003

17 Lis 2012, 19:14

TFSI To lepiej nie wydać całości i zostawiac na naprawę rzęcha niżeli kupic coś przemyślanego, zadbanego, nowszego technicznie?
brawa i focus sa sobie pewnie równie warci - "ford g...o wort a fiat jego brat"
krikus
fs...VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 125
Auto: Opel Vectra C 1.8

17 Lis 2012, 19:56

Co jest zaawansowanego technicznie w np. PUNTO II? :lol:

Niech kupi to co jest w dobrym stanie i niepognite. Faktem jest, że nowe Fiaty mają lepsze nieco blachy od Forda. Ford za to o wiele lepiej jest wykończony w detalach. Mimo to w > 10 letniej Brava u nas już korozja łapie kielichy. Przewody hamulcowe puściły już z 2 lata temu...
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lis 2012, 09:02

Ford g...o wort a Fiat jego brat a Porsche jeszcze gorsze,tak to brzmi w całości i co Porsche też nie kupisz?Nie mówie tutaj teraz o kosztach utrzymania czy cenie zakupu.
Barol
Awatar użytkownika

18 Lis 2012, 11:44

Akurat Porsche to najmniej awaryjna marka albo w ścisłej czołówce. :)
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

18 Lis 2012, 11:46

Ale tak własnie mówi to powiedzenie :)
Barol
Awatar użytkownika