Fiat Bravo 1.6 gaz czy 1.8 ?

08 Wrz 2009, 16:16

witam. uzbieralem troszke więcej kasy [dokladnie mam 7tys ] i planuje kupic fiat bravo tylko teraz pytanie czy 1.6 czy 1.8 + gaz
wczesniej zastanawialem sie nad 1.4 ale slysze wszędzie ze te silniki sa bardzo awaryjne

więc ktury wybrac?

aha i mam takie dodtkowe pytanko
kolega za 2 miesiaki bedzie mial 18 urodziny i teraz pytanie czy bedzie mógł juz zacząc robic prawko?
Norbert2009
Nowicjusz

Miejscowość: Jelenia Góra

08 Wrz 2009, 16:24

Opinia o silnikach 1.4 jest trochę przesadzona. Jestem posiadaczem tego pojazdu i jeżeli dbasz to masz. Chodzi o kwestie kiepskiego smarowania wałka rozrządu. Po prostu pajęczak którym jest doprowadzany olej jest mały i jak zalejesz kiepski olej to on ci się zatka i wałek nie ma smarowania, a to oznacza jego śmierć.

Wystarczy lać pół-syntetyk dobrej firmy i lata jak ta lala. A ludzie skąpią kasy i kupują mineralny i mają kłopot. Możesz kupować silnik 1.4, ale po zakupie wymień olej (i tak to się robi przy każdym zakupie) na pół-syntetyk, a syntetyk to już będzie dla niego poezja i jeździsz bez stresów.

Ja zastanawiam się nad sprzedażą, bo chciałbym coś w kombi. Aczkolwiek nie ten dział to nie proponuję :mrgreen:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

08 Wrz 2009, 16:33

Norbert2009 napisał(a):aha i mam takie dodtkowe pytanko
kolega za 2 miesiaki bedzie mial 18 urodziny i teraz pytanie czy bedzie mógł juz zacząc robic prawko?

Jeśli chodzi o kategorię B to kurs prawa jazdy można rozpocząć na 3 miesiące przed ukończeniem 18 lat, za pisemną zgodą prawnych opiekunów. Egzamin teoretyczny i praktyczny zdaje się po ukończeniu 18 lat. Jeśli kolega za 2 miesiące kończy 18 lat to już teraz śmiało może zapisywać się na kurs.
KaczorLSM
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Lublin
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Objawy uszkodzenia turbosprężarki
    Obecnie niemal każdy samochód z silnikiem diesla jak i benzynowym wyposażony jest w turbosprężarkę. Ma ona na celu zwiększenie ilości powietrza doprowadzanego do cylindrów a co za tym idzie zwiększenie jego mocy. Niestety ...