Fiat Ducato 2009 2.3jtd wtryski

26 Sty 2014, 21:06

Witam,
Jestem delikatnie zaklopotany pewna sytuacja i zdecydowalem sie zasiegnac porady tutaj. Chodzi mianowicie o to iz ostatnio jechalem w trase Fiatem Ducato 2009 2.3 multijet 120 w dieslu i przymarzlo mi delikatnie paliwo (bylo -18) i samochod zaczal odmawiac posluszenstwa. Po telefonie do mechanika zasugerowal mi abym zalal pare litrow benzyny i pojdzie do przodu. Taka sama rade dostalem od kierowcow duzych samochodow ciezarowych wiec uznalem ja za sluszna. Bak byl prawie pelen, kolo 115 litrow (zrobilem moze z 50km, on pali 10/100 wiec pewnie bylo ze 115) i dolalem 4 litry benzyny co daje kolo 3,5% zawartosci baku. Obrocilem tak 150km (po 30km problem znikl, kontrolki zgasly). Wrocilem na firme i zalalem troche uszlachetniacza, okolo 100ml. Z ciekawosci poczytalem o tym w internecie pozniej i doszedlem do tego ze te fiaty najprawdopodobnie maja wtryski CR co nie za bardzo dobrze wrozy mieszaniu paliwa. I tu pojawia sie moje pytanie, czy taka zawartosc benzyny w baku moze zrobic jakies szkody ?
snq
Obserwowany

Prawo jazdy: 11 11 2010
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Ducato
Silnik: 2.3 JTD
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

26 Sty 2014, 22:17

Nie,taka proporcja jest bezpieczna,w sytuacjach takich jest to dopuszczalny manewr,naturalnie smarność ON została obniżona ale w niewielkim stopniu.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Alfa Romeo Disco Volante Spyder
    Kolejnym dowodem na to, że Włosi doskonale znają się na tworzeniu kabrioletów, jest Alfa Romeo Disco Volante Spyder. To samochód bazujący na coupé Alfa Romeo 8C Spider, ale w istotny sposób przerobiony ...