Fiat Punto - Przerejestrowanie samochodu.

17 Lip 2013, 14:57

Witam !

Kupiłem auto w bardzo tanie w dobrym stanie. Dokładnie Fiat Punto w cenie złomu z 98r. Chciałbym sprzedać ten samochód, Teraz moje pytanie.

Ile kosztuje przerejestrowanie samochodu ? i jeżeli kupiłem go w tym samym mieście w którym mieszkam ma te same tablice to muszę go przerejestrować go na siebie przed ponowną sprzedażą? Jak wygląda cała procedura ? Ponieważ zależy mi na tym żeby zaoszczędzić na przerejestrowaniu a samochód na pewno będę posiadał mniej niż miesiąc.

Jeżeli zły dział bardzo proszę o przeniesienie, ponieważ jest to mój pierwszy post. Pozdrawiam
norekkkkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

18 Lip 2013, 10:47

Właściwie przerejestrowywać go nie musisz, wystarczy że będzie ciągłość umów, które przekażesz kolejnemu właścicielowi.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

20 Lip 2013, 05:00

Dokładnie tak. Ten co od ciebie kupi musi go sobie zarejestrować mając 2 umowy i dowód rejestracyjny tego człowieka od którego Ty kupiłeś. Ważne jest abyś miał nadal ważne OC sprzedając kolejnej osobie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM

20 Lip 2013, 12:41

Oc jest ważne do 22 sierpnia jakoś tak. Oznacza to że osoba która go ode mnie kupi musi do 22 sierpnia go przerejestrować. Dodam że w sumie oc ważne jest do 22 lutego a opłacone do tego 22 sierpnia. Oraz co się stanie gdy osoba pójdzie go przerejestrować po 22 sierpnia ?
norekkkkk
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 09 2012
Auto: Mitsubishi Lancer
Silnik: 1.6 98 KM
Typ: Sedan/Limuzyna

21 Lip 2013, 12:57

Auto musisz sprzedać z ważnym OC i tym się powinieneś Ty martwić. Nabywca musi mieć świadomość ,że trzeba będzie opłacić kolejną ratę za OC jeśli będzie chciał kontynuować tę polisę. Oczywiście może w umowie zrzec się polisy OC którą mu dasz ale wtedy musi sam podpisać nową na siebie i to bezzwłocznie.
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Poczekaj z odpięciem pasa bezpieczeństwa
    W zeszłym roku 8% wszystkich wypadków drogowych zakończyło się wywróceniem się pojazdu. Zostało w nich rannych aż 2037 osób, a 146 poniosło śmierć(1). Co zrobić po wywróceniu się auta? Jeśli jesteśmy ...