Ford kuga 2018 - pobór prądu przy wyłączonym silniku

01 Wrz 2021, 20:33

Witam, jestem właścicielem Kugi i prosiłbym, aby ktoś mógł mi powiedzieć czy normalne jest żeby gniazdo 12V pobierało prąd na postoju. Przyznam, że trochę spanikowałem gdy po 2-3 dniach nie używania auta nie chciał się nawet otworzyć z kluczyka (a mam samochód od miesiąca kupiony w salonie). No nic, naladowalem więc akumulator a po tygogodnu znów się rozładował. Coś nie tak z elektryką, pomyślałem. Mam kamerkę wpietą w gniazdo 12V z tyłu (w innych autach też tak miałem). Na serwisie powiedzieli że z autem ok, a sprawcą rozładowanego akumulatora jest ta właśnie kamerka. Nie do końca jestem przekonany co do tego. Proszę więc o pomoc z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Oskar1904
Obserwowany

02 Wrz 2021, 07:19

No skoro kamerka działa non stop to oczywiście pobiera prąd, odłączaj ja jak nie użytkujesz auta i zobaczysz czy cos się zmieniło
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Wrz 2021, 07:56

Kamera wyłącza się wraz z wyłączeniem silnika. I to mnie zastanawia czy takale urządzenie może wciąż pobierać aż tyle prądu żeby rozładować doszczętnie akumulator w dwa dni. A w innych autach miałem podłączoną ją cały czas i nie było problemu. Czy to normalne że w gnieździe wciąż jest zasilanie przy wyłączonym silniku?
Oskar1904
Obserwowany

02 Wrz 2021, 08:01

Oskar1904 napisał(a):Czy to normalne że w gnieździe wciąż jest zasilanie przy wyłączonym silniku?
czasami tak jest
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Wrz 2021, 10:17

Sprawa jest prosta do ogarnięcia w kilka minut. Wystarczy miernik i wiedza jak się nim posługiwać. Głównie jak wykonać pomiar prądu. Nie wiem na jakiej podstawie, stwierdzono, że winowajcą jest kamerka.
Generalnie, jak aku rozładowuje się po kilku dniach stania w lato, to zazwyczaj winny jest jakiś "nielegalny" pobór prądu z aku. Pomiar należy zacząć od pomiaru na klemach aku. Następnie wyciąga się bezpieczniki obserwując, czy prąd spada.
Oskar1904 napisał(a): Czy to normalne że w gnieździe wciąż jest zasilanie przy wyłączonym silniku?

Oczywiście, że jest to normalne. Zalezy od instalacji samochodu. W jednym aucie w zapalniczce nie ma napięcia po wyłączeniu silnika, w innym to napięcie będzie jeszcze przez kilka minut ( tzw uśpienie BSI ) a w jeszcze innym tego napięcia nie będzie. Może też być tak, że w gnieździe z przodu napięcia nie ma, a w bagażniku jest. Aby to sprawdzić, to też jest na to bardzo prosty sposób - zmierzyć napięcie lub coś do tego gniazda podłączyć.
W twoim przypadku dziwne pytanie, ponieważ masz tak podłączoną kamerkę, więc chyba widać, czy po wyłączeniu silnika, ta kamerka dalej pracuje czy nie...
Sam sobie robisz zamęt w głowie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Zlot fanów Toyoty Celica 2020
    Pod koniec lutego Celica Club Poland świętował 17. urodziny na Autodromie Pomorze w okolicach Tczewa. Impreza przyciągnęła miłośników Toyoty Celiki z całej Polski oraz z różnych stron Europy. W spotkaniu wzięło ...