Ford Kuga czy S-max ?? lub inny...

04 Sie 2010, 18:32

Witam.

Jestem młodym kierowcą (30lat) i razem z żoną spodziewamy się pierwszego dziecka.
Najwyższa pora by zmienić mój sportowy wóz na coś bardziej rodzinnego ;)

Interesują mnie auta troszkę wyższe od innych, ale niekoniecznie musi to być "autobus" rodzinny. To dopiero pierwsze dziecko i nie wykluczam drugiego ale do tej pory pewnie zmienię ów samochód. Nie może być też starsze niż 2-3 lata no i musi być ładne.
Typowe osobówki typu Mondeo, Accord, Volvo S**, Passat, Insignia nie wchodzą w grę, jak już się określiłem, lubię siedzieć wysoko.

Silnik pewnie jakiś diesel 2-2,5 bo mieszkam za granicą i są niskie opłaty na takie jednostki, też nie wyobrażam sobie żeby jakiś benzynowy silniczek 1,4-1,6 nawet na turbinie radził sobie wedle moich oczekiwań z prawie dwutonowymi autami.

Miałem niedawno Nissan Qashqai ale sprzedałem i teraz troszkę żałuję, ale drugi raz już go nie chcę mieć. Nie interesują mnie też amerykańsko-koreańskie wynalazki no i budżet też nie pozwala na powiedzmy Cayenne, Range Rover czy Q7 ;)

Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Wincenty
Nowicjusz

Miejscowość: małopolska

04 Sie 2010, 19:20

misiek outlander ?
kenobi
Nowicjusz

Miejscowość: Lubin

04 Sie 2010, 19:23

Honda CR-V :?:
Toyota RAV4 :?:
Suzuki grand vitara :?:
Kakameo
Początkujący

Miejscowość: ok. Wadowic
Auto: Seicento 900 41KM

04 Sie 2010, 20:04

A co myślisz o Oplu Antara? SUV, silnik 2.0 CDTI 150 KM, atrakcyjny wygląd.
Pozdrawiam
ADRacer
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice
Auto: Renault Clio

05 Sie 2010, 00:02

Wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale Outlander jest brzydki i niezdarny, moja żona nie będzie takim jeździć bo podobno "za duży" Ona gustuje właśnie w Kuga, Qashqai i takich niedużych SUVach. Rav4 i Vitara są ładne w wersji 3D więc odpadają.

Przyznam że spodobał nam się ten Opel Antara... trzeba popatrzyć po ogłoszeniach :)
Wincenty
Nowicjusz

05 Sie 2010, 11:04

Wincenty napisał(a):Wiem że o gustach się nie dyskutuje, ale Outlander jest brzydki i niezdarny, moja żona nie będzie takim jeździć bo podobno "za duży" Ona gustuje właśnie w Kuga, Qashqai i takich niedużych SUVach. Rav4 i Vitara są ładne w wersji 3D więc odpadają.

Przyznam że spodobał nam się ten Opel Antara... trzeba popatrzyć po ogłoszeniach :)

najgorszy z mozliwych... za duzo w nim "ameryki" czy co gorsza korei :razz:

koleos, tiguan, kuga, xc60(chyba nie starczy $) a ze starszych x3 :cool:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

56. Rajd Barbórka - prawdziwe rajdowe klasyki
    W piątek (30.XI) i w sobotę (1.XII) już po raz 56. odbędzie się słynny Rajd Barbórka. Na starcie rywalizacji obok nowoczesnych konstrukcji staną również prawdziwe rajdowe klasyki od Toyoty, Subaru czy Lancii. ...

05 Sie 2010, 13:49

Nie mogę polecić czegoś innego niż Renault Koleos, z powszechnie wiadomych faktów ;)
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodzko

05 Sie 2010, 18:26

Przyznam że spodobał nam się ten Opel Antara... trzeba popatrzyć po ogłoszeniach

JerzyB333 napisał(a):najgorszy z mozliwych... za duzo w nim "ameryki" czy co gorsza korei :razz:

koleos, tiguan, kuga, xc60(chyba nie starczy $) a ze starszych x3 :cool:

No faktycznie, na żywo nie prezentuje się tak ciekawie jak na zdjęciach... szczególnie tył ma jakiś "koreański" :mad: Koleos całkiem przyzwoicie wygląda, nawet znalazłem piękną wersję Monaco 2.0 180KM 4x4 w beżowej skórze..... btw.przekabaciłem moją starą na Hondę CR-V :razz: w sumie bardzo ładne auto i mimo niepochlebnych opinii nt. jakości plastików jestem nią zainteresowany.

BMW X3 odpada !! Szwagier ma taką z '05 i przyznam szczerze że to ani ładne, ani porządne... wszystko stuka w zawieszeniu a w środku trzeszczy jak w piętnastoletnim Daewoo ;) Tiguan też odpada bo moim zdaniem nie warto przepłacać za jakiegoś Volskwagena, gdzie u konkurencji można mieć znacznie więcej za te same pieniądze.
W 2006 miałem nówkę Tourana i przez pierwszy rok było w porządku, później zaczęły wychodzić wszystkie wady i niedoróbki a po gwarancji zostały jedynie wspomnienia, także drugi raz się nie wpakuję w dziadostwo... mądry Polak po szkodzie :mrgreen:

Może ponowię pytanie, czy ktoś ma jakieś zdanie na temat Kuga VS S-max ? bo one chyba się nam najbardziej podobają.
Wincenty
Nowicjusz

10 Sie 2010, 12:58

Z ciekawości....

Gdzie żeś znalazł wersję "monaco" ?
Jeżeli jest to fabryczny samochód, to takiej wersji nie ma. Najbogatsza to Privelgae Plus (również taką posiadam), chodź teraz ta wersja nazywa się Tech Run, lub Privelage
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika

10 Sie 2010, 13:07

JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

10 Sie 2010, 13:43

Ale diesla o mocy 180HP nie ma :) !
173 jak najbardziej :)

Mała czepliwość o szczegóły...

Wracając do tematu, musisz sobie odpowiedzieć czego oczekujesz. Samochody typu SUV są dziś modne, wyglądają świetnie. Van który podałeś wygląda również świetnie, lecz jest on przeznaczony dla większej rodziny. Małe Suvy nie są już takie obszerne
jacek04
Początkujący
Awatar użytkownika