Gdzie przegląd?

09 Mar 2015, 21:39

Kupiliśmy właśnie "nowego" forda mondeo kombi. Nowy jest oczywiście tylko dla nas, w rzeczywistości to sześciolatek ;) i teraz pytanie, gdzie go najlepiej serwisować? ASO czy jakaś zwykła stacja?
jakataka
Nowicjusz

Miejscowość: 3miasto

13 Mar 2015, 09:59

A co chcesz w tym aucie serwisować? Co masz na myśłi pod tym pojęciem?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Mar 2015, 23:15

Myślę o przeglądach okresowych itp. Pomyślałam o ASO, bo mają często fajne promocje na przeglądy, oryginalne części itp. No i sam przegląd jest bardziej szczegółowy niż w "zwykłej" stacji. A dla mnie bardziej szczegółowo = bezpieczniej.
jakataka
Nowicjusz

20 Kwi 2015, 21:35

Wiadomą rzeczą jest że ASO będzie pewniejsze bo jest to przypisane do marki i nie mogą sobie pozwolić na jakąś gafę więc usługa będzie wykonana na najwyższym poziomie. Jeśli chodzi o Forda to chyba nawet mają coś dla aut czteroletnich i starszych, najlepiej się skontaktuj i popytaj.
golfinio
Nowicjusz

Prawo jazdy: 04 12 2008
Auto: Golf 4
Paliwo: Diesel
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

21 Kwi 2015, 10:57

golfinio napisał(a):Wiadomą rzeczą jest że ASO będzie pewniejsze bo jest to przypisane do marki i nie mogą sobie pozwolić na jakąś gafę więc usługa będzie wykonana na najwyższym poziomie.

Ha :!: Nic bardziej mylnego....A znaleść takie ASO o jakim piszesz to naprawdę cud :)
jakataka napisał(a):omyślałam o ASO, bo mają często fajne promocje na przeglądy, oryginalne części itp.

Ładnie to wygląda. Ale rzeczywistość jest zupełnie inna. No chyba, że masz kasę i ci jej nie szkoda, to jak najbardziej.
Dla 6 letniego autka wystarczy przegląd raz w roku na SKP - tam sprawdzają rzeczy najbardziej wpływające na bezpieczeństwo. A jak zaznajomisz się z jakimś diagnostą, to będzie ci autko przeglądał bardziej skrupulatnie. Oprócz tego zawsze możesz podjechać i zazwyczaj za darmo ( jak się jest stałym klientem takiego SKP ) zrobić za darmo "dodatkowy" przegląd typu kontrola hamulców czy zawieszenia czy regulacja światel.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

26 Kwi 2015, 22:38

Dlaczego miałoby mi byc szkoda kasy, jak mi ASO daje gwarancje najniższej ceny? Jak znajdę gdzies przegląd taniej, to zwracają dwukrotność różnicy, więc chyba wiedzą, że taniej nie znajdę ;)
jakataka
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

QG0 - okres obsługi (standardowy okres obsługi)
    Przegląd ten dokładnie to QG0 (bez systemu przedłużonego czasu między przeglądami). Co 15 000 km należy wykonać serwis olejowy. Po upływie roku należy wykonać przegląd roczny, przy czym przegląd roczny zawsze zawiera serwis ...