Golf, fabia, czy focus Co wybieracie?

03 Paź 2007, 15:26

Witam Forumowiczów,
organizuję małą sondę:

Który z poniższych samochodów wybieracie jako bardziej trafiony zakup:
- VW Golf IV, rok 1997
- Skoda Fabia, rok 2002
- Ford Focus 1999

Jak widać przedział cenowy do 15 tys zł
Jeżdzę raczej w krótsze trasy kilka razy w miesiącu i trochę po mieście.

Dzięki za wpisy
ukash
Nowicjusz

Miejscowość: wawa

03 Paź 2007, 19:26

:oops: Wybrałbym skodę fabię; pozostałe oklepane są... :wink:
..."Władza" da się lubić...!
kordian
Nowicjusz

Miejscowość: Toszek/zamek

04 Paź 2007, 21:31

Ja jestem za Golfem, bo to sprawdzona marka.
Lensky
Nowicjusz

Miejscowość: Toruń

07 Paź 2007, 20:24

Wśród wymienionych aut wybrałbym VW Golfa, ponieważ ma duży wybór silników, podoba mi się zgrabna stylistyka nadwozia, niezawodność, a poza tym polecałbym oszczędnego silnika TDI z pompowstryskiwaczami i również benzynowe.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków

08 Paź 2007, 13:18

ja bym wybrał focusa.bardzo mi sie podoba.niepowtarzalny styl i chwalone przez dużą część uzytkowników zawieszenie.Skoda to flaki z olejem.a Golf to co trzeci na ulicy jeżdzi.jezeli ktos chce sie wyrózniac polecam Focusa
chicken19
Zaawansowany

08 Paź 2007, 16:03

Ok. Focus ma komfortowe zawieszenie, ale jest zbyt delikatne na polskie drogi i wymaga naprawy elementów zawieszenia.

Pozdro :wink:
Per aspera ad astra
Tiguan
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Pruszków
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Toyota Avalon testowana przez robota
    Toyota zwiększyła wydajność i bezpieczeństwo testów trwałości nowych modeli, zatrudniając do nich robota własnej produkcji. Robot wykorzystuje zaawansowane technologie zautomatyzowanej jazdy, w tym bardzo precyzyjny ...

12 Paź 2007, 23:07

każdy kiedyś będzie wymagać naprawy elementów zawieszenia nawet Golf i Fabia :) mimo wszystko jestem za Focusem ale druga generacja nie ma juz tego "czegoś" co miała pierwsza.pozdrawiam
chicken19
Zaawansowany

15 Paź 2007, 09:26

8) witam! Fabie od razu odrzucilbym bo ma slabe blachy a i jakosc poszczegolnych podzespolow tez nie zachwyca,jak wiadomo oparta jest na tej samej plycie podlogowej i ma te same rozwiazania techniczne co vw polo a ten jak wiadomo od2002 r nie cieszy sie dobra opinia jesli chodzi o niezawodnosc.... Focus ma niepowtarzalna stylistyke ale ma problemy z korozja..swietne zawieszenie wielowachaczowe ktore daje ogromna frajde z jazdy,niestety szybko sie zuzywa ale to jak praktycznie w kazdym aucie na naszych super autostradach... Golf ma dobre zabezpieczenie antykorozyjne,ale wiekszsc oferowanych aut ma bardzo duzy przebieg,poszczegolne podzespoly dobre i dobrze wspolpracuja ze soba, drogie ubezpieczenie no i popyt u zlodzieji niestety... ja chyba wybralbym golfa... chyba ze focus bylby niewytluczony i z pewnego zrodla. Nie myslales o alfie romeo 156??? powodzenia!!!
adolf156
Nowicjusz

15 Paź 2007, 10:14

adolf156: żeby myśleć o alfie romeo 156, to trzeba tyle mieć równo w kieszeni, ile nieco mniej w pomyślunku... 8) Kupiłeś - to się ciesz; pamiętaj o oleju Selenia! :wink:
Mógłbyś zrobić małe zestawienie: które z aut dostępnych dla PRZECIĘTNEGO zaznaczam, polskiego samochodziarza NIE MA problemów ze - jak to ująłeś - słabymi blachami? Zechciej uwzględnić polskie realia z sypaniem soli zimą na potęgę; na klimat w ogóle, na stan większości nawierzchni i na najczęstsze "miejsce postoju" auta w Polsce, czyli "pod chmurką". I wtedy dopiero potępiaj wszystko, że rdzewieje...w Polsce - dodaj! Jeśli Swojego nowego cacka nie trzymasz pod dachem, w ogrzanym garażu, to też powitasz "rudą" :wink:
fordon