Golf II czujnik temperatury

17 Gru 2009, 23:18

jak sprawdzic na tym mierniku Zdjęcie opór czujnika?? na ktore ustawic?? I jaka powinna byc wartosc oporu??
Errorek
Nowicjusz

Miejscowość: google.pl
  • 17 Gru 2009, 23:44

Musisz zmieniać ustawienie w zależności od temperatury.W temp. poniżej zera ustaw na 20K a jak silnik ma ok.90*C to na 200.Jak się silnik nagrzewa to przedział 2000.Opor czujnika zmniejsza się wraz ze wzrostem temperatury.Jeżeli to jest czujnik od wskazowki to we wtyczce na przewodzie od licznika po włączeniu zapłonu powinno być ok. 10V.Napięcie 12V mierzymy ustawiając miernik na 20 V po lewej stronie na godzinie 10.Przewody pomiarowe wkładamy do dwoch dolnych otworow.Na razie nie wkładaj do otworu oznaczonego 10 DC bo spowodujesz zwarcie.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

18 Gru 2009, 17:23

Dzięki. Coś pomierzyłem. Oto wyniki: wyciągnąłem czujnik z auta i sprawdzałem opór podłączając miernik pod 2 piny i zero reakcji na ciepło. Gdy jest zamontowany i sprawdzam opór na zimnym silniku to jakiś opór jest. I nie wiem czy tak ma być czy nie??
    I jak sprawdzić napięcie na czujniku??
    Errorek
    Nowicjusz

Miejscowość: google.pl

18 Gru 2009, 23:26

Żeby wiedzieć,czy czujnik jest dobry,to trzeba mieć jego dane,z których dowiesz się jaki opór powinien być przy jakiej temperaturze - nie wszystkie czujniki temperatury w samochodach są takie same i mają takie same parametry.
    Napięcia na tym czujniku nie zmierzysz,ponieważ przez niego przechodzi masa.
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000