Halas w okolicy silnika

13 Lis 2007, 04:07

Witam. Silnik polo 1.0
Podczas jazdy zaczyna hałasowa, brzęczyc jakas czesc w silniku.

-Hałas słychac tylko gdy auto sie porusza i to nie zawsze.
-Hałas nie wystepuje gdy podczas postoju dodaję gazu na biegu jałowym.
-Po przejechaniu kilkdziesieciu czesem kilkuset metrów słysze jakby nagle cos sie wycierało.(metaliczny hałas)
-Po zdjeciu nogi z gazu, wraz z obrotami czy predkoscią hałas stopniowo ustaje, niezaleznie od tego czy jest na luzie czy biegu.(Podkreslam stopniowo)oraz wzrasta wraz z dodaniem gazu, predkoscią.

-Po zatrzymaniu auta moge jechac znowu bez hałasu, ale problem sie powtarza po kilku minutach.
-Hałas nie ma zródła w skrzyni biegów ani w zawieszeniu.
-Hałas moge wstepnie zlokalizowac gdzies w okolicy paska klinowego bądz rozrządu.
-Pasek rozrządu był wymieniany jakies 20-30 tys km temu a klinowy jest równiez w dobrym stanie, nie mam luzów na pasku.

Dodam jeszcze ze juz wczesniej w momencie puszczenia nogi z gazu słyszalem delikatne dzwieki z paska (mysle ze to normalne, ze jak samochód hamuje silnikiem to słychac charakterystyczny dzwiek )teraz jednak dochodzi do tego ten metaliczy hałas. Stąd wstepna lokalizacja.

Mysle , że któres z łozysk mogło się "zmęczyc"ale z racji tego, ze jestem laikiem prosiłbym o podzielenie sie opinią osób doswiadczonych podobnym problemem.

Z góry dziekuje za pomoc.

dodano. auto rocznik 99 przebieg 104 tys km
apollo13
Nowicjusz

• 13 Lis 2007, 12:29

Przysłuchaj się,czy hałas nie dochodzi z okolicy zaworów.Co do rozrządu - wymieniałeś go sam,czy w warsztacie?Bo ważne jest to,czy rozrząd był wymieniany komppletny,czy tylko sam pasek?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

14 Lis 2007, 01:56

MotoAlbercik napisał(a):Przysłuchaj się,czy hałas nie dochodzi z okolicy zaworów.Co do rozrządu - wymieniałeś go sam,czy w warsztacie?Bo ważne jest to,czy rozrząd był wymieniany komppletny,czy tylko sam pasek?

auto kupiłem z nowym rozrządem, auto było zaraz po badaniach technicznych, stan paska moge okreslic na bdb stanu reszty nie okreslę. Nie wiem tez kto to wymieniał.
    Co do hałasu to oddałem dzisiaj auto do mechanika i o dziwo dzis nic nie hałasowało. oczywiscie problem dla mnie dalej istnieje a mechanicy powiedzieli ze sprawdzą stan auta.

Czy ktos z Was miał podobne objawy z np: rozpadającym sie alternatorem? moze to on zaczyna tak hałasowa?
    apollo13
    Nowicjusz

14 Lis 2007, 09:47

Sprawdź pompę wodną a najlepiej ją wymień bo jest napędzana paskiem rozrządu.
    andrzej_124
    Stały forumowicz

14 Lis 2007, 11:16

Alternator tez może hałasować.Jest jedna zasada,przy kupnie samochodu - nigdy nie wierz w to,że sprzedawca mówi ci,że jest wymieniony rozrząd.Chyba,że ma na to dokument,a i to nie jest wiarygodnym źródłem,bo może mieć znajomego mechanika.Kupując samochód,zawsze musisz do jego ceny doliczyć kozt wymiany rozrządu.
    Jak przytargasz auto od mechanika,to pisz co naprawił.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

14 Lis 2007, 22:17

MotoAlbercik napisał(a):Jak przytargasz auto od mechanika,to pisz co naprawił.

W warsztacie stwierdzili ze auto przez dwie godziny katowano i nie usłyszeli nic, zadnego hałasu, stwierdzili tez, ze to sprzegło i namawiano mnie na jego wymianę (ponoc jakis wałek na sprzegle moze hałasowac).

Oczywiscie nie zgodziłem sie na wymianę, odebrałem auto i jakies 4 km pózniej znowu zaczął hałasowac, niestety nie mogłem juz do nich podjechac.

PS. Pasek rozrzadu wygląda bardzo dobrze, proponujecie mi mimo wszystko jego wymianę?

czy moze lepiej pojezdzic troche, dobic zepsutą czesc i podjechac do nich wlasnie jak bedzie hałasowac?
    apollo13
    Nowicjusz

14 Lis 2007, 22:23

dodam jeszcze, ze ten hałas brzmi dosłownie tak jak te "kręcone kolorowe bąki" jakimi bawią sie dzieci.
    Temperatura auta zawsze 90 st.
    i hałas zaczyna sie zazwyczaj w okolicy 2000 obrotów
    apollo13
    Nowicjusz

15 Lis 2007, 00:14

Może to być faktycznie sprzęgło albo łożyska w skrzyni biegów.
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika