REKLAMA
Witam,
Od mniej więcej półtora roku posiadam Hondę Civic VI gen '96 r. 1.4 (benzyna bez gazu)
Ostatnio zauważyłem, że auto nie chce się "zbierać" z niskich obrotów. Np. podczas przyspieszania na V biegu z prędkości 80-90 auto szarpie.
Szarpanie jest odczuwalne na wszystkich biegach przy niskich obrotach. (do tej pory tego nie było - owszem jak kupiłem go to auto potrafiło przyszarpać przy wyprzedzaniu w trasie na V biegu ale to było - jak mi się wydawało - winą tego, że przeceniłem wtedy elastyczność silnika i po prostu redukowałem bieg. Natomiast teraz problem występuje nawet przy jeździe miejskiej przy rozpędzaniu na II biegu...)
Przy jeździe na wyższych obrotach wszystko jest OK. Auto jest zrywne i ma moc.
Dodatkowo wydaje mi się, że gdy silnik jest zimny problem nie występuje przy normalnej jeździe, lub jest na tyle niewielki, że dla mnie nie odczuwalny.
Znajomy mechanik poradził mi wymianę kabli i świec.
Jutro lub we wtorek zamierzam oddać autko do innego mechanika na oględziny. Ale zawsze to różnie bywa z mechanikami.
Nie chciałbym metodą prób i błędów wymieniać połowy gratów pod maską.
Próbowałem znaleźć info na forach nie tylko tym ale często jest to problem występujący w autach z gazem... u mnie go nie ma a jednak problem mam.
Czytałem, że może być to problem cewki lub całego aparatu zapłonowego.
Proszę o jakąś poradę... Może komuś udało się pokonać taką usterkę.
Pozdrawiam,
Bloob