Hyundai Elantra Kombi (2000r) - czy warto na taxi?

05 Mar 2015, 17:05

Witam,
poszukuję sprawnego, używanego auta (sedan/kombi) tak do 8 tys., którego części i naprawy będą tanie. Auto będzie bardzo eksploatowane (taxi) więc musi być mało awaryjne. Przeglądając ogłoszenia znalazłem Hyundai Elantra (Kombi) z 2000r i bardzo mi się spodobało. Na dodatek jest już zagazowane. Niestety, nie mam za dużego pojęcia o tej marce, a o tym modelu to już w ogóle (coś mało popularne te auta w Polsce). Dodatkowo wyszukanie jakichkolwiek informacji na ten temat jest niemalże nimożliwe.

Link do okłoszenia:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Auto było sprowadzane z USA (jakoś ok 2005r)- czy wersja amerykańska różni się jakoś od europejskiej? Będzie kłopot z częściami? Wiadomo,że w tej cenie i w tym roczniku nie można bezkrytycznie wierzyć w przebieg auta, tak samo pewnie lakier na 100% jest "nowy". Co mnie najbardziej interesuje to awaryjność tego modelu - będzie to dobry wybór na taxi?

Wiem też,że "typowe" auta na taxi to ople, fordy czy renaulty - jeździ tego pełno więc są sprawdzone. Kusi mnie jednak ten Hyundai, dlatego będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Pozdrawiam,
Marcin
rec
Nowicjusz

Auto: Nie mam

05 Mar 2015, 18:01

Auto fajne, dobre, trwałe. Należy skontrolować pod kątem rdzy. Jesli z USA to też pod kątem wypadku, często mocno walone są sprowadzane. Wersja USA może się różnić, może być kłopot z częściami, trzeba dopytać na forum Hyundaia. Tak samo o automat.
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Mar 2015, 18:31

Przy każdym sprowadzanym aucie jest groźba powypadkowego samochodu, niestety. Ten sprowadzony został już dawno więc raczej nie ma szans dowiedzieć się prawdy.

Jakieś opinie dotyczące automata? Częste awarje?
Pozostałe części chyba nie powinny się bardzo różnić w wersji na USA i Europę?
rec
Nowicjusz

05 Mar 2015, 18:41

Dopytaj na forum Hyundaia o automat. Ja nie mam pojęcia jak to się sprawuje. Części różnie, może się zawieszenie np. różnić. A o wypadkowość możesz się dowiedzieć. Zabierasz do ASo i jak był mocno walony to odpuszczasz. :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

05 Mar 2015, 18:50

Osobiście wolałbym się rozglądać za europejską wersją w niższej cenie, bo ta jest droga jak na amerykańską wersję.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

05 Mar 2015, 22:11

Próbowałem znaleźć jakiegoś innego sensownego Hyundaia do zagazowania,ale w chwili obecnej niestety nic nie wpadło mi w oko.
Równiez boję się o niezawodność tego konkretnego egzemplarza (w dodatku może być problem z częściami) w związku z czym poszukam czegoś innego - będzie "bezpieczniej". Pewnie jakaś Vectra czy Mondeo/Focus, ewentualnie Zafira.

Dzięki za rady, bo zwróciliście mi uwagę na mozliwe problemy, których nie brałem wcześniej pod uwagę!
rec
Nowicjusz

05 Mar 2015, 22:29

Fordy z gazem będą średnie. Jeśli chcesz coś ciekawego i niezawodnego to może poczciwa Carina? :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

05 Mar 2015, 22:35

Jak nie musi być kombi to rozejrzyj się nad Hyundaiem Sonatą. Widziałem kilka na taxi takich w lublinie i jak nie bita to nie rdzewieje.
[link do oferty na Allegro wygasł]
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna