Hyundai Pony 1993r 1.5 Czy Opel Astra F 1992r 1.6

21 Sty 2014, 17:37

Witam, które auto lepsze ?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Kwota mała wiem ale chciałbym coś kupić, mało palącego, ekonomicznego. dzwoniłem do P. od astry i mówił że chyba musiało być coś robione bo od 3 Lat ma i nic nie robił z nią z blachówki.

Pan od Hyundaia mówił że tak rdzy nie ma, jedynie rysy na karoserii.
I teraz co do silników i awaryjności to nie wiem, mieszkam koło Kostrzyna nad odrą i szukam z niedalekich rejonów mam max 1900zł :/

P.s Miałem Seata Toledo I 1L 1.8 1993r I w silniku nic nie było nigdy do roboty, żadnych awarii tylko blacha to masakra!
grigori310891
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: brak

21 Sty 2014, 20:40

Ja bym się skłaniał zdecydowanym ruchem w stronę astry... Generalnie oba te samochody mieli moi znajomi i sporo słyszałem o ich eksploatacji. Oboma też jechałem (głownie chodzi mi o jazdę jako pasażer), Astra wygodniejsza i generalnie fajniejsza. Właściciel Ponego - Strasznie mało pali ale co chwilę trzeba coś naprawiać, dobrze że prosta konstrukcja i naprawy są tanie jak barszcz inaczej od razu bym go sprzedał. Właściciel Astry - Do dziś uważam ją za super samochód w tej kasie, nawet nie rdzewiała tak bardzo jak się mówi... To tak generalnie.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Sty 2014, 21:16

oba auta wyglądają fajnie i grunt to obejrzeć i sprawdzić które w lepszym stanie i na tej podstawie zdecydować jednakże oba auta mają problemy z rdzą
ja bym wziął Pony z racji, że ma jeszcze czarne blachy i niski przebieg, który dla tego auta to pikuś choć jak Vermin wspomniał Astra jest wygodniejsza, bo trochę nią km zrobiłem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Sty 2014, 21:51

Astra wygląda ładnie i chyba faktycznie ma zdrową blache do tego silnik 1.6 więc już to jakoś jedzie.
Pony też ładny i do tego nowe OC tylko chyba od handlarza.
Ogólnie ja też jestem za Astrą,w Pony może być problem z niektórymi częściami choć nie mówie napewno bo nie miałem styczności z tym autem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sty 2014, 21:58

a co sądzicie o tym zx ?
[link do Tablica wygasł]

nie mogę za bardzo tych dwóch obejrzeć bo w każdą stronę muszę wydać stówę na dojazd :> więc jak już się zdecyduje to pojadę. Pytałem się właśnie ludu troszkę i zrobiłem zestawienie z Tym Citroenem ZX i mówią że ten citroen ogólnie powinien być lepszy.
grigori310891
Nowicjusz

21 Sty 2014, 22:01

Bity z przodu,maska krzywo spasowana.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kalkulator jednostek mocy
    Najdzęściej używaną jednostką w samochodach do określenia ich mocy jest "KM" jednak jak możemy się dowiedzieć czytając różne opracowania jest to pozaukładowa jednostka mocy (w układzie jednostek miar MKS), bardzo często ...
    Gdzie nie warto tankować LPG? Wysokie ceny Autogazu!
    Miałem okazję w weekend wybrać się w góry a dokładniej w Karkonosze. Podróż oczywiście z Warszawy trasą A2 następnie A1 i S8, a dalej kawałek A4. Ceny w Warszawie LPG były na poziomie 2,10 - 2,18zł. Jednak na ...

21 Sty 2014, 22:17

To się nazywa fachowe oko :D

hmm... astra na pewno miała robione progi i nadkola, jestem przekonany. Tylko kwestia czy ktoś dobrze to zrobił a nie na odpierdziel :/ w sumie też miałem kiedyś astrę, prowadzić fajnie się prowadziło : ) ale mi nie chodzi o komfort byleby do pracy było. Więc z tych trzech głosy za astrą żeby sprawdzać i prawdopodobnie kupić ?
grigori310891
Nowicjusz

21 Sty 2014, 22:20

Jeśli jest faktycznie tak jak sprzedawca mówi że od 3lat blacha nie była ruszana a jest ok to raczej zostało to zrobione dość dobrze a Ty po ewentualnym kupnie zawsze możesz ją zakonserwować.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 22:38

Ja jestem za Astra. Miałem ten samochód i złego słowa nie powiem. Po kupnie warto zakonserwować :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2014, 22:44

Ja jako użytkownik Astry F 1.6 8v mogę z czystym sumieniem polecić ten samochód. 5 lat temu kupiłem ją za 3500 i do dzisiaj jeździ praktycznie bez większych awarii (jedynie co to napinacz alternatora, rolka do napinacza i kilka innych pierdół). Jedyny mankament to ruda, która już dosyć dobrze zakolegowała się z nadkolami i atakuje progi. Lecz jeżeli zadbasz to długo posłuży. I w mojej ocenie z całej trojki Astra jest najładniejsza :D
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

21 Sty 2014, 23:19

Również jestem za oplem. Miałem dwie astry i polecam jak najbardziej. Prosty, w miarę wygodny i mega tani w utrzymaniu samochód. Z korozją niestety są problemy ale zależy jak się trafi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995