Hyundai Pony 1993r 1.5 Czy Opel Astra F 1992r 1.6

21 Sty 2014, 17:37

Witam, które auto lepsze ?

[link do Tablica wygasł]

[link do Tablica wygasł]

Kwota mała wiem ale chciałbym coś kupić, mało palącego, ekonomicznego. dzwoniłem do P. od astry i mówił że chyba musiało być coś robione bo od 3 Lat ma i nic nie robił z nią z blachówki.

Pan od Hyundaia mówił że tak rdzy nie ma, jedynie rysy na karoserii.
I teraz co do silników i awaryjności to nie wiem, mieszkam koło Kostrzyna nad odrą i szukam z niedalekich rejonów mam max 1900zł :/

P.s Miałem Seata Toledo I 1L 1.8 1993r I w silniku nic nie było nigdy do roboty, żadnych awarii tylko blacha to masakra!
grigori310891
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 1991
Auto: brak

21 Sty 2014, 20:40

Ja bym się skłaniał zdecydowanym ruchem w stronę astry... Generalnie oba te samochody mieli moi znajomi i sporo słyszałem o ich eksploatacji. Oboma też jechałem (głownie chodzi mi o jazdę jako pasażer), Astra wygodniejsza i generalnie fajniejsza. Właściciel Ponego - Strasznie mało pali ale co chwilę trzeba coś naprawiać, dobrze że prosta konstrukcja i naprawy są tanie jak barszcz inaczej od razu bym go sprzedał. Właściciel Astry - Do dziś uważam ją za super samochód w tej kasie, nawet nie rdzewiała tak bardzo jak się mówi... To tak generalnie.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

21 Sty 2014, 21:16

oba auta wyglądają fajnie i grunt to obejrzeć i sprawdzić które w lepszym stanie i na tej podstawie zdecydować jednakże oba auta mają problemy z rdzą
ja bym wziął Pony z racji, że ma jeszcze czarne blachy i niski przebieg, który dla tego auta to pikuś choć jak Vermin wspomniał Astra jest wygodniejsza, bo trochę nią km zrobiłem
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

21 Sty 2014, 21:51

Astra wygląda ładnie i chyba faktycznie ma zdrową blache do tego silnik 1.6 więc już to jakoś jedzie.
Pony też ładny i do tego nowe OC tylko chyba od handlarza.
Ogólnie ja też jestem za Astrą,w Pony może być problem z niektórymi częściami choć nie mówie napewno bo nie miałem styczności z tym autem.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

21 Sty 2014, 21:58

a co sądzicie o tym zx ?
[link do Tablica wygasł]

nie mogę za bardzo tych dwóch obejrzeć bo w każdą stronę muszę wydać stówę na dojazd :> więc jak już się zdecyduje to pojadę. Pytałem się właśnie ludu troszkę i zrobiłem zestawienie z Tym Citroenem ZX i mówią że ten citroen ogólnie powinien być lepszy.
grigori310891
Nowicjusz

21 Sty 2014, 22:01

Bity z przodu,maska krzywo spasowana.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mazda 2 1,5 SKYACTIVE-G o mocy 90 KM
    Samochód Mazda 2 wyposażony jest w silnik benzynowy czterocylindrowy o pojemności 1,5 który generuje 90 KM, a to pozwala na osiągnięcie pierwszej "setki" w czasie 9,4 sekundy. Średnie spalanie wg producenta ...

21 Sty 2014, 22:17

To się nazywa fachowe oko :D

hmm... astra na pewno miała robione progi i nadkola, jestem przekonany. Tylko kwestia czy ktoś dobrze to zrobił a nie na odpierdziel :/ w sumie też miałem kiedyś astrę, prowadzić fajnie się prowadziło : ) ale mi nie chodzi o komfort byleby do pracy było. Więc z tych trzech głosy za astrą żeby sprawdzać i prawdopodobnie kupić ?
grigori310891
Nowicjusz

21 Sty 2014, 22:20

Jeśli jest faktycznie tak jak sprzedawca mówi że od 3lat blacha nie była ruszana a jest ok to raczej zostało to zrobione dość dobrze a Ty po ewentualnym kupnie zawsze możesz ją zakonserwować.
Barol
Awatar użytkownika

21 Sty 2014, 22:38

Ja jestem za Astra. Miałem ten samochód i złego słowa nie powiem. Po kupnie warto zakonserwować :)
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

21 Sty 2014, 22:44

Ja jako użytkownik Astry F 1.6 8v mogę z czystym sumieniem polecić ten samochód. 5 lat temu kupiłem ją za 3500 i do dzisiaj jeździ praktycznie bez większych awarii (jedynie co to napinacz alternatora, rolka do napinacza i kilka innych pierdół). Jedyny mankament to ruda, która już dosyć dobrze zakolegowała się z nadkolami i atakuje progi. Lecz jeżeli zadbasz to długo posłuży. I w mojej ocenie z całej trojki Astra jest najładniejsza :D
Tonex
Nowicjusz

Miejscowość: Sieradz

21 Sty 2014, 23:19

Również jestem za oplem. Miałem dwie astry i polecam jak najbardziej. Prosty, w miarę wygodny i mega tani w utrzymaniu samochód. Z korozją niestety są problemy ale zależy jak się trafi.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1995