Jak się zachowuje CX-5 2.0 przy 2x4?

02 Sie 2014, 20:20

Witajcie. Mam nadzieję, że już niedługo będę mógł napisać, że jestem posiadaczem CX-5.

Mam tylko jedno pytanie do użytkowników wersji z napędem 2x4 – jak się zachowuje to auto na drodze? To jednak dość wysoki wóz, czy zaobserwowaliście jakieś kłopoty ze sterownością, poślizgiem?

Będę ogromnie zobowiązany.
Pozdrowienia,
Marcin
SenorDottore
Nowicjusz

Auto: Opel Corsa

02 Sie 2014, 22:04

Nie żeby coś, bo to Twoja kasa i Twoja sprawa, ale po co kupować auto z wyższym niż w normalnym kompakcie czy aucie kl.średniej prześwitem i napędem na jedną oś? :o
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

02 Sie 2014, 23:01

A dlaczego go nie kupować? Mniej pali, jest bardziej dynamiczny niż 4x4, w teren się nie wybieram, a ma sporo innych cech, które są dla mnie istotne.
SenorDottore
Nowicjusz

03 Sie 2014, 07:03

Ja też nie widzę sensu kupna SUVa z napędem 2x4, bo auto gorzej się prowadzi niż normalne auto większej klasy (Mazda 6) za tą samą cenę, ma mniej miejsca w środku i więcej pali (opory powietrza) ale mamy teraz taką modę. Napęd 4x4 i wysoka pozycja za kierownicą to jedyne zalety tych aut, a tutaj ta ważniejsza została wyeliminowana.

Nie ma praktycznie różnicy między 2x4 i 4x4 w spalaniu, bo po zwykłej drodze i tak ma 2x4 włączone zawsze i po wykryciu poślizgu załącza się 4x4 ale za jazdę w zimie warto dopłacić, bo jest wtedy niezastąpiony.

I tak gratuluję wyboru, bo kupiłeś co Ci się podoba i to się liczy :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

03 Sie 2014, 07:33

Bardzo dziękuję za Wasze opinie, ale pytanie było jednak kierowane do właścicieli CX-5 z 2x4, a nie do posiadaczy opinii generalnych.
SenorDottore
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    SsangYong Y400 - nowy model flagowego SUV-a
    SsangYong odsłonił nazwę oraz pokazał wygląd zewnętrzny oraz wewnętrzny modelu Y400. Opracowywany przez SsangYonga nowy model flagowego SUV-a znany był pod nazwą projektową "Y400". Firma zdecydowała się nadać nowemu samochodowi ...