Jaki kupić pierwszy samochód ?

17 Kwi 2014, 15:45

Witam ! otóż planuję kupić mój pierwszy samochód i nie jestem pewien jaki mógłby to być :/ Myślałem nad VW Golf 3 bo całkiem ładnie wygląda, lecz nie wiem jak z eksploatacją i spalaniem. Bardzo podoba mi się ten samochód. Znajomy wspominał mi też o BMW e46 320, lecz, gdy zobaczyłem na ceny to jest on 2x droższy niż VW Golf 3 a nie oszukujmy się, nie taplam się pieniądzach :) Mój budżet to do ok. 5tys. (Może się zwiększyć). Dodam jeszcze, że jestem młody i jak to młodemu zależy na wyglądzie na zewnątrz samochodu i wewnątrz :) Aby jakoś w miarę wyglądał.

Z VW Golf 3 to ten mi się spodobał: [link do oferty na Allegro wygasł] Ale szukam takich aby mieli coś z elektroniki czyli, el.Lusterka i szyby, klima (tyle wystarczy)

Następny VW Golf 3 [link do oferty na Allegro wygasł]

Kolejny ładny okazik [link do oferty na Allegro wygasł]

Proszę o wasze zdanie/sugestie i inne propozycje równie fajnych marek :)
szaumx
Nowicjusz

Prawo jazdy: 31 05 1996
Auto: Nie mam/Szukam

17 Kwi 2014, 15:46

A jaki masz budżet.
Bo jak co to te golfy są całkiem fajne.
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

17 Kwi 2014, 15:57

krzysiek4000 napisał(a):A jaki masz budżet.Bo jak co to te golfy są całkiem fajne.

Przecież napisał, że 5 tys....
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM
Paliwo: Benzyna

17 Kwi 2014, 16:58

łysy30 napisał(a):Przecież napisał, że 5 tys....

Dzięki jakoś nie zauważyłem no cóż :roll:
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Kwi 2014, 17:53

Szukam w tej samej kwocie, rozejrzyj się też za Oplem Astrą II, wyczaisz coś w tej cenie nawet z gazem tylko musisz po prostu poczekać. Kuzyn kupił za 4800 Astrę II z gazem w kole, wymienił kilka rzeczy za łącznie 400 zł i jeździ :)

Poszukaj również Hondy Civic VI, zależy Ci na wyglądzie - to auto wygląda i jedzie całkiem przyzwoicie, Honda 1.3 ma lepsze przyspieszenie od Golfa III 1.6, nie ma się co oszukiwać.
sweetnoise
Nowicjusz

Auto: Nie mam

17 Kwi 2014, 17:57

sweetnoise napisał(a):Poszukaj również Hondy Civic VI, zależy Ci na wyglądzie - to auto wygląda i jedzie całkiem przyzwoicie, Honda 1.3 ma lepsze przyspieszenie od Golfa III 1.6, nie ma się co oszukiwać.

Tu masz rację kolego. Poszukaj może jakiego lanosa z lpg najlepiej 1,5 lub 1.6
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Światowa premiera Golfa GTI
    W halach targowych nad Jeziorem Genewskim Volkswagen prezentuje – obok Golfa GTD – także seryjną wersję nowego Golfa GTI. W nadwoziu na bazie Golfa VII można zauważyć liczne elementy stylistyczne typowe dla GTI, ...
    Samodzielna wymiana oleju silnikowego
    Dla osób lubiących samodzielnie naprawiać samochody, wymiana oleju silnikowego nie jest żadnym problemem. Jednak coraz więcej osób wybiera profesjonalne warsztaty takie jak Euromaster. Nic dziwnego, standardy ...

17 Kwi 2014, 18:04

1.3 było w civicu V generacji, kiepski silnik w relacji osiągi / spalanie. Standardowe bezpieczne typy w tym budżecie to astra f 1.6 (8 zaworowa), golf 3 1.6+ , lanos 1.5 i 1.6 (paliwożerne bestie, bez gazu nieopłacalne), daewoo nubira, pug 306, jeżeli 5 tys. jest na samo auto to vectra b 1.8+ (po negocjacjach cenowych), renault laguna I, megane I .. może ktoś coś więcej zaproponuje z takich (podkreślam) bezpiecznych wyborów w takim budżecie.
(linkami nie posypię, mamy tutaj speców od tego czy się lakier zgadza czy nie itp. :wink: )
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 02 03 2010
Auto: Lexus IS250 II
Silnik: 2.5 V6
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2006

17 Kwi 2014, 18:57

Astra II do 5000zł? No ja życze powodzenia... Ode mnie leci Fiat Bravo i Brava.
[link do oferty na Allegro wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

17 Kwi 2014, 21:00

Barol ja rozumiem że nie wierzysz w astry II za taką cenę ale niestety, rynek się zmienia jak kalejdoskop, możesz dostać tanio dobre auto:

[link do oferty na Olx wygasł]
sweetnoise
Nowicjusz

17 Kwi 2014, 21:41

I czym się sugerujesz, że ta Astra jest dobra?
grzegorzd92
Aktywny

Miejscowość: Małopolskie
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Fiat Brava
Silnik: 1.2 82
Rok produkcji: 2000

17 Kwi 2014, 21:57

Chyba opisem "sekfencja !". Astrę II od 7 tys. idzie kupić w stanie do jazdy, wszystko na równi i poniżej powinno być traktowane jako bardzo podejrzana oferta.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika

17 Kwi 2014, 22:06

Taa, a ta Astra od handlarza więc ile za nią dał? 2 koła? Jeżeli jesteś wszystko wiedzący to po co pytasz? Idź kupuj i gadaj jaki opel jest zły.. Gratuluję podejścia :ok:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

17 Kwi 2014, 22:38

Taa rynek sie zmienia a polak jak był głupi tak jest głupi i dalej wierzy w super okazje..
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Rok produkcji: 2012

18 Kwi 2014, 00:02

Ciesze się, że mnie każdy z was pokolei pojeżdza ale niestety. Kuzyn kilka miesięcy wstecz kupił astrę II 1.6 5 drzwi w gazie w kole za 4800, dołożył 400 zł na wymiany jakichś części i do teraz jeździ, auto ani grama rdzy. Więc da się? Da się! nie ma co wmawiać, że się nie da i próbować kogoś obrażać, bez przesady Panowie, to jest forum i tutaj raczej grzeczność powinna być podstawą, a nie "jak jesteś taki wszystkowiedzący", nikt nie jest wszystkowiedzący i bez przesady, kupić da się astrę II w dobrej cenie, jeżeli się chce i ma się cierpliwość.
sweetnoise
Nowicjusz

18 Kwi 2014, 00:36

Takie okazje trafiają się tylko jakimś mega szczęśliwcom. Wielu ludzi kupując auto za półdarmo po pewnym czasie narzeka na narastające upierdliwe i poważne awarie, albo wychodzi, że auto miało jakiegoś potężnego dzwona i zostało poskładane u Mietka w garażu głosząc wszem i wobec, że ten model auta to syf. Dobrego auta za połowę ceny rynkowej nikt nie odda, chyba że jest jakiś bardzo zdesperowany albo nie zna wartości auta.
Citron
Zaawansowany
Awatar użytkownika