Jakie auto kupić? Nowe czu używane? Różna rozpiętość cenowa

18 Gru 2011, 17:36

Widzę, że jednak strzeliłeś edita posta bo żuk ma 8 sekund do setki w manualu i 4x2 :mrgreen: Generalnie zawęziłem wybór (a do początkowego poszerzyłem :twisted: ) do:
-Nissan Juke 4x2 (choć podzwonię po salonach, może będzie jakiś 4x4 w rocznikowe obniżce, bo warto przeboleć te 0,4 s dłużej do setki chyba na rzecz 4wd)
-Alfa Romeo 1,4 TB
-VW Polo GTI (choć chyba odpuszczę, bo osiągi pewnie będą delikatnie lepsze od alfy to wyglądem nie może się raczej z nią równać..._
-Hyundai Veloster (też raczej odpuszczę, podobno mizerne osiągi i prowadzenie)
Aspartam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW E36 328

18 Gru 2011, 17:58

Akurat to co usunąlem jest prawda. Niby osiągi Juke są mocno zaniżone, co potwierdzają użytkownicy i testy.
Np. http://www.motortrend.com/roadtests/suv ... ewall.html

6.8 do setki (dokladniej 96km/h) w wersji z automatem CVT i FWD. Z drugiej strony to jest Juke, mocno kontrowersyjny pod względem wyglądu samochód. Jedni z obrzydzeniem będą odwracać głowę, inni będą nim zafascynowani :wink:

Veloster ma IMO jedna poważną wadę - brak turbodoładowanej jednostki.

Ja osobiście z wymienioych propozycji szukałbym Meganki Coupe, Alfy i jeśli szukasz mniejszego samochodu to DS3. Ostatnio miałem też okazję przejechać się nową Astrą GTC. Wygląda naprawdę kapitalnie (na 18 calowych kołach :twisted: ) i sprawia świetne wrażenie, ale rozczarowujące są osiągi.Choć jeśli okolice 10 sekund do setki są akceptowalne dla ciebie to naprawde polecam. :wink:
Libre
Aktywny

Miejscowość: Sosnowiec
Auto: Seat Ibiza

18 Gru 2011, 23:10

Hmmm Opla odpuszczę sobie bo i osiągi słabsze od alfy i bardziej mi się alfa podoba :P Co do Juke to jest tak brzydki, że aż ładny 8) Właściwie się zastanawiam teraz Juke vs. Alfa :twisted: Wracając do Juke to czemu producent pisze, że 8 sekund do setki i zaniża osiągi bo w sumie gdzie tu logika? :D

Ps. A jak bym już miał brać żuka to się pojawia pokusa czy nie dopłacić 10 tys. do 4wd no ale wtedy auto ma podobno dłużej 0,4 s do setki i może być tylko w automacie :( Nie żebym miał coś do automatów (bo DSG jest miodzio dla mnie) ale CVT podobno mu do pięt i nie ma łopatek przy kierze...
Aspartam
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: BMW E36 328
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW E1 i E2 (1991-1993) - samochód elektryczny
    Zachęcona pozytywnymi wynikami osiągniętymi przez akumulator NaS firma BMW Technik GmbH otrzymała zamówienie na opracowanie pojazdu elektrycznego od zera, przy założeniu zbadania zalet i wad napędu elektrycznego w ...