Jakie auto ? Ok. 20 tys

31 Maj 2016, 15:18

Witam,
Proszę o poradę / opinie. Chciałbym kupić auto w cenie 17-22 tys. Zależy mi na jak najmniejszej awaryjności oraz na oszczędnej jeździe. Do tej pory przeglądałem oferty: skoda fabia II, octavia, golf V, opel astra III, opel corsa D. Roczniki 2007-2009. Moje główne pytanie dotyczy silnika, czym kierować się przy wyborze wyżej wymienionych modeli ? LPG czy diesel (zauważyłem wiele modeli proszę o podanie konkretnego). Auto użytkowane głównie w trasie weekendowej ok. 300km. W tygodniu krótkie odcinki "dom-sklep".
Kamil1000
Obserwowany

Auto: Seat ibiza

31 Maj 2016, 16:36

Zależy jakie masz wymagania co do komfortu jazdy, ale jak głównie trasa, to Fabia i Corsa nie będzie się do tego nadawać.
misiekmr
Początkujący
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam
Paliwo: Inne
Typ: Inny
Skrzynia biegów: Manualna

31 Maj 2016, 16:37

Grupa VW z lat 2007-2009 to tylko silniki 1,6 mpi lub 1,9 tdi..
Przy czym znajdziesz jakieś podstawowe wersje bo z 2007 roku ciężko kupić coś wypasionego za 20k w postaci Octavii II czy golfa v
1,6 mpi - jest mułowaty ale świetny do lpg i raczej bezawaryjny, lepszy niż pozostałe jednostki benzynowe TSI/FSI
1,9 tdi jest ok ale jak robisz min 20 tys rocznie więc zalezy czy warto czy nie no i duże przebiegi te auta będa miały.

Osobiście wolałbym Octavie I 1,8T lub Leona 1,8T + lpg

Opel Astra H dobry wybór, zainteresuj się też może Citroenem C4..

w mniejszy segment typu Fabia czy Corsa bym nie szedł.
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wymiana oleju w automatycznej i manualnej skrzyni biegów
    Większość kierowców doskonale zdaje sobie sprawę z tego, jak ważną funkcję pełni olej w samochodzie. Niestety, choć zazwyczaj pamiętamy o konieczności jego wymiany w silniku, zapominamy o skrzyni biegów. Wciąż ...
    Burza na drodze
    W Polsce sezon burzowy trwa zazwyczaj od kwietnia do września, ale apogeum występuje między czerwcem, a sierpniem. Takie warunki pogodowe podczas podróży samochodem stanowią zagrożenie ze względu na bardzo ograniczoną ...