Jakie najlepsze zimówki do Rav4

24 Wrz 2018, 08:17

Witam chciałbym zasięgnąc porady jakie zimówki wybrać. Samochód jak w temacie 2 miesiące temu odebrany z salonu jako nowy wiec chciałbym kupić jakieś zimówki premium. Mieszkam na wsi gdzie najwięcej się jezdzi po kopnym, ubitym śniegu i lodzie, bo u nas drogi soli nie widzą, w mniejszym stopniu trasy. Rozmiar obecnych opon na felgach to 235/55r18. Cena nie gra roli.
Ogólnie wybrałem kilka marek lecz w te testy sponsorowane jakoś nie wierzę i może ktoś z własnego doświadczenia doradzi. Moje typy:
1. Continental WinterContact TS 850 P
2. Goodyear UG Performance G1
3. Nokian WR SUV 3
4. Nokian WR SUV 4(akurat o wersji suv mało opini)
W starszej ravce od kilku lat jezdze na Bridgestone Blizzak DM-V2
i opony ogólnie super ale na błoto pośniegowe i ogólnie mokry asfalt to nie specjalnie dobre są dlatego chciałbym cos uniwersalnego
Ostatnio edytowany przez darecki2005, 24 Wrz 2018, 08:54, edytowano w sumie 1 raz
darecki2005
Nowicjusz

24 Wrz 2018, 08:52

Dobrze klasują się hankook Winter evo2
Ale ja od siebie na takie drogi bardziej gruntowe poleciłbym Dunlop GrandTrek SJ6,ma bardziej uterenowiony bieżnik
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

24 Wrz 2018, 17:33

Kao napisał(a):Ale ja od siebie na takie drogi bardziej gruntowe poleciłbym Dunlop GrandTrek SJ6,ma bardziej uterenowiony bieżnik

Albo takie Coopery, mają bardzo głęboki bieżnik, na śnieg bardzo dobre.
[link do Oponeo wygasł]
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

24 Wrz 2018, 18:03

Ciekawe jak spisują sie one na mokrym, no ale tez ciekawa propozycja
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 18:23

Kao napisał(a):Ciekawe jak spisują sie one na mokrym, no ale tez ciekawa propozycja

Ani moja, ani Twoja propozycja na pewno nie ma szans na mokrym asfalcie z normalnymi oponami premium, ale to chyba normalne, to są opony do ciężkich warunków zimowych.
edit: Ani Ty, ani ja nie przeczytaliśmy postu do końca :lol: kolega jednak chce coś uniwersalnego, czyli raczej zwykłe opony, a nie do terenu, czy na syberię :lol: W takim przypadku te które sam zaproponował będą w sam raz, ze wskazaniem na Goodyeary.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 19:30

Dziękuje za zainteresowanie. Dokładnie typowo śniegowe mam w drugim aucie i o ile nas zasypało że pchnąłem snieg zderzakiem a auto szło jak burza o tyle na błocie pośniegowym w czasie roztopów kiepsko ze sterownością, z racji tego że nasze zimy juz nie są tak obfite w opady śniegu to bardziej coś chciałbym uniwersalnego. Dziś byłem w serwisie to mi proponowali Nokiany wr suv3 bo takie mają i polecają. Jak one się mają do polecanych przez kolegę yeti65 Goodyeara?
darecki2005
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Toyota S-FR Racing Concept
    Rok po premierze S-FR Toyota pokazała na Tokyo Auto Salon 2016 jego wyczynową wersję – S-FR Racing Concept. Model powstał w japońskim studiu Toyota Gazoo Racing, które opracowało do niego bogaty pakiet aerodynamiczny, ...

24 Wrz 2018, 19:44

darecki2005 napisał(a): Dziś byłem w serwisie to mi proponowali Nokiany wr suv3 bo takie mają i polecają. Jak one się mają do polecanych przez kolegę yeti65 Goodyeara?

Serwisy zawsze polecają to co mają i na czym mają największą marżę :mrgreen:
Nokiany zawsze były najlepsze własnie na śniegu, na mokrym lepsze jednak są typowo europejskie Goodyeary, czy Conti.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Wrz 2018, 21:43

Conti nie polecam, mam z nimi źle doswiadczenia, niestety nie opieram tej teorii na jednym razie :( z goodyeara zawsze bylem zadowolony, ale jak cos uniwersalnego to popatrz na te hanhooki bo preferencje maja obiecujące i wszyscy włącznie ze mną chwalą te markę
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

05 Paź 2018, 14:34

Hankook Winter evo2 to bardzo dobra opcja, jeżeli budżet Ci na to pozwala, zresztą wystarczy poczytać opinie . Co do opon Nokian- zdanie również mam bardzo pozytywne, w szczególności dobrze sprawdza się podczas jazdy po śniegu i lodzie.
LadneFelgi
Nowicjusz

05 Paź 2018, 15:09

Budżet pozwala i są nawet sporo tańsze od nokianów które mnie korcą aby kupić, tylko gdzie nie dzwonie to wszędzie produkcja:Rosja wiec nie wiem jak z jakością gdyż w internecie krążą różne teorie na ten temat
darecki2005
Nowicjusz

05 Paź 2018, 15:30

Nokian to produkcja głównie koreańska, ja bym nie zaryzykował, masz dobre opony i w dodatku tańsze wiec po co kombinować
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

06 Paź 2018, 10:16

Kao napisał(a):Nokian to produkcja głównie koreańska

:shock: :?: :?: :?:
Chyba miałeś na myśli hankook :mrgreen:
darecki2005 napisał(a):Budżet pozwala i są nawet sporo tańsze od nokianów które mnie korcą aby kupić, tylko gdzie nie dzwonie to wszędzie produkcja:Rosja wiec nie wiem jak z jakością gdyż w internecie krążą różne teorie na ten temat

Tak jak pisałem wcześniej nie ma co napalać się na Nokiany. To oczywiście bardzo dobra opona(miejsce produkcji teoretycznie nie powinno mieć wpływu na jakość), jedna z najlepszych na śniegu, ale na mokrym Goodyear, Dunlop, czy nawet Pirelli są lepsze.
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

06 Paź 2018, 11:42

yeti65 racja :ok: cos mi sie pomieszalo. Hankook produkcja koreańska
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

12 Paź 2018, 10:28

Osobiście mam Nokiany i nie narzekam, aczkolwiek jeśli masz opcję kupna tańszych opon to nie warto przepłacać, umówmy się ze nie mamy aż tak ostrych i obfitych w śnieg zim aby w 100% wykorzystać możliwości Nokianów.
Salko
Aktywny

Auto: Seat Leon
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2001

12 Paź 2018, 13:34

darecki2005 napisał(a):na błocie pośniegowym w czasie roztopów kiepsko ze sterownością, z racji tego że nasze zimy juz nie są tak obfite w opady śniegu to bardziej coś chciałbym uniwersalnego
Na taką pogodę sprawdziły by się opony zimowe Uniroyal MS plus 77 tylko chyba nie dostaniesz ich w takim rozmiarze jak potrzebujesz ;/ Jeździłem na takich w zimę i błoto pośniegowe naprawdę ładnie odprowadzały, ogólne całkiem nieźle się spisywały. Moim zdaniem lepiej od Nokian WR 3.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!