Jetta 2015 przełączanie map zapłonu

29 Gru 2021, 20:59

Dzień dobry, sprawa dotyczy auta jetta 6fl z silnikiem 2.0 tdi 110KM, wyposażenie raczej podstawowe, bez multimedialnej kierownicy czy tempomatu. Kupiłem ją po chip tuningu na 160KM.
Po odłączeniu akumulatora wrócił system start/stop i seryjna moc (tak sądzę bo jedzie jak każdy inny diesel, czy 3 czy 5 tys rpm to nie czuć różnicy). Próbowałem szukać informacji i znalazłem że mapy zapłonu można zmieniać sekwencją przycisków i np sprzęgła. Wypróbowałem wszystkich kombinacji na włączonym zapłonie i udało się, moc wróciła a start/stop znowu zniknął ale właściwie nie wiem co podziałało. Teraz znowu odpiąłem akumulator bo autem i tak głównie jeździ żona a z mniejszą mocą może więcej wytrzyma(?).
Pytanie brzmi: co własciwie trzeba zrobić żeby przełączać te mapy zapłonu?
kawasakigsxr
Nowicjusz

30 Gru 2021, 11:18

W tym przypadku najlepiej by było dowiedzieć się u źródła dlaczego tak jest że po odłączeniu akumulatora wraca do podstawowych ustawień i mapy. Swoją drogą miałem kiedyś Audi A4 w TDi po chipie i nie wracało do fabrycznych ustawień po odłączeniu akumulatora.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

30 Gru 2021, 14:54

Bo może u Ciebie była tylko jedna mapa zastąpiona oryginalną. Nie interesuje mnie za bardzo temat osobówek ale z tego co na szybko wyszukałem wychodziło by że na pewno są dwie mapy i da się je zmieniać. Nie wiem tylko jak
kawasakigsxr
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Beetle Cabriolet
    VW Beetle Cabriolet to kontynuacja wyjątkowej historii samochodu po zaprezentowanym po raz pierwszy w 1949 roku Garbusie Cabriolet (typ 15) i New Beetle Cabriolet z 2002 roku. Obecny Beetle Cabriolet jest trzecią generacją ...