Rezerwa/ przełączanie na benzyne - gaz sekwencyjny

15 Wrz 2013, 21:57

Witam, posiadam Forda Cougar'a z gazem sekwencyjnym 3 generacji, aczkolwiek jest to mój pierwszy samochód więc mam pytanie.

Zatankowałem gazu do pełna bo chciałem wyjeździć gaz do końca,żeby sprawdzić spalanie, aczkolwiek nie wiem kiedy ten koniec będzie. PRzy kierownicy mam wskaźniki i pali się już czerwony, czyli ostatni + miga ikonka od przelączenia gazu, gdy jest na gazie to jest zapalona. I piszę z takim zapytaniem, czy już jeżdzę na benzynie czy jeszcze na gazie ? Czy jest wgl coś takiego jak rezerwa w sekwencji?
darkeldo
Nowicjusz

Auto: nie mam

16 Wrz 2013, 11:31

darkeldo napisał(a):pali się już czerwony, czyli ostatni + miga ikonka od przelączenia gazu

Jedziesz na benzynie być może samochód jeszcze się nie rozgrzał i nie przełączył na benzynę. Druga opcja to skończył się gaz, ale tu przeważnie są jakieś sygnały dźwiękowe jak ci się gaz skończy podczas jazdy (chyba że zostały wyłączone przez gazownika - kwestia ustawień).

darkeldo napisał(a):I piszę z takim zapytaniem, czy już jeżdzę na benzynie czy jeszcze na gazie ?

Czerwona oznacza rezerwę w zależności od jej ustawienia można przejechać nawet 100km. Ta druga jak mruga to samochód chodzi na benzynie jak się pali na stałe to na gazie i na to zwracaj uwagę.
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016

26 Wrz 2013, 11:40

Witam. Niestety wskaźnik poziomu gazu nie jest jeszcze do konca dopracowany takze niestety niewiarygodny. Na ostatnich targach przedstawiono nowe wskazniki elektroniczne ale zanim zostana wprowadzone na rynek to jeszcze kwestia czasu i byc moze dopracowania, bo bardzo czesto spotykam sie z osobami ktore narzekaja na wskazniki sugerujac ze nie wiedza jaki poziom jest racjonalny. Sama posiadam instalacje sekwencyjna w swoim samochodzie (renault scenic II 1,6 16v) i wiem ze gdy zatankuje zbiornik do pelna to wskaznik chwile pokazuje prawidlowy stan, natomiast po przejechaniu zaledwie kilkudziesieciu kilometrow wskaznik zaczyna szwankowac i wskazuje nawet konczacy sie zbiornik. W zwiazku z tym "problemem" po kazym zatankowaniu pelnego zbiornika zeruje licznik w samochodzie i wiem, ze na pelnym zbiorniku (w moim przypadku jest to ok.36litrow gazu) przejade ok.360km. Zawsze kiedy konczy sie gaz w zbiorniku jest tez sygnalizacja dzwiekowa i niestety na tym trzeba sie opierac:(

pozdrawiam
kedron
Nowicjusz

Prawo jazdy: 29 09 1979
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: renault scenic
Silnik: 1,6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006