Auto do max 30tys

23 Cze 2025, 11:51

Witam forumowiczy!
Na wstępie zaznaczę, że w kwestii aut, jestem kompletnie zielony i nie mam do kogo się udać po poradę.
Obecnie posiadam Forda Focusa z 2002 roku, benzyna + lpg i w zasadzie na tym moja wiedza na temat tego auta się kończy. Służy mi od 6 lat, przez pierwsze 4 lata codziennie trasy w okolicy 70-80km/dzień. Tym autem również jeździłem w dłuższe trasy po polsce - kilka razy w roku w góry/nad morze, trasy po 200-300km. Od dwóch lat auto służy głównie na jeżdżenie po małym mieście (do 50tys mieszkańców) + kilka dłuższych tras w roku, również w okolicy 200-300km. Niestety od pewnego czasu mam ciągle problemy z autem - rdza zaczyna je coraz bardziej pożerać, ma trudności z odpalaniem. Postanowiłem zmienić auto, jednak nie mam absolutnie pojęcia jak się zabrać za szukanie nowego.

Nowe auto ma służyć głownie na jazdy po mieście, z reguły z puntu A do punktu B jest mniej niż 5km. W weekend wyjazdy na max 100km. W ciągu roku kilka wyjazdów po 200-300km. Moja kobieta chciałaby, że auto "było większe niż focus" - co za tym idzie ma na myśli SUVa. Jednak z tego co przeglądałem, nie ma za dużego wyboru. Jedynie "Dacia Sandero" rzuciły mi się w oczy, ale nie wiem czy w ogóle jest sens na nie patrzeć.
Zależy mi na tym, żeby auto było rocznikowo w miarę możliwości jak najmłodsze, żeby nie było z nie wiadomo jak dużym przebiegiem oraz żeby było tanie w utrzymaniu - mam na myśli zarówno spalanie jak i koszty ewentualnych napraw. Celuję głównie w benzynę, lecz może być to też lpg. Chciałbym żeby auto dawało sobie radę w górach - co za tym idzie zastanawiam się jak radzą sobie silniki 900-1.2 z mocą 70-90KM?

Z góry wybaczcie jeśli czegoś nie zrozumiem, ale na prawdę, w kwestii aut jestem kompletnie zielony... Dziękuje za pomoc.
TooMii0
Nowicjusz

23 Cze 2025, 19:34

TooMii0 napisał(a):Moja kobieta chciałaby, że auto "było większe niż focus" - co za tym idzie ma na myśli SUVa. Jednak z tego co przeglądałem, nie ma za dużego wyboru. Jedynie "Dacia Sandero" rzuciły mi się w oczy, ale nie wiem czy w ogóle jest sens na nie patrzeć.

Ale dacia sandero jest zauważalnie mniejsza niż twój focus.

Popatrz na mitsubishi asx, będzie niby "suv", nie będzie dużo większy od focusa więc spalanie pozostanie na w miarę sensownym poziomie a dodatkowo będziesz mieć trwałe mechanicznie i stabilne auto.
np, https://www.otomoto.pl/osobowe/oferta/mitsubishi-asx-ID6HqZLy.html
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

Wczoraj, 07:13

Z tym że to Mitsubishi jest z 2011 roku a zależy mi na w miarę jak najmłodszym modelu. I to w sumie moja kobieta obrała sobie jako priorytet w wyborze nowego auta. Boję się że za 2-3 lata zacznie mi wychodzić rdza jak w moim focusie, dlatego celować chce w coś młodszego. Jeśli dacia jest niewiele mniejsza niż focus to może odpuścimy temat SUVów, bo też nie upieram się przy nich. Jak stałem obok niej, to wydawało się być większe auto i sporo miejsca, ale może faktycznie było to tylko złudzenie. Co byś polecił oprócz tego Mitsubishi w czym mógłbym się rozejrzeć?
TooMii0
Nowicjusz

Wczoraj, 07:31

Sandero wcale nie jest zauważalnie o ile w ogóle mniejsza od Focusa ale blacharka będzie jeszcze gorsza więc trzeba na to uważać.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

Wczoraj, 07:34

Poleciłbyś coś godnego uwagi według Ciebie? Być może mam złe przeświadczenie, ale wychodzę z założenia że im młodsze auto tym mniej się będzie psuć i później zacznie rdzewieć.
TooMii0
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

"Zielony Pociąg" Audi, napędzany energią z odzysku
    Koncern Audi rozwinął "zielony dywan", premier Badenii – Wirtembergii Winfried Kretschmann, dokonał otwarcia pierwszego odcinka kolejowego, służącego Audi do transportu towarowego, nie zanieczyszczającego środowiska ...
    Oznaczenia tablic rejestracyjnych Policji
    Sprawdź, jak rozpoznać auto po numerze rejestracyjnym Policji. Poniżej przedstawiamy aktualne tablice rejestracyjne używane na terenie naszego kraju. HPA – Komenda Główna Policji HPL – Wyższa Szkoła Policji ...