Kia Rio - mokre przewody metalowo-gumowe + kapie spod auta

29 Lip 2013, 18:49

Witam, pierwszy raz mam samochód z klima , slyszalem ze czynnik ma sie skraplac ale czy tak? Smród jaki poczułem skusił mnie do otwarcia maski, patrzę a tam przewód od klimatyzacji cały mokry! Proszę spojrzec na zdjęcie. Do tego spod auta, gdzies z czegoś w komorze silnika (po prawej części komoryu za silnikiem) kapie się ciecz.

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Czy to normalne??? Za chwilę mam zrobic 100km i się boję...

EDIT.
Po 20minutach poszedłem pod maskę a tam przewód który był mokry jest.. suchy, zapylony brudem jak dotąd i nie ma sladu "mokrego", po porstu wyscheł. tak to ma wygladac, ten cały cykl?
DewREW
Nowicjusz

Auto: Kia Rio
Silnik: 1.3
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

31 Lip 2013, 08:13

Auto z włączoną klimatyzacją skrapla wodę po czym wylewa ją odpowiednią rurką właśnie pod auto. Może masz małą nieszczelność w tej rurce lub w skrapialnicy przez co woda dostała się na ten przewód. Myślę że dopóki klimatyzacja działa to nie jest źle. Ewentualnie możesz próbować znaleźć dziurę przy włączonej klimatyzacji tylko to może trochę potrwać :D .

Tutaj masz link jak ogólnie działa skraplacz jakby co:
http://www.skraplaczesamochodowe.pl/449
speedy62
Początkujący

Prawo jazdy: 15 07 2003
Auto: Ford Mondeo
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Przelicznik jednostek ciśnienia - psi ile to bar?
    Psi to jednostka używana do pomiaru ciśnienia, zwłaszcza w kontekście nauk fizycznych i inżynieryjnych. Jest to skrót od pascal (Pa), który jest miarą jednostkową dla układu SI (Międzynarodowego Systemu Jednostek) ...